In het kort

Wetenschappelijke naam: Butyrospermum parkii G.DON.

Volksnamen: African butter boom, sheaboom, karité boom, sheabutter boom

Familie: Sapotaceae

Oorsprong: Tropisch Afrika (Regio: West- en Centraal-Afrika)

Botanische informatie: De sheaboom heeft een hoogte van 6 tot 12 meter, vergelijkbaar met een eikenboom.

Bloei: De boom kan niet bloeien totdat hij 20 jaar oud is en bereikt zijn maximale opbrengst na ongeveer 40 tot 50 jaar.

Delen die worden gebruikt: Vetten en oliën uit de noten

Historisch en traditioneel gebruik

De sheaboom is in zijn plaats van herkomst (Afrika) een belangrijke bron van voedsel. Het rode zoete vruchtvlees en het vet uit de noten worden gebruikt bij het koken. Bovendien speelt de sheabutter een belangrijke rol in de huidverzorging. Dit wordt gebruikt voor massages voor reuma en spier- en gewrichtspijn. 

Vandaag de dag

De sheanoot is een belangrijk element in de cosmetica. De crèmes van de sheabutter kunnen eenvoudig en snel verdeeld worden over de huid. Ook het vet bevat waardevolle ingrediënten voor de huidverzorging waaronder allantoïne en vitamine E. 

De olie en boter beschikken over vochtbindende eigenschappen. Als gevolg hiervan maken zij de huid zijdezacht. Dit is een groot voordeel voor mensen met een droge huid. De olie en de boter ondersteunen een herstel van oppervlakkige verwondingen aan de huid en verlichten huidirritaties. Dankzij de voedende eigenschappen wordt sheabutter ook aangeboden bij gevoelige huidallergieën.


De werking van de planten en kruiden die in deze gids beschreven zijn, kan niet altijd direct aan de Kneipp producten worden toegeschreven. De Kneipp verzorgingsproducten en theeën dienen uitsluitend gebruikt te worden voor het doel waarvoor ze gemaakt zijn, zoals vermeld op de verpakking. Wij raden aan om de gebruiksaanwijzing van de producten in acht te nemen.

Wat ook interessant kan zijn

Hoe werken geuren

Geuren van Kneipp

Kneipp je mee

Kneipp-Waterkuren
Rosmarin wirkt anregend

Rozemarijn

Rozemarijn