Mooie handen zijn belangrijk. Veel mensen kijken bij een begroeting als eerste naar je handen. Zijn ze schoon en verzorgd? Dan maak je meteen een goede indruk. Wij geven je tips voor een goede verzorging van je handen en voor het krijgen van fluweelzachte handen.

The basics: van handen wassen tot handcrème aanbrengen

Niet alleen in tijden van Corona is zorgvuldig handen wassen belangrijk. Ziekteverwekkers worden immers vaak verspreid via handcontact. Om niet geïnfecteerd te raken, kun je preventief ingrijpen en de gezondheid van je huid ondersteunen met onderstaande tips van onze huidspecialist Dr. Jürgen Blaak:

Om niet geïnfecteerd te raken, kun je preventief ingrijpen en de gezondheid van je huid ondersteunen met onderstaande tips van onze huidspecialist Dr. Jürgen Blaak:

  • Was je handen alleen met koud tot lauwwarm water. Dit beschermt je huidbarrière die ons op zijn beurt weer beschermt tegen schadelijke invloeden en vochtverlies.
  • Zorg er voor dat je alle resten van de gebruikte zeep goed afspoelt. Milde, pH-huidneutrale reinigingsproducten met een pH-waarde van 4,5 tot 5 zijn bijzonder geschikt voor het wassen van je handen.
  • Droog je handen vervolgens grondig maar voorzichtig af met een zachte doek. Dep je handen in plaats van krachtig te wrijven!
  • En nu komt de verzorging: voed je handen met een hydraterende en vochtinbrengende handcrème.

Handcrèmes: de ingrediënten

Wat zit er in een goede handcrème? Vooral ingrediënten die het vocht in de huid binden en vasthouden. Dit zijn bij voorbeeld glycerine en ureum, alsmede natuurlijke vette oliën.

Handcrème met natuurlijke oliën

Waarom natuurlijke oliën voor handverzorging?

Ze bevatten lipiden die lijken op die van de huid. Deze worden geabsorbeerd in de huidbarrière en kunnen daar optimaal worden benut omdat ze qua stuctuur sterk overeen komen met onze huideigen lipiden. Zo ondersteunen ze de functie van de huidbarrière op een duurzame manier - continu smeren is niet nodig.

Minerale oliën (dat zijn aardoliederivaten zoals vaseline) gedragen zich anders: ze liggen op de huid, in de fijne groeven en rimpels van de huidbarrière, vullen ze op en maken de handen optisch gladder en zachter. Er is geen langdurig zorgeffect. Daarom voel je de behoefte om steeds opnieuw crème aan te brengen: zo kan ook een handcrème-verslaving ontstaan.

Hier kun je meer lezen over het verschil tussen natuurlijke oliën en minerale oliën:


Hier kunt u meer lezen over het verschil tussen natuurlijke oliën en minerale oliën:

Welke handcrème past bij jou?

Niet alle handcrèmes zijn hetzelfde: afhankelijk van de samenstelling van de gebruikte natuurlijke oliën verschillen de absorptie- en verzorgingsintensiteit van de verschillende producten. De handcrèmes zijn dan ook geschikt voor verschillende huidtypen en voor verschillende tijden van de dag en seizoenen. Hierbij een aantal geschikte voorbeeldproducten:

Handcrème voor de nacht

Handcrème voor de nacht

Rijke handcrèmes zijn ideaal voor de nacht. Hoewel ze langzamer in de huid worden opgenomen (wat overdag vervelend is), verzorgen en beschermen ze ook de handen beter. Tip: Draag katoenen handschoenen om het verzorgende effect te versterken. Dit is vooral de moeite waard wanneer je erg veel last hebt van zeer gestreste handen. 

's Nachts wordt bijvoorbeeld het gebruik van de handcrème Amandelbloesem aanbevolen. Dankzij zijn rijke karakter beschermt deze handcrème de huid voor lange tijd tegen uitdroging.

Handcrème voor de gevoelige huid

Handcrème voor de gevoelige huid

De gevoelige huid heeft intensieve verzorging en bescherming nodig tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarom is hoogwaardige amandelolie zeer geschikt. Het wordt ook zeer goed verdragen door de gevoelige huid en is een bestanddeel van onze handcrème Amandelbloesem. Het voedende ingrediënten beschermen de huid voor lange tijd tegen uitdroging - en dat kunnen we zelfs bewijzen met behulp van corneometrie: 

Corneometrie is een biofysische methode om het vochtgehalte van de huid te meten. Daarbij wordt de elektrische capaciteit van de huid bepaald. Dit komt omdat hoe hoger het watergehalte van de huid, hoe hoger de elektrische geleidbaarheid of capaciteit.

Acht uur na het aanbrengen van de handcrème Amandelbloesen bij vrijwilligers met een zeer droge en gevoelige huidtype werd het vochtgehalte van de huid verhoogd. Het is bewezen dat deze handcrème de gevoelige huid langdurig hydrateert. 

Speciale handcrème voor zeer droge handen

Speciale handcrème voor zeer droge handen

Als uw handen extreem droog en schraal zijn, kunt u Kneipp® Repair & Protect handcrème gebruiken. Deze Repair & Protect handcrème is speciaal ontwikkeld voor herstel, bescherming en voeding van droge, extreem droge en schrale handen. Dankzij 5 speciaal geselecteerde verzorgende oliën en een specifieke concentratie van plantaardige glycerine zorgt deze handcrème voor onmiddellijk huidherstel. 

Grootmoeders huismiddeltjes voor handverzorging

Oma wist al dat een reisje naar de voorraadkast waardevolle ingrediënten voor een handverzorging kan opleveren. Want citroen, havermout en co. zijn altijd al beproefde huismiddeltjes voor mooie handen geweest. Deze natuurlijke huismiddeltjes voor handverzorging zijn niet alleen goed voor de verzorging, maar ook voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. Ook Sebastian Kneipp heeft een waardevolle tip voor onze handen: zijn handbegieting is vooral waardevol in de winter. 

Een handbadje met geperste citroenhelften zorgt voor zacht water en een zachte huid op de handen. Door daarnaast ook je handen over een geperste citroen te wrijven, wordt ook de huid gereinigd en soepel gemaakt.

Vroeger werd een papje van poedersuiker en een beetje citroensap altijd al aanbevolen voor een zachte reiniging van de handen. Tegelijkertijd wordt de ruwe huid op deze manier zijdezacht gemaakt.

Je kunt ook mooie, soepele handen krijgen door ze niet te drogen na het wassen, maar door ze goed in te wrijven met citroensap en dit voorzichtig in te masseren. Het achteraf afspoelen is niet nodig.

Voor een tere huid kun je je handen in havermoutpap baden. Giet hiervoor kokend water over een handvol havermout, laat het mengsel even trekken, en laat het afkoelen tot een aangename temperatuur.

Nu kun je langzaam je handen in de pap dopen en er een beetje mee wrijven. Dit zorgt voor een licht peeling effect.

Een tip voor het verwijderen van vlekken op de handen is azijn. Wrijf je handen er gewoon mee in en breng dan de crème aan. Voor hardnekkige vlekken kan je een pasta van olie en suiker maken en jouw handen ermee insmeren.

Fruitvlekken op de handen kunnen worden vermeden door met een schijfje citroen over de handen te wrijven. 

Sebastian Kneipp heeft meer dan honderd watertoepassingen ontwikkeld. Ook voor de handen. Zo werkt de Kneipp-begieting voor handen: 

In de winter, wanneer je vingers ijzig en bevroren aanvoelen nadat je buiten bent geweest, kun je afwisselend warm en koud water over beide handen laten lopen. Dit bevordert de doorbloeding en de huid kan weer beter gevoed worden.

7 tips voor verzorgde nagels

Gespleten, gescheurd, gekauwd: als je vingernagels onverzorgd zijn, ziet je hele hand er onaantrekkelijk uit. Gebrek aan zorg of geen zorg kan ook leiden tot ontstekingen. Maar sterke en mooie vingernagels krijg je niet zomaar. We hebben een paar tips voor nagelverzorging, zodat je nagels er altijd gezond en mooi uitzien. 

Je moet je vingernagels niet knippen, maar altijd vijlen. Maar vijl ze alsjeblieft niet te kort of te rond, want hierdoor kan het nagelbed ontstoken raken en bestaat er gevaar voor ingroei.

Vaak vergeten: niet alleen de handen, maar ook de nagelriemen moeten regelmatig worden ingesmeerd om uitdroging te voorkomen.

Als je nagellak gebruikt, zorg er dan voor dat deze nooit te lang op de nagels blijft zitten. Idealiter neem je na afloop een korte pauze van de nagellak. Het is mogelijk dat de nagels geelachtig worden als je ze te vaak lakt. Breng daarom altijd een beschermende basecoat onder de nagellak aan. 

Onze nagels hebben ook baat bij een goede, evenwichtige voeding. Vitaminen en mineralen zijn vooral belangrijk voor harde vingernagels. En natuurlijk moet je genoeg drinken - verspreid over de dag, idealiter 2 tot 3 liter water of sterk verdunde vruchtensappen.

Als bescherming kun je broze en zachte nagels het beste voor het wassen of schoonmaken even met olijfolie inwrijven. 

Ingegroeide nagels kunnen makkelijk worden verwijderd door ze eerst in te wikkelen met een in olie gedrenkte doek. De volgende ochtend zijn ze zo zacht dat je ze gemakkelijk kunt knippen.

Beschermen vingernagels tegen vuil: als je veel vuil werk moet doen, kun je je vingernagels van tevoren op een stuk zeep wrijven, zodat ze zich volproppen. Op deze manier komt er nauwelijks vuil onder de nagels en kunnen ze gemakkelijk worden gereinigd.

Dit vind je misschien ook interessant:

Twee handen die lotion opdoen.

Verzorging van de handen in de kou en sneeuw

Close-up van voeten die afgeroomd worden.

Voetverzorgingstips voor mooie voeten

Donkerharige vrouw in handdoek gewikkeld cremeert haar schouder.

Is jouw huid rood, jeukerig en schilferig? We geven je tips over huidverzorging.