Argánie je jako stvořená pro péči o podrážděnou pokožku

Několika slovy

Vědecký název: Argania spinosa L.
Lidové názvy: argánie trnitá, železnec
Čeleď: Sapotaceae (sapotovité)
Původ: jihozápadní Maroko
Pěstební oblast: Izrael
Botanický popis: Argánie trnitá je vysoká 7 až 10 metrů, může dosahovat obvodu až 15 metrů a stáří 125 až 150 roků. Po odkvětu rodí hořce chutnající plody.
Období sklizně: červen až září
Používané části rostlin: jádra plodů

Pohled do historie a lidové tradice

Argánie trnitá poskytuje lidem ve své domovině nejen cenný arganový olej, který se používá v medicíně či při výrobě kosmetických produktů, ale také další suroviny každodenní potřeby. Spadlé větve místní lidé využívají jako palivové či stavební dřevo, plody stromu zase jako jednu ze surovin pro výrobu stolního oleje. Listy se hojně používají jako krmivo pro zvířata a podle všeho jsou velmi chutné. Často lze v Maroku spatřit odvážné kozy stojící vysoko ve větvích stromů argánie, jak okusují její listy a šťavnaté plody. 

 

 

K čemu se argánie používá dnes

Arganový olej získávaný z jader plodů argánie je s oblibou využíván k péči o pokožku, zejména pak jako ochrana před škodlivými vlivy životního prostředí, jakým je například sluneční záření. Zároveň má posilovat imunitní systém pokožky či zabránit předčasnému stárnutí pleti. Arganový olej zvláčňuje drsnou a podrážděnou pokožku a dokáže dokonce i zmírnit její svědění při neurodermitidě.  

 

 

Věděli jste?

Organizace UNESCO prohlásila marocký arganový les za chráněné území a součást světového přírodního dědictví. K získávání oleje se zde mohou využívat pouze jádra spadlých plodů, což má ostatně i velmi praktický důvod. Ne nadarmo dostala argánie přívlastek trnitá. Stromy jsou totiž posety nespočtem trnů, které prakticky znemožňují přímou sklizeň. K plodům se sklízeči nedostanou ani střásáním, z důvodu křehkosti dřeviny je to zakázáno.