Douche tips
Douche tips

Onze douche tips voor de juiste douche

Het is een concertpodium, een plek om je terug te trekken, een oase van ontspanning en zorgt tussendoor voor een energieboost. We hebben het over de douche. Voor velen is een uitstapje naar de badkamer net zo'n onderdeel van de dagelijkse routine als koffie in de ochtend. De laatste jaren lijkt er een ware hype te zijn uitgebroken als het gaat om douchen. Of het nu gaat om een uitgebreide lichtinstallatie, een douchekop met massagefunctie of een regenwoudgevoel.


Toch zijn er veel dingen die mis kunnen gaan bij regelmatige lichaamsverzorging onder de douchestraal. We beantwoorden de belangrijkste vragen over douchen.

Lichaamsreiniging vóór de uitvinding van de douche: met water en kruik

De douche: een lange traditie

Lichaamshygiëne met water was eeuwenlang een essentieel ritueel voor de mensheid. Al in het oude Griekenland werd grote waarde gehecht aan reinheid. In het oude Rome waren de openbare baden niet alleen een plek om schoon te worden, maar ook een bruisend sociaal centrum waar Romeinen elkaar ontmoetten om zaken te bespreken.


Maar, zoals je misschien weet, liep het niet altijd zo soepel. Door epidemieën zoals de pest, cholera en syfilis werden de openbare baden in de Middeleeuwen gesloten vanwege het besmettingsrisico. In de barokperiode probeerde men onaangename geuren te maskeren met poeders, zepen, pruiken en ondergoed. Het wassen werd beperkt tot het af en toe schoonmaken van delen van het lichaam met een waterkan en een kom.

De moderne douche, zoals we die nu kennen, heeft zijn oorsprong in Frankrijk. In de 19e eeuw werden de eerste douches gebruikt in psychiatrische instellingen als een therapeutisch hulpmiddel. Al snel vonden gevangenissen, kostscholen en kazernes de voordelen van een snelle en efficiënte reiniging. En niet veel later veroverde de douche ook de gewone huishoudens. Genezers zoals Sebastian Kneipp ontdekten zelfs de therapeutische voordelen van water, zoals beschreven in zijn boek Mijn waterkuur uit 1886.


Dus, de volgende keer dat je onder de douche staat, bedenk dan dat je deel uitmaakt van een lange geschiedenis van reiniging en vernieuwing!

Water, op de juiste manier toegepast, is de meest onschuldige remedie.

Afbeelding zonder naam
Sebastian Kneipp
Lachende vrouw in de douche. Hoofd achterover gebogen en het haar inzepen.

Lichaamshygiëne

De meeste mensen douchen dagelijks, sommigen zelfs meerdere keren per dag. Regelmatige lichaamshygiëne verhoogt ons eigen welzijn en dient ook om onze gezondheid op peil te houden. In tegenstelling tot vroeger overheerst tegenwoordig het sociale en cosmetische aspect van douchen boven het medische. Reinheid en een goede geur zijn immers integrale onderdelen van sociale acceptatie. De uitspraak "iemand goed kunnen ruiken" is geen toeval...

Zeven tot tien minuten zijn voldoende voor een optimale douche-ervaring

Douchen: Duur en frequentie

Douchen is vooral bedoeld om zweet en vuil van je lichaam te verwijderen. Terwijl dagelijks douchen vroeger niet altijd als ideaal werd beschouwd, is het nu zonder problemen mogelijk dankzij milde, huidvriendelijke doucheproducten. Onze uitgebreide studies en tests tonen aan dat je huid zelfs bij dagelijkse reiniging zijn vochtbalans behoudt en de beschermende hydrolipidenfilm intact blijft. Deze film helpt je huid niet alleen tegen bacteriën, maar houdt ook vocht vast. Wat betreft de duur van je douche: hoe korter, hoe beter. Voor een snelle, effectieve reiniging zijn zeven tot tien minuten helemaal voldoende.

Delen van het lichaam die bijzonder gevoelig zijn voor zweet en geurtjes, zoals de voeten, oksels of intieme delen, moeten dagelijks worden gereinigd. Douchen is ook aan te raden direct na het sporten. Enerzijds wordt een bezweet lichaam beschouwd als een broedplaats voor bacteriën en schimmels, en anderzijds verstopt zweet onze poriën, wat op lange termijn leidt tot een onzuivere huid.


Om de pH-waarde van de huid niet onnodig te belasten, is het raadzaam doucheproducten te gebruiken die zijn afgestemd op jouw eigen huidtype, d.w.z. pH-huidvriendelijk. Heb je hulp nodig bij het beslissen in de jungle van doucheproducten?

De watertemperatuur: koude of warme douche?

Onze Kneipp-huiddeskundigen adviseren een lauwe douche van 36 graden Celsius, omdat lauw water een verzachtende werking heeft zonder je huid onnodig uit te drogen. Dit betekent: vuil wordt grondig verwijderd zonder de natuurlijke zuurmantel van jouw huid aan te tasten. Een warme douche is niet aan te bevelen omdat warm water de lipidenstructuur van de huidbarrière uit balans brengt en zo de huid uitdroogt. Vooral in het koude jaargetijde wordt de huid al belast door de droge verwarmingslucht en warme kleding.

Blonde vrouw lacht in de douche.

De voordelen van koude douches

Een koude douche geeft nieuwe energie en heeft een activerend effect. Koude douches versterken ook het afweersysteem en het immuunsysteem van het lichaam, wat bijzonderheilzaam is tijdens het koude seizoen. Koude douches maken onze huid ook strakker, wat een positief effect kan hebben op cellulitis en de eerste rimpels.

Afkoelen in de zomer: koude douches?

In de zomer is het raadzaam koude douches te vermijden, omdat er anders een terugkoppelingseffect optreedt en je binnen korte tijd des te meer gaat zweten. Om af te koelen, is het beter omde kniedouche van Kneipp te nemen na een douche met lauw water. Vergeet niet de klok in de gaten te houden bij je dagelijkse douche in de zomer, om je huid niet onnodig te belasten. Drie tot zeven minuten onder de douche zijn voldoende.

Douche je 's morgens of 's avonds?

Het voordeel van het reinigen van het lichaam in de ochtend is dat het de bloedsomloop stimuleert. De ochtenddouche is ook ideaal voor vet haar, omdat het talg en vetafzettingen verwijdert die zich 's nachts hebben opgehoopt. Dus als je een motivatieboost nodig hebt om op gang te komen, is een ochtenddouche iets voor jou.


Warm water brengt het lichaam tot rust door de bloeddruk te verlagen, dus een warme douche kan nuttig zijn voor mensen die moeilijk in slaap vallen. Mensen met allergieën moeten 's avonds douchen, omdat ze dan niet met allergenen in bed komen. In tegenstelling tot mensen met vet haar moeten mensen met droog haar en een droge huid 's avonds douchen, omdat zij 's nachts baat hebben bij de regeneratie van de beschermlaag van de huid.

Droog borstelen heeft positieve effecten op de bloedsomloop en het immuunsysteem

Tips voor onder de douche

Droog borstelen


Heb je je ooit afgevraagd waarom je houten borstels ziet in drogisterijen en parfumerieën? Het heeft alles te maken met de 'droog borstelen'-trend. Schoonheidsbewuste mensen zweren bij deze techniek om hun lymfesysteem te stimuleren, afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen en een stralendere huid te krijgen door de verbeterde bloedcirculatie. Maar droog borstelen heeft niet alleen cosmetische voordelen; het bevordert ook de bloedsomloop, versterkt het immuunsysteem en verhoogt je algehele welzijn.

Zoals de naam al zegt, doe je dit vóór het douchen. Begin met droog borstelen op een plek ver van je hart, zoals de zool van je rechtervoet of de binnenkant van je rechterhand. Gebruik lichte druk en maak cirkelvormige bewegingen richting je hart. Vermijd de tepels en zeer behaarde gebieden tijdens het borstelen. Sebastian Kneipp erkende al de heilzame effecten van droog borstelen op het lichaam.


LET OP! In geval van stoornissen van de bloedsomloop of het metabolisme, ontsteking van de huid of spataderen, is het raadzaam een arts te raadplegen alvorens te gaan droogborstelen.

Vrouw staat in een meer en voert de Kneipp waterbehandeling uit door water te betreden. Kijk naar links.

Andere waterbehandelingen om het immuunsysteem te versterken:

Scrubben maar!

Exfoliëren onder de douche verwijdert dode huidcellen en stimuleert de celvernieuwing, waardoor jouw huid er weer stralend uitziet. Om jouw huid niet onnodig te belasten, raden wij aan niet meer dan één of twee keer per week een bodyscrub te gebruiken. Frequenter gebruik kan belastend zijn voor jouw huid.

Tips voor meer duurzaamheid onder de douche

Wist je dat je tijdens het douchen gemiddeld 12 tot 15 liter water per minuut verbruikt? Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hier zijn enkele tips om je douchebeurt duurzamer te maken:


Tip 1: Verkort je douchetijd tot zeven tot tien minuten. Dit bespaart water en verlaagt je energiekosten.


Tip 2: Zet het water uit tijdens het inzepen. Dit voorkomt waterverspilling en helpt je om kosten te besparen.


Tip 3: Zet de watertemperatuur iets lager. Koud douchen verbruikt minder energie en kan verfrissend zijn.


Tip 4: Douche niet elke dag. Dit beschermt je huid tegen uitdroging en bespaart water. Gebruik een washandje voor dagelijkse reiniging.


Tip 5: Douche niet te heet. Dit voorkomt uitdroging van je huid en verlaagt je energieverbruik.

Met deze simpele aanpassingen bespaar je water, energie en geld, terwijl je een bijdrage levert aan een duurzamere levensstijl.

3 typische douchefouten

Close-up van een voet die gewassen wordt in de douche.

Fout 1: Je vergeet je voeten

Eerlijk zeggen: buk jij je echt om je voeten in te zepen onder de douche, of vind je het wel prima om gewoon in het sop te staan? Op je voetzolen zitten meer dan 500 zweetklieren per vierkante centimeter! Dus ja, het is echt de moeite waard om even te bukken en ze goed schoon te maken.

Typische fout bij het douchen: Reiniging van het gezicht met lichaamsverzorgingsproducten
Eine Gesichtsreinigung mit Körperpflegeprodukten ist keine gute Idee.

Gezichtsreiniging onder de douche

Een snelle gezichtsreiniging onder de douche bespaart tijd en is praktisch. Omwille van uw huid moet u gemak opzij zetten, want onze gezichtshuid is veel dunner en gevoeliger dan de rest van onze lichaamshuid. Lichaamsverzorgingsproducten zoals conditioner, haarshampoo of douchegel zouden de gevoelige zuurmantel van de gezichtshuid aantasten. Het is beter om het gezicht voor het douchen te reinigen met een geschikte reinigingsgel. Uw gezichtshuid zal u dankbaar zijn!

Fout 3: Je wrijft je lichaam droog

Een veelgemaakte fout: je springt uit de douche en begint meteen aan een wilde handdoekdans. Je wrijft jezelf droog alsof je een vuurtje probeert te maken. Maar hier is het ding: je huid is na het douchen extra gevoelig en houdt totaal niet van dat ruwe gedoe. Wat is beter? Dep je huid zachtjes droog met de handdoek om die delicate huidbarrière te beschermen en irritaties te voorkomen. En dan, het gouden moment: breng een fijne vochtinbrengende lotion aan. Je huid zal er dolblij mee zijn!

FAQ: Kan ik douchen tijdens onweer?

Stel je voor: je staat op het punt om lekker te gaan douchen, maar buiten hoor je de donder rollen en zie je bliksemflitsen aan de hemel. Als je niet zeker weet of je huis goed beveiligd is tegen bliksem, doe jezelf een plezier en stel die douche even uit. Waarom? In veel oudere huizen zijn de waterleidingen van metaal, en dat geleidt elektriciteit – yep, ook bliksem! In moderne huizen zijn de leidingen vaak van plastic, wat geen elektriciteit geleidt. Maar als je ook maar een beetje twijfelt, wacht gewoon even tot het onweer voorbij is voordat je onder die douche springt. Beter safe than sorry, toch?

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Achteraanzicht van een vrouw die een douche neemt.

Is het goed om te douchen als je verkouden bent? Helpen koude douches? Bekijk onze tips.

Een vrouw staat voor de douche, gewikkeld in een handdoek en lachend.

Feel the Kneipp moment met onze doucheproducten

Lachende blonde vrouw in de douche.

Wisseldouches zijn in de mode. Maar hoe werkt het?