Vrouw zittend op een yogamatje aan de oever van een meer, smachtend.
Vrouw zittend op een yogamatje aan de oever van een meer, smachtend.

Dé anti-stresstip is mindfullness meditatie

Mindfulness met alle zintuigen

Laat gewoon alles liggen, schakel even uit en breng je gedachten tot rust - meditatie is een effectief anti-stressmiddel voor je dagelijkse leven. We onthullen hoe je je mindfulness beoefening kunt intensiveren met behulp van bewuste ademhaling.

Veel te vaak denken we aan de toekomst. We werken en denken aan de wekelijkse boodschappen. We doen het huishouden en zijn al bezig de kinderen van de crèche te halen.


Het dagelijks leven zit vol verplichtingen, en daar kan geen enkele meditatie iets aan veranderen. Mindfulness kan je echter helpen om in het hier en nu te komen, kracht te putten en rustiger om te gaan met de taken van de dag.

Mindfulness is dus een anti-stress hulpmiddel dat je altijd bij je draagt. Meditatie is een populaire oefening voor dit hulpmiddel om je eigen aandacht te trainen. Maar ook bewust bewegen, voeding of concentratie op je eigen zintuigen kunnen je helpen om jezelf beter waar te nemen. Op die manier kun je de signalen van je lichaam correct interpreteren, zelfs in stressvolle momenten.

Vrouw ligt met haar buik naar links op een bar en ontspant zich.

Mindfulness meditatie: een eenvoudige oefening

Mindfulness meditatie is niet alleen een prachtige remedie tegen stress, maar ondersteunt je ook om in het hier en nu te komen. Een gemakkelijke introductie in de wereld van mindfulness meditatie is je te concentreren op je ademhaling. Wij zullen jou in deze korte oefening laten zien hoe je dat moet doen:

1) Ga zitten op een stoel die voor jou comfortabel is. Je kunt op een stoel zitten, met de benen gekruist of ondersteun jezelf met een kussen terwijl je op je hielen zit. Het is belangrijk dat niets je knelt of afleidt.


2) Sluit langzaam je ogen en adem een paar keer uit door je licht geopende mond. In het begin, kom gewoon tot jezelf en je lichaam. Laat alle problemen, zorgen en to-dos buiten voor dit moment.


3) Richt nu je aandacht op je ademhaling. Observeer het komen en gaan van je adem voor een paar ademhalingen. Stel je open voor dit natuurlijke fenomeen. Concentreer je dan op je neus en neusgaten.

Let op de luchtstroom van je ademhaling hier. Let op de temperatuurverschillen van de inademing en de uitademing. De koele inademing, de warme uitademing. De adem is je anker om volledig in het hier en nu te komen.


4e) Je kunt deze mindfulness meditatie ondersteunen met natuurlijke geuren. Stel je open voor de verschillende nuances van geuren en merk hoe de geur via de adem in je lichaam stroomt en zijn effecten ontvouwt.

Vrouw ontspant met een kopje thee.

De juiste geur vult je meditatie aan

De geur van grootmoeders appeltaart, een lavendelveld in de Provence of de geur van zomerregen - geuren hebben iets magisch. Ze kunnen je herinneren aan momenten uit je kindertijd, je in een oogwenk naar het strand katapulteren en zelfs lichamelijke spanningen verlichten. Je kunt dus niet alleen geuren waarnemen met je reukzin en ze classificeren als goed of slecht, maar je kunt de geur ook echt ervaren. In gewone taal betekent dit dat geuren waarneembare reacties in het lichaam kunnen veroorzaken. Ze kunnen ontspannen, kalmeren en nieuwe energieën opwekken.

Je kunt hier je voordeel mee doen door bepaalde geuren te integreren in je meditatie en in je dagelijks leven in het algemeen. Rozemarijn, bijvoorbeeld, heeft verfrissende en verkwikkende eigenschappen. Het stimuleert de zenuwen en de bloedsomloop. Watermunt houdt je hoofd koel. De geur heeft een stimulerend effect en kan het concentratievermogen positief ondersteunen. De geurcombinatie van munt en rozemarijn helpt dus om stress te verminderen en om te zetten in positieve energie.

Er zijn zoveel manieren om stress in het dagelijks leven te verminderen. Neem 's morgens een munt-rozemarijnthee in uw ritueel op, steek een geurkaars aan tijdens de meditatie of trakteer jezelf 's avonds op een klein ontspannend bad. Op deze manier kun je gemakkelijk gebruik maken van de diverse effecten van planten en je eigen speciale moment van mindfulness creëren.

Mindfulness oefening voor niet-mediteerders:

Mediteren met de app '7Mind'

Tegenwoordig is de smartphone onze dagelijkse metgezel. In onze zak, op de keukentafel of op het werk. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat de smartphone gemiddeld 2.617 keer per dag wordt aangeraakt. Het is meestal het laatste wat je in je hand houdt voor je naar bed gaat en het eerste waar je naar kijkt als je opstaat. Dus waarom zou je je smartphone niet veranderen in een mindfulness tool?

Meditatie apps zoals 7Mind maken dit mogelijk. De app is geschikt voor iedereen. Het maakt niet uit of je wilt beginnen met de basismethoden van meditatie of dat je al enige ervaring hebt. Leer bewust je ademhaling waar te nemen, laat de chaos van gedachten los en verminder innerlijke onrust. De 7Mind-app biedt meditaties voor acute stressmomenten, maar ook intensieve cursussen van 4 weken waarin je je meditatiepraktijk kunt consolideren en verdiepen.

Zo kun je op je werk, onderweg of 's ochtends je eigen mindfulness beoefening opzetten en op de lange termijn meer rust en kracht vinden. Natuurlijke geuren en essentiële oliën kunnen u ook ondersteunen bij uw meditatiebeoefening. Ze zijn niet alleen een traktatie voor de neus, maar kunnen ook de juiste meditatiesfeer scheppen en u ondersteunen bij het loslaten en ontspannen. De wetenschap toont het ook aan: Het is bewezen dat meditatie stress vermindert en ziektes voorkomt. Probeer het eens! De basiscursus en vele andere meditaties zijn gratis beschikbaar in de 7Mind app.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Vrouw ligt op een steiger aan het meer en ontspant zich.

Goodbye Stress – welcome Energy!

Vrouw ruikt witte bloem.

Natuurlijke essentiële oliën

Waterval in het groen.

Sebastian Kneipp ontdekte de helende kracht van water al in de 19e eeuw.

Vrouw met een broodje zit op de grond gewikkeld in een knuffeldoekje en geniet van de rust en stilte.

Tips om goed voor jezelf te zorgen