Vrouw eet muesli met bessen.
Vrouw eet muesli met bessen.
De kracht van gezonde voeding

De 5-pijler filosofie: Voeding

Hoe eet ik zo gezond mogelijk? Eigenlijk een eenvoudige vraag - waarop een snelle zoektocht op het web ongeveer 80 miljoen antwoorden oplevert.

Het is eigenlijk niet nodig om de (voedings)wereld opnieuw uit te vinden. Want al in het begin van de 19e eeuw richtte Sebastian Kneipp zich op dit belangrijke onderwerp, vooral op evenwicht, waarbij hij afzag van al te veel verboden en regels.

Het ging hem er om dat iedereen eenvoudig, onbewerkt en voedzaam voedsel moest eten - in overeenstemming met zijn lichamelijke gesteldheid.

Eet slim: welk dieet is het meest voedzaam volgens Kneipp

Ook al stond dierlijk voedsel in de tijd van Sebastian Kneipp zelden op het menu, toch had de ervaren natuurgeneeskundige voorlopig niets tegen het eten van vlees - zolang men maar met mate bleef eten. Zijn stelregel was: "Laten we verstandig en niet te eenzijdig te werk gaan.

Zo raadde hij zijn patiënten aan voldoende fruit en groenten te eten. Om de voedingsstoffen zo goed mogelijk te bewaren, werd de voorkeur gegeven aan de consumptie van rauwe groenten.

Vooral de "arbeidersklasse" moet het eiwitrijke dieet aanvullen met voedzame, eiwitarme voedingsmiddelen zoals brood en aardappelen. Kneipp zag volle granen als de zuiverste bron van energie en schreef zijn eigen uithoudingsvermogen en kracht vooral toe aan zijn jeugddieet van haver en gerst. Volgens Kneipp zijn eiwitvrije voedingsstoffen - zoals vetten - inderdaad nodig voor een goed functionerend metabolisme, maar moet met mate worden geconsumeerd.

Het vegetarisch dieet is over het algemeen smakelijker dan het vleesdieet.

Pastoor Sebastian Kneipp
Sebastian Kneipp

Eten en drinken zonder een slecht geweten

Less is more: zoals bij al zijn leerstellingen was het toverwoord voor Kneipp op het gebied van voeding "evenwicht". Bijgevolg had niet alleen het gevarieerde dieet grote voordelen, maar ook regelmatig eten. In plaats van alleen 's morgens en 's avonds te eten, moet men liever drie tot vier keer per dag eten - maar in kleinere porties. Kneipp benadrukte ook het belang om niet meer te eten dan je honger - als je merkt dat je eet, heb je al te veel gegeten.

Kneipp had ook veel te zeggen over vloeibaar voedsel. Voor hem - nauwelijks verrassend - is water de water als de "beste van alle dranken" als het gaat om als het gaat om het effectief lessen van dorst. Dit in tegenstelling tot dranken die kunstmatig door mensen worden bereid, zoals koffie, bier of, wijn. Als de productie ervan bewerkt is, is de voedingswaarde ervan slecht tot laag. Toch is de in 1821 geboren Opper-Zwabenaar niet tegen gelegenheidsconsumptie: "Ik ben geen puritein en sta graag een glas wijn of bier toe". Bovendien kunnen geneeskrachtige kruidenwijnen - uiteraard met mate gedronken - zelfs bijdragen tot de versterking en genezing van talrijke kwalen.

Kneipp's recept voor gezonde voeding: regionaal, duurzaam & huisgemaakt

Er is dus niet veel voor nodig om de voedingsfilosofie van Kneipp over te brengen naar het hier en nu. Volgens zijn advies moet er bij de bereiding van groenten en fruit op worden gelet dat deze niet door overmatig koken of stomen van hun natuurlijke voedingsstoffen worden ontdaan. Naast het feit dat het over het algemeen beter is om zelf te koken, zou men - in navolging van de fytotherapie - zelfs nog een stap verder kunnen gaan en bijvoorbeeld zelf verschillende soorten groenten of kruiden kunnen kweken.

Op balkons en in tuinen groeien vooral voedingsmiddelen die inheems zijn in de regio. En zelfs wanneer ze in de wekelijkse winkel of supermarkt worden gekocht, maken ze lange transportroutes overbodig. De volgende zijn bijzonder duurzaam - in termen van hun gezondheidsbevorderende effecten lokale supervoedsel. Wat dacht je van lijnzaad in plaats van chiazaad, bijvoorbeeld? Of bosbessen in plaats van açaí bessen? Wat er ook op ons bord belandt, we moeten het met smaak opeten. Of in de woorden van Sebastian Kneipp: "Het is het plezier van het gehemelte dat de halve wereld in beweging zet."

Dit vind je misschien ook interessant:

Vrouw duikt tot haar hoofd in een meer.

Sebastian Kneipp in zijn element: Water en de ontwikkeling van een nieuw soort waterbehandeling

Man met boek zittend op een boom in de vorm van een hangmat.

Voor Sebastian Kneipp betekent evenwicht het vinden van je "innerlijke balans" en gezond leven. Ontdek onze 5 pijler filosofie.

Man jogt over een voetgangersbrug in de ochtendmist in een rood jack.

Hoe lichaamsbeweging en gezondheid met elkaar verbonden zijn

Jonge plant ontspruit uit de aarde.

Groene schatkamer: Hoe kruiden de gezondheid en het welzijn bevorderen