Kneipp Zuil Planten: een plant groeit uit de grond
Kneipp Zuil Planten: een plant groeit uit de grond
De kracht van planten

De 5-pijler filosofie: Planten

Je neus loopt, uw maag draait en je rug heeft zich wel eens beter gevoeld ... Sebastian Kneipp zou het daar niet bij gelaten hebben. Volgens zijn leer is er een kruid voor bijna elke kwaal.

Decennialang bestudeerde de priester meer dan 40 planten op hun geneeskrachtige werking; na uitvoerige zelfexperimenten vulde hij zijn hydrotherapie uiteindelijk aan met zuiver plantaardige geneesmiddelen. Net als de waterbehandelingen moet de inname van geneeskrachtige kruiden volgens Sebastian Kneipp een drievoudig doel hebben: "ongezonde, zieke stoffen van binnenuit oplossen, elimineren, en vervolgens ons lichaam te versterken.

Fytotherapie volgens Sebastian Kneipp

Sebastian Kneipp, de natuurgeneeskundige, was een groot voorstander van plantaardige ingrediënten. Zowel inwendig als uitwendig gebruikt, konden de planten en kruiden al snel "... wonderbaarlijke, vaak grote en verrassende successen bij zijn patiënten teweegbrengen". Voor een optimaal genezend effect werd de fytotherapie meestal uitgebreid met waterapplicaties; bovendien raadde Kneipp in veel gevallen aan om verschillende kruiden met elkaar te combineren - een thee van salie en alsem bijvoorbeeld moest zowel reinigend als versterkend werken op het aangetaste orgaan in het geval van maagkwalen.

Het bijzondere van de kruidengeneeskunde volgens Sebastian Kneipp: de meeste van de door hem aanbevolen planten komen op veel plaatsen voor en groeien relatief snel, zodat het natuurlijke geneesmiddel gemakkelijk en goedkoop verkrijgbaar was. Kneipp was vooral dol op één bloem: arnica.


De heldergele bloem wordt gebruikt voor allerlei kwalen - van kneuzingen tot spierklachten tot ontstoken insectenbeten.

Zie hoe groot het effect kan zijn van een eenvoudig kruid; wij gaan er aan voorbij en schenken er weinig of geen aandacht aan. Elk kruid heeft zijn eigen individuele werking.

Pastoor Sebastian Kneipp
Sebastian Kneipp

Geneeskrachtige kruiden: planten met geneeskrachtige eigenschappen van de Middeleeuwen tot de vroegmoderne tijd

Bij het ontwikkelen van zijn therapie putte Sebastian Kneipp vooral uit de traditie van Europese kloostertuinen. De vroege geneeskunde van de Middeleeuwen kende reeds talrijke geneeskrachtige planten en documenteerde hun farmacologische werking. Het feit dat van sommige geneeskrachtige kruiden in de Middeleeuwen wordt gezegd dat zij bijna magische eigenschappen hadden, is waarschijnlijk te wijten aan het toen heersende bijgeloof.

In de daaropvolgende moderne tijd werden bijvoorbeeld salie en rozenmarijn, lange tijd alleen gebruikt voor het op smaak brengen of conserveren van voedsel. Sebastian heeft de bevolking van de 19e eeuw opnieuw vertrouwd gemaakt met veelzijdige werking van geneesmiddelen op basis van planten.


Maar wat maakt een kruid eigenlijk tot een geneeskrachtig kruid? Volgens de definitie kan een plant een geneeskrachtige plant worden genoemd als hij speciale bestanddelen heeft die dienen om ziekten te genezen of te verlichten. De ingrediënten kunnen verschillende effecten hebben - bijvoorbeeld ontstekingsremmend (mirre), verzachtend (sint-janskruid) of laxerend (rabarber).

Dit vind je misschien ook interessant:

Vrouw duikt tot haar hoofd in een meer.

Sebastian Kneipp in zijn element: Water en de ontwikkeling van een nieuw soort waterbehandeling

Donkerharige vrouw in wollen trui schept een kom muesli op.

Met maatstaf voor het doel: hoe gezondheid, voeding en welzijn met elkaar verbonden zijn

Man jogt over een voetgangersbrug in de ochtendmist in een rood jack.

Hoe lichaamsbeweging en gezondheid met elkaar verbonden zijn

Man met boek zittend op een boom in de vorm van een hangmat.

Voor Sebastian Kneipp betekent evenwicht het vinden van je "innerlijke balans" en gezond leven. Ontdek onze 5 pijler filosofie.