Donkerharige vrouw ligt in bed en slaapt.
Donkerharige vrouw ligt in bed en slaapt.

6 tips voor slaapproblemen

Concentratieproblemen, verminderde prestaties, lusteloosheid, prikkelbaarheid of zelfs innerlijke rusteloosheid. De meeste mensen weten maar al te goed dat slaapproblemen niet alleen onze hersenen aantasten, maar ook onze prestaties. Maar zo uiteenlopend als de gevolgen van slapeloze nachten zijn, zo uiteenlopend zijn vaak ook de oorzaken van een verstoord slaapritme. Dus wat kunnen we doen om eindelijk weer beter in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen?

Vrouw zit in bed met een glas water.

Wanneer zijn er slaapproblemen?

Een rustige slaap betekent ontspanning en regeneratie voor ons lichaam. Als we 's nachts gedurende langere tijd met slaapstoornissen worstelen, kan het immuunsysteem van ons lichaam worden aangetast. Permanente slaapproblemen - in het vakjargon insomnia genoemd - moeten niet worden onderschat, omdat ze ons kwetsbaar maken voor ziekten. Ook het risico op hart- en vaatziekten en depressie kan door insomnia toenemen.¹ Toch nemen veel mensen slapeloosheid licht op. Onze slaapexpert legt uit hoe je kunt zien of je gewoon een normale periode van slecht slapen hebt of dat je aan slapeloosheid lijdt.

Donkere slaapkamer: vrouw ligt in bed.

Slaapduur en slaapkwaliteit: slapen als een baby

Word 's morgens fit wakker en begin de dag fris. Wat zo eenvoudig klinkt, is voor veel mensen met slapeloosheid een probleem. Namelijk, wanneer je onvrijwillig een nachtuil wordt door een verstoord slaapritme. De optimale duur van de slaap is net zo individueel als wij. In de regel is dat tussen de 7 en 9 uur.

Slapende vrouw in bed

Eenvoudige methoden om makkelijker te ontspannen en in slaap te vallen.

Het is het oude (slaap)liedje: een dag vol stress loopt ten einde - en die gedachten achtervolgen ons tot bedtijd. Hoewel we ons eigenlijk willen afsluiten, is ons brein op zijn best. Voorlopig is in slaap vallen uitgesloten. Als je je lichaam probeert te "dwingen" in het rijk van de dromen, maak je het meestal alleen maar erger. Het goede nieuws is dat als je af en toe moeite hebt om in slaap te vallen, dat niet hoeft te betekenen dat je een ernstige slaapstoornis hebt. Toch blijft de vraag hoe we de vicieuze cirkel van denken kunnen stoppen en het ons gemakkelijker kunnen maken om in slaap te vallen.


Het is moeilijk te geloven, maar een simpele "stop" kan wonderen doen. Onze hersenen zijn als het ware geconditioneerd aan dit kleine woordje. Door het bewust tegen jezelf te zeggen, kunnen de cirkelende gedachten eigenlijk vaak gestopt worden. Een andere techniek uit de mindfulness-meditatie is om gewoon los te laten wat ons bezighoudt. Sluit je ogen en stel je wolken in een blauwe lucht voor. En net zoals ze door de wind worden meegevoerd, laat je je gedachten afdwalen in volledige ontspanning. Op die manier schep je een zekere afstand tot je gedachten en gevoelens, vooral als je dit proces regelmatig beoefent.

 

Bovendien helpt het vaak als je jouw slaaproutine verandert om gemakkelijker in slaap te vallen en een goede nachtrust te hebben. Misschien helpen onze tips om in slaap te vallen je:

Open ramen in de slaapkamer

Tip 1: Lucht je slaapkamer

Lucht je slaapkamer vijf minuten met het raam helemaal open voordat je naar bed gaat. Want: voldoende zuurstof maakt je moe. Zorg ervoor dat de kamertemperatuur niet te hoog is; 18 graden Celsius wordt beschouwd als de optimale slaaptemperatuur.

Vrouw ligt 's avonds in bad

Tip 2: Neem een ontspannend bad

Stress is een bijzonder veel voorkomende oorzaak van onrustig slapen. Dan is het belangrijk om lichaam en geest tot rust te brengen. Het is het beste om kort voor het slapen gaan een bad te nemen bij een aangename temperatuur. Een ontspannend bad met etherische oliën zorgt ervoor dat het lichaam tot rust komt - de ideale omstandigheden om rustig in slaap te vallen. Wanneer de geest vrij is van gedachten en het lichaam verfrist is, is het gemakkelijker voor ons om onze weg naar de slaap te vinden.

Voetbad in houten kom

Tip 3: Verwarmend voetbad

Heb je geen bad thuis? Geen probleem, een warm voetbad belooft verlichting van koude voeten en dus ook van inslaapproblemen. Een opstijgend voetbad van 10 tot 15 minuten is voldoende om de bloedsomloop in je voeten te stimuleren. Voor een extra feel-good factor, wikkel je voeten in warme sokken na het bad.

Vrouw ligt in bed met mobiele telefoon

Tip 4: Vermijd lichtbronnen

Licht verhindert het lichaam, het slaaphormoon melatonine vrij te geven. Daarom geldt: hoe later op de avond, hoe minder helderheid, want dat beïnvloedt je inwendige klok. Met name blauw licht van smartphones, tablets en dergelijke is kort voor het slapengaan als vergif voor onze inwendige klok. Voor een gezonde slaap kun je het beste de tv, smartphone en andere apparaten 60 minuten voor het slapengaan uitdoen of wegleggen.

Theepot en kopjes staan op het bed

Tip 5: Drink een kopje thee

Drink een heet kopje thee voor je naar bed gaat. Deze kleine time-out verwarmt je van binnenuit en bereidt je voor op een rustige nachtrust. Veel kruidentheemengsels bevatten ontspannende aroma's die een kalmerend effect op ons lichaam hebben. Als je geen theefan bent, kan een warme melk met honing ook de slaap bevorderen. Wij wensen je een goede nacht!

Gezonde levensstijl voor slaapproblemen

Tip 6: Geen zwaar werk/sport en licht eten

Terughoudendheid is het sleutelwoord voor slaapproblemen. Daarom moet je, indien mogelijk, twee uur voor het slapengaan geen zware lichamelijke activiteit verrichten en enkele uren voor het slapengaan alleen licht voedsel eten. Het drinken van alcohol is een belemmering voor een goede nachtrust of het drinken van alcohol werkt slaapproblemen in de hand.

De inhoud beschreven in dit artikel is niet noodzakelijkerwijs overdraagbaar op onze Kneipp producten. Kneipp® geneesmiddelen, cosmetica en andere Kneipp producten mogen uitsluitend gebruikt worden volgens hun indicatie of het doel waarvoor ze bestemd zijn.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Vrouw ligt in bed en laat de zon op haar gezicht schijnen.

Alles over gezond slapen en waarom slaap zo belangrijk is.

Vrouw met een knotje en een koptelefoon zit op een bankje in een deken gewikkeld.

Benieuwd hoe jij de perfecte spa dag aan huis kunt creëren? Lees nu onze tips.

Vrouw in handdoek staat onder de douche en doet een knieverband.

Moeite met in slaap komen? Hier vindt u natuurlijke hulp.

Donkerharige vrouw met krullen ontspant in de badkuip.

Ontspanning in de badkuip