8 tips om meer te drinken

Kleurloos, smaakloos en zonder geur - dat klinkt niet erg aanlokkelijk en zeker niet als iets dat essentieel is voor het leven. Maar water is precies dat. Volgens de Duitse voedingsvereniging (DGE) hebben volwassenen dagelijks ongeveer tweeëneenhalve liter water nodig. Als je genoeg drinkt, stimuleer je je metabolisme. Dit bevordert ook de vetverbranding. Dus, naast de juiste voeding en lichaamsbeweging, gezond gewichtsverlies vereist veel ongezoete dranken. Hoewel water zo belangrijk is, hebben veel mensen moeite om een paar honderd milliliter per dag te drinken. Hier zijn een paar eenvoudige dagelijkse trucs die u gegarandeerd helpen meer te drinken.

Regelmaat in eten en drinken bevordert de spijsvertering enorm en is daarom zeer aan te bevelen.

Afbeelding zonder naam
Sebastian Kneipp

Zo drink je meer en activeer je je metabolisme

Afbeelding zonder naam

1) De fles altijd binnen handbereik


Op het bureau op kantoor, in de handtas of sporttas, op de tafel in de woonkamer, de eettafel en het nachtkastje: als het even kan, moet er altijd een drankje binnen handbereik zijn. Dan grijpt men er vaak automatisch naar.

Afbeelding zonder naam

2) Pimp my Water - met natuurlijke toevoegingen.


Stilstaand water, licht koolzuurhoudend water of water met een hoog koolzuurgehalte - ook in water zijn er zeer uiteenlopende smaken. Sommige mensen vinden het bijzonder moeilijk om zuiver water te drinken. Ongezoete thee of sapspritzers - gemengd in een verhouding van tweederde water en eenderde sap - zijn gezonde opties. Het hoeft ook niet altijd de klassieke appelspritzer te zijn. Wat dacht je van rabarber- of mangosap? Infused water is ook helemaal in. Citroen, munt, gember, komkommer, meloen, limoen, rozemarijn, tijm, citroenmelisse of andere kruiden, vruchten of groenten geven het water een heel eigen smaak. In een karaf, ziet het er ook goed uit. Hoe langer men het mengsel laat trekken, hoe intenser de smaak wordt.

3) Een slokje bij elke hap

Net zoals borden en bestek als vanzelfsprekend op tafel worden gezet, moet een drankje dat ook zijn. Als het bij de maaltijd wordt gezet, wordt het meestal gedronken. En de vloeistof stimuleert ook de spijsvertering tijdens de maaltijd.

Afbeelding zonder naam

4) Watermeloen en soep!


Als je moeite hebt met drinken, kun je ook extra hydratatie krijgen met de juiste voeding. Bovenaan de lijst van waterbevattende voedingsmiddelen staat watermeloen. In het algemeen hebben de meeste vruchten en groenten een hoog watergehalte. En soep voor de lunch smaakt altijd goed. Maar let op: deze tips zijn slechts een aanvulling, geen vervanging voor drinken.

5) Plezier met rietjes voor jong en oud.

Rietjes zijn niet alleen voor kinderen. Sommige volwassenen vinden het ook leuker om met een rietje te drinken - en het is vaak gemakkelijker voor hen. Zij drinken automatisch meer wanneer het glas of de fles niet aan hun lippen hoeft te worden gezet. Natuurlijk raden wij rietjes van roestvrij staal of glas aan - omwille van het milieu.

6) Meer discipline

Als drinken helemaal niet leuk is, heb je ijzeren discipline nodig. Een fles of karaf met streepjes en tijden erop geeft het tempo aan. Het geeft aan op welk tijdstip de container moet worden leeggedronken tot de volgende graduatiestreep of tot hij helemaal leeg is. Dergelijke flessen zijn te koop - maar ze zelf maken kan ook leuk zijn voor knutselaars.

Afbeelding zonder naam

7) Samen drinken


Voldoende drinkers zijn meestal niet alleen. Als zij eenmaal rondvragen, komt bijna iedereen erachter dat er iemand in hun kring van collega's of vrienden is die er net zo over denkt. Dit is een kans om elkaar te motiveren. Wanneer mogelijk, herinnert één persoon de ander eraan om water te drinken. Samen toasten en drinken is dubbel zo leuk.

8) (Digital) reminders!

Als al deze trucs niet helpen en het automatisch grijpen naar het glas water niet gebeurt, moet je er voortdurend aan herinnerd worden. Of het nu met een post-it op de PC monitor is of digitaal. Er zijn tal van apps voor smartphones met herinneringsfuncties. Bovendien kunnen sommigen de dagelijkse drinkhoeveelheid registreren en nog veel meer. De programma's zijn beschikbaar voor zowel Apple als Android. Dorst is trouwens de ergste herinnering - je moet het in de eerste plaats niet laten ontstaan.

Alles met mate - zoals Sebastian Kneipp al wist.

Water is de grondstof van het leven. Het drinken van de juiste hoeveelheid water is van vitaal belang. Maar hoeveel water moet je elke dag drinken en waarom kan te veel en te weinig water schadelijk zijn voor het lichaam?

Afbeelding zonder naam

Wat gebeurt er als je geen water drinkt?

Zonder water kan je lichaam niet meer functioneren, omdat voedingsstoffen en hormonen niet meer worden getransporteerd. Dit leidt tot verstoringen in de bloedsomloop en het metabolisme. Het lichaam kan de lichaamstemperatuur niet meer regelen. Andere lichaamssignalen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, spierkrampen, gewrichtspijn, stemmingswisselingen en gebrek aan concentratie.

Afbeelding zonder naam

Maar wat gebeurt er als je te veel water drinkt?

Als het lichaam te veel water binnenkrijgt, kunnen de nieren het niet meer opnemen en raakt het lichaam overhydrateerd. Dit kan leiden tot misselijkheid en braken, hoofdpijn, flauwvallen en spierzwakte of krampen.

Het doel is dus voldoende water op te nemen voor de lichaamsfuncties, maar de uitscheidingscapaciteit van de nieren niet te overschrijden.

Afbeelding zonder naam

Dus hoeveel water heeft een mens nodig?

Aangezien het lichaam voortdurend water uitscheidt via de nieren en de darmen, en water onmerkbaar verdampt via de huid in de vorm van zweet, moeten wij deze verliezen aanvullen via drank en voedsel. Als vuistregel geldt dat een gezonde volwassen persoon die nauwelijks lichamelijk actief is, ongeveer 30 tot 35 ml per kg lichaamsgewicht moet drinken. Een persoon van 70 kg heeft dus regelmatig een totale vochtinname van ongeveer 2,5 liter nodig. Onder bepaalde omstandigheden echter, zoals bij grote hitte, sport, droge lucht of in geval van ziekte, neemt de behoefte aan vocht toe.

Water wordt ook via voedsel opgenomen, aangezien het watergehalte van voedsel zoals komkommer, watermeloen, sla en tomaat meer dan 95% bedraagt.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Close-up van een pepermuntje.

Ontdek de kracht van munt in de planten- en kruidengids

Vrouw zit op een bank in de keuken met een kopje thee, kijkt uit het raam.

Ondersteun je immuunsysteem op natuurlijke wijze door gezonde voeding.

Meisje steekt haar voeten uit de badkuip.

Kneipp-tip: waterspelletjes voor kinderen - nog meer plezier in bad