In bad bij spierpijn

Eerst sporten en dan genieten. Dat blijkt na het sporten niet altijd het geval te zijn. Na uiterlijk twee dagen kun je last krijgen van pijnlijke spieren. Wetenschappers vermoeden dat de oorzaak daarvan ligt in kleine verwondingen die worden veroorzaakt door overbelasting van de spieren. Je spieren hebben tot maximaal zeven dagen nodig om te herstellen van deze overbelasting.

Het voorkomen van spierpijn is moeilijk. Zelfs degenen die veel tijd besteden aan een goede warming-up en rekoefeningen voor en na het sporten blijven niet altijd vrij van spierpijn. Het goede nieuws: spierpijn kan worden verlicht met een bad. De meningen, over het gebruik van warm of juist koud water, verschillen echter wel.

 

Wat kun je doen tegen spierpijn?

Atleten gebruiken steeds meer koude baden. Gelijk na het sporten gaan ze in een zogenaamd ijsbad. Hierdoor kunnen de spieren sneller herstellen, worden ontstekingen geremd en verminderen zwellingen en pijn. De temperatuur van het badwater is bij een ijsbad niet meer dan 15 graden Celsius. Deze methode is dus minder geschikt voor koukleumen.

Het is bewezen dat een warm bad spierpijn kan verminderen. De reden: de hoge temperatuur van het water stimuleert de bloedsomloop en de stofwisseling. De spieren ontspannen en door de versnelde stofwisseling worden beschadigingen (zoals bij spierpijn) sneller hersteld.

Maar welke optie kun je nu het beste kiezen? Dit verschilt natuurlijk per persoon. Als sporter voel je zelf het beste wat goed is voor je lichaam. Wie na het sporten het herstel van spieren wil combineren met ontspannen, zal eerder voor een lekker warm bad kiezen.

 

 

Nog meer genieten: het juiste badproduct

Met de juiste badproducten wordt je bad nog effectiever tegen spierpijn. Verfrissende en revitaliserende extracten kunnen het herstel van je spieren bevorderen en je motivatie behouden voor je volgende sportactiviteit. Je kunt hiervoor het beste de Kneipp badproducten met jeneverbes of arnica gebruiken.

Dit vind je misschien ook interessant

In bad na het sporten

Na het sporten douchen veel mensen. Maar in bad gaan na het sporten is ook een aanrader!

Waarom een bad na het sporten je fit maakt