Konopí jako léčivá bylina i cenné platidlo

Několika slovy

Vědecký název: Cannabis sativa L.
Čeleď: Cannabaceae (konopovité) 
Původ: střední Asie, odkud se rozřířilo do teplých a mírných klimatických pásem po celém světě
Pěstební oblasti: Evropa
Botanický popis: jednoletá rostlina může dosahovat výšky až 7 metrů.
Používané části rostlin: konopný olej z konopných semen

 

Pohled do historie a lidové tradice

Pokud bychom hledali na světě plodinu, která provází dějiny lidstva po uplynulých 12 000 let, konopí by bylo pravděpodobně mezi horkými kandidáty. Mnohé historické prameny dokládají, že v Asii pěstovali konopí a využívali jeho účinků už 10 000 let před naším letopočtem. Staří Řekové nosili šaty z konopných vláken, Germáni a Kelti přidávali konopná semena do hrobů svých zesnulých a v roce 1455 vytiskl Johannes Gutenberg bibli na konopný papír, čímž zahájil hotovou revoluci knihtisku. Všestrannost konopí dokázali ocenit i za oceánem – a to doslova. Od počátku 19. století v dalekých částech Severní Ameriky totiž konopí sloužilo jako zákonný platební prostředek. Kromě toho se po celá staletí využívalo v boji proti nejrůznějším neduhům, například revmatu

 

 

 

K čemu se konopí používá dnes

Konopný olej získávaný z konopných semen je obzvláště bohatý na polynenasycené mastné kyseliny, čehož hojně využívají zejména výrobci kosmetických přípravků. Tyto kyseliny jsou známé svými neobyčejně pečujícími vlastnostmi, proto je kosmetika s příměsí konopného oleje vhodná i pro ošetření dráždivých či zánětlivých míst pokožky. Ty nejkvalitnější konopné oleje pak můžeme najít v kuchařských arsenálech gastronomických mistrů, neboť jsou skvělou přísadou do salátů, dresingů, omáček, marinád nebo pomazánek. 

Věděli jste?

I když mnoho lidí spojuje konopí zejména s jeho omamnými účinky, většina evropské produkce omamnou látku THC neobsahuje.