Gezonde nachtrust

Onze huidige levensstijl vraagt veel van ons. Altijd bereikbaar zijn, flexibele werktijden en een volle agenda. Daarom is een goede nachtrust erg belangrijk. We hebben de rust nodig om te herstellen en om gezond te blijven. Slapen draagt bij aan ontspanning. Maar wat is slapen nu precies? En wat houdt dat „schoonheidsslaapje“ in?

Slaap is het beste medicijn

De behoefte om lang of kort te slapen is per persoon verschillend. Daarom is de kwaliteit van het slapen belangrijker dan hoe lang je slaapt. Tussen de vijf en negen uur slaap per nacht is voldoende om je overdag voldoende fit te voelen. Hoe komt het dat wij door te slapen weer opgeladen zijn met nieuwe energie?

Tijdens de slaap komt het hormoon melatonine vrij. Daardoor schakelt het lichaam over van dag naar nacht modus. Tijdens de slaap herstelt ons lichaam en ons immuunsysteem. We verteren voedsel en slaan alle ervaring op in onze hersenen. Ook maakt ons lichaam een hormoon aan dat het vet verbrandt en onze huid verstevigd. Dit sluit mooi aan bij de term „schoonheidsslaapje“

Is een power nap in de middag gezond? Jazeker, een korte power nap is heel gezond. Het zorgt voor betere concentratie en prestaties gedurende de rest van de dag. Slaap niet langer dan 30 minuten, want slaap je langer dan bereik je het tegenovergestelde. Ook bij slaapproblemen moet je proberen te voorkomen dat je gedurende de dag gaat slapen. Een korte siësta kan echter geen kwaad.

 

 

Dit vind je misschien ook interessant:

Slaapproblemen

Wat gebeurt er, wanneer de nacht weer dag wordt en we niet hebben geslapen?

Slaapproblemen

Tips om in slaap te vallen

Slapen is heel belangrijk voor onze gezondheid. Wat helpt om bij slaapproblemen in slaap te vallen.

Tips om in slaap te vallen

Gezond en fit blijven

Wat moet je doen als je niet lekker bent? Het is tijd voor een gezonde levensstijl.

Gezond en fit leven

Voeding

Gezond eten is leuk en een belangrijk element in de filosofie van Sebastian Kneipp.

Gezond door bewuste voeding