Máslovník a jeho zázračné bambucké máslo

Několika slovy

Vědecký název: Butyrospermum parkii G.DON.
Lidové názvy: máslovník africký, máslovník, strom karité, bambucký máslovník 
Čeleď: Sapotaceae (sapotovité) 
Původ: tropická Afrika
Pěstební oblasti: západní a střední Afrika 
Botanický popis: Máslovník dosahuje výšky 6 až 12 metrů a je podobně sukovitý jako dub.
Doba květu: Strom kvete nejdříve ve stáří 20 roků a nejvyšší úrody dosahuje ve 40 až 50 letech.
Používané části rostlin: tuky a oleje z ořechů

Pohled do historie a lidové tradice

Ve své africké domovině je máslovník velmi důležitým zdrojem obživy. Z jeho ořechů se dá připravit pokrmový tuk, který má místní obyvatelstvo ve velké oblibě. Sladkou dužinu plodů si zase zamiluje každý, kdo ji ochutná. Bambucké máslo, které se ze stromu máslovíku získává, navíc už celé generace hraje důležitou roli v péči o pleť. Používá se rovněž k masáži při revmatu, bolestech svalů a kloubů. 

 

Jak máslovník využíváme dnes 

Máslo získávané z bambuckých ořechů je u nás oblíbené hlavně díky jeho pečujícím vlastnostem, kterých využívají zejména výrobci kosmetiky. Krémy s bambuckým máslem lze velmi snadno a rovnoměrně rozetřít po pokožce. Obsažený tuk navíc obsahuje hodnotnou složku alantoin a vitamin E, které jsou jako dělané pro pěstění pleti.

Díky vysokému podílu nezmýdelnitelných rostlinných složek mají bambucký olej a máslo příznivé hydroskopické vlastnosti. Pokožce propůjčují příjemnou měkkost a hebkost, což prospívá zejména lidem se suchou kůží či pokožkou se sklonem k vysoušení. Mohou podpořit regeneraci povrchových poranění kůže a zmírnit dráždění. Díky pečujícím vlastnostem a dobré snášenlivosti je bambucké máslo doporučováno dokonce i pro pokožku se sklonem k alergiím.

 

Věděli jste?

V Africe se máslovníku připisují dokonce magické schopnosti. Jeho plody smí sklízet v rámci rituálního obřadu pouze ženy jako strážkyně stromu.