Jojoba pro zdravou pokožku i rychlejší hojení ran

Několika slovy

Vědecký název: Simmondsia chinensis
Čeleď: Buxaceae (zimostrázovité) 
Původ: Střední a Severní Amerika
Pěstební oblasti: mimo jiné Indie, Izrael, Argentina, Peru, Austrálie 
Botanický popis: hluboko kořenící keř jojoby dokáže vytahovat živiny z hlubokých půdních vrstev a nemusí se proto hnojit.
Používané části rostlin: semena 

 

Pohled do historie a lidové tradice

Již před 25 000 lety pokládali prapůvodní obyvatelé Mexika, Kalifornie a Arizony jojobový olej za všelék. „Tekuté zlato“, jak jojobu rádi nazývali, mělo chránit před sluncem, léčit rány a pečovat o pokožku a vlasy. Indiáni Papagové připravovali z vysušených a rozmělněných ořechů „ho-Ho-ba“ obklady na rány, zatímco indiáni kmene Yavapai z nich získávali jedlí olej s čisticími vlastnostmi. Ve středověku byl jojobový olej základem oblíbené růžové masti, při jejíž výrobě se k oleji přidával ještě hovězí lůj, růžová voda a dále mandlová a růžová silice.

 



K čemu se jojoba používá dnes

Málo kdo ví, že jojobový olej je ve skutečnosti vlastně tekutý vosk. Má schopnost ukládat se do lidské pokožky, čímž se výborně hodí jako kosmetický prostředek i jako jeho součást. Zvyšuje elasticitu a kapacitu kůže při vázání vody a rychle se vstřebává. Na kůži tedy nevzniká nepříjemný film a pečující přípravek může výborně chránit pokožku před vysycháním a tvořením vrásek. Tato vlastnost dělá z jojoby ideální součást krémů, pleťových masek, masážních, tělových a koupelových olejů.

Při spálení pokožky slunečním zářením a při různých podrážděních kůže dokáže jojobový olej podpořit regenerační procesy a zklidnit pokožku. Jelikož je jojoba vhodná pro všechny typy pokožky, používá se navíc s oblibou do mýdel, ale také do krémů na holení, vod po holení, kolínských vod, rtěnek, make-upů a odličovačů.