Amandelen en amandelolie uit de amandelboom

In het kort

Wetenschappelijke naam: Prunus dulcis MILL
Familie: Rosaceae
Oorsprong: Komt oorspronkelijk uit subtropisch China en het Nabije Oosten. Komt tegenwoordig vooral in het Oosten, Middellandse Zeegebied, Californie en Zuid-Afrika voor.
Botanische informatie: De amandelboom is een middelgrote boom of struik.
Delen die worden gebruikt: Uit de zaden (amandelen) wordt via koude persing de waardevolle zoete amandelolie gewonnen.

 

Historisch en traditioneel gebruik

Al sinds de Oudheid wordt amandelolie gebruikt voor veel verschillende toepassingen zoals luchtwegproblemen, maagklachten en buikpijn. Zelfs in Cleopatra’s tijd was de olie een ware bestseller in schoonheidsverzorging. De Egyptenaren gebruikten de olie als anti-rimpelproduct. Ook nu nog is amandelolie een waardevolle olie met vele toepassingen. Het wordt o.a. veel gebruikt bij haaruitval, roos of luieruitslag.

Zoete amandelolie moet een prominente plaats krijgen in het medicijnkastje.

Sebastian Kneipp

Vandaag de dag

Vanwege het extreem hoge oliezuurgehalte is amandelolie een van de meest kostbare plantenoliën. Het verzorgt en beschermt de normale, droge en gevoelige huid tegen jeuk en schilfering en maakt deze zijdezacht. Daarom wordt deze olie vaak toegepast in cosmetische producten zoals huidoliën, badoliën en crèmes. Amandelolie is zeer goed te verdragen door de meest gevoelige huid. Daarom kan pure amandelolie ook gebruikt worden voor de verzorging van een gevoelige droge babyhuid.

Wist je dit al?

Wist je dat de amandelboom ook een cruciale rol speelt in het Oude Testament? De tak werd gebruikt om de nieuwe hogepriester te bepalen. Jehova is een voorbeeld van iemand die op deze manier als hogepriester is uitgekozen. "En het geschiedde op de volgende dag [...] de staf van Aäron, voor het huis van Levi was ontsproten en de knoppen zetten voort en produceerde bloesems, en het droeg amandelen." (4. Mozes 17, 8)

 

De werking van de planten en kruiden die in deze gids beschreven zijn, kan niet altijd direct aan de Kneipp producten worden toegeschreven. De Kneipp verzorgingsproducten en theeën dienen uitsluitend gebruikt te worden voor het doel waarvoor ze gemaakt zijn, zoals vermeld op de verpakking. Wij raden aan om de gebruiksaanwijzing van de producten in acht te nemen.

Dit vind je misschien ook interessant?

Amandelolie bij Kneipp

Amandelolie als ingrediënt

Heb jij een droge huid?

Heb jij een droge huid?