Vrouw die zich afdroogt met een handdoek.
Vrouw die zich afdroogt met een handdoek.

Droge huid na het douchen

Reinheid gaat vóór gezondheid - dat is althans wat men zou kunnen veronderstellen als men het douchegedrag van veel mensen observeert: De meesten nemen elke dag een douche - soms zelfs meerdere keren. Maar is dagelijks douchen echt gezond? Is het normaal dat de huid droog is en jeukt na het douchen? En hoe bestrijdt u droge plekken en jeuk?

De eenvoudigste en gemakkelijkste manier is om het hele lichaam te wassen.

Foto door Sebastian Kneipp
Sebastian Kneipp

Waarom nemen we eigenlijk douches?

Over douchen lopen de meningen uiteen: voor sommigen verhoogt douchen het eigen welzijn; voor hen is de dagelijkse douche allang een ritueel geworden met een bijna meditatief karakter. Voor anderen is douchen tijdverspilling. Vijf minuten kostbare tijd die zinvoller geïnvesteerd kan worden. Als ze niet schoon hoefden te blijven, zouden waterhatende douchebazen waarschijnlijk elke paar weken een paar minuten onder de douche springen.


Natuurlijk zijn deze scenario's uitersten. De meesten van ons douchen ergens tussen frequente en infrequente doucheurs in. En dat is een goede zaak, want een regelmatige lichaamshygiëne dient niet alleen om ons schoon te houden, maar ook om onze gezondheid op peil te houden en ondersteunt ook de regelmatige vernieuwings- en regeneratieprocessen van onze huid.

Hoe vaak douchen is gezond?

Wie dagelijks meermaals of uitgebreid doucht, verwijdert niet alleen zweet en vuil, maar tast ook de natuurlijke beschermlaag van de huid aan, de hydrolipidelaag. De hydrolipidelaag wikkelt zich als een beschermend schild om onze huid en voorkomt dat deze uitdroogt. Het is onze huid die ons beschermt tegen indringers van buitenaf, zoals bacteriën of omgevingsstress. Te vaak wassen met agressieve waslotions of water van een te hoge temperatuur belasten uw huid. Daarom raden onze huidexperts een lauwe douche van 36 graden Celsius aan. Vijf tot acht minuten onder de douche is voldoende.


Na zweterige activiteiten is het de moeite waard een snelle duik onder de douche te nemen om te voorkomen dat uw lichaam een broedplaats voor bacteriën en schimmels wordt. Ook zweet- en geurgevoelige lichaamsdelen zoals de voeten, oksels of intieme delen kunt u zonder aarzelen dagelijks reinigen.

Waarom jeukt mijn huid na het douchen?

Dagelijks douchen, agressieve waslotions, veelvuldig gebruik van peelings, een te hoge watertemperatuur of zelfs een harde handdoek om je af te drogen - dit kunnen allemaal factoren zijn die je huid stress bezorgen en je huidbarrière uit balans brengen. Maar je individuele huidtype is ook in grote mate verantwoordelijk voor het al dan niet jeuken van je huid na het douchen. Omdat elke huid zijn eigen unieke behoeften heeft. Laten we de verschillende huidtypes eens nader bekijken:

De droge en gevoelige huid heeft een bijzonder lage tolerantiedrempel. Dit betekent dat de huid sneller geïrriteerd raakt en dus gevoeliger reageert dan een normale huid. Dus als je elke dag met heet water doucht of agressieve waslotions gebruikt, irriteer je je lichaamseigen beschermende barrière. Het resultaat: je lichaam reageert met jeuk.


Jeuk, in medische kringen ook pruritus genoemd, is een zintuiglijke aandoening van de huid. De zenuwuiteinden in de huid sturen een signaal naar onze hersenen: krab alsjeblieft! Maar krabben verlicht de jeuk slechts tijdelijk. In feite, krabben maakt de jeuk erger. Wetenschappers ontdekten dat krabben de neurotransmitter serotonine activeert, die informatie doorgeeft in ons zenuwstelsel. Serotonine sensibiliseert onze zenuwcellen - de informatie wordt versterkt en we voelen de jeuk intenser. Het begin van een vicieuze cirkel...

Als je jeuk probeert te bestrijden met krabben, beschadig je je huid zonder de oorzaak te bestrijden. Vooral de droge en gevoelige huid heeft veel aandacht nodig. Daarom raden wij voor dit huidtype milde en huidvriendelijke reinigingsproducten aan bij het douchen om de jeuk tegen te gaan. Douchebalsems met speciaal geselecteerde oppervlakte-actieve stoffen, geur- of kleurstoffen zijn ook ideaal voor het reinigen van de droge en gevoelige huid.


Wist je dat?

De pH-waarde van onze huid is lichtjes zuur. pH-huidneutrale producten zijn dus niet "neutraal" in de klassieke zin. Het woord "neutraal" verwijst eerder naar de lichtzure pH-waarde van onze huid, die tussen 4,5 en 5,0 ligt. Crèmedouches of douchegels met een huidneutrale pH-waarde zijn daarom optimaal geschikt voor de reiniging van de droge en gevoelige huid.

Een vette huid glimt en ziet er vet uit. Dit is te wijten aan de talgklieren, die bij een vette huid meer talg produceren dan nodig is. Dit is ook de reden waarom de vette huid vaak vatbaar is voor onzuiverheden. De overmatige talgproductie - ook wel seborroe genoemd - kan de poriën verstoppen en infecties of ontstekingen in de hand werken. Over het algemeen is een vette huid minder gevoelig voor milieu-invloeden dan een normale huid. Regelmatig reinigen en verzorgen met de juiste producten is niettemin zeer belangrijk.

Probeer niet om de vette huid te "ontvetten" met agressieve reinigingsmiddelen of overmatige reiniging. Dit zal je talgklieren alleen maar stimuleren om meer talg te produceren, wat op zijn beurt de verhouding water-lipide van de huidbarrière uit balans zal brengen. Een vette huid kan beter vaak douchen dan een droge huid. Dat komt omdat ons lichaam de uitgeputte huidvetten snel vervangt. Toch moet u, zelfs met een vette huid, milde reinigingsproducten gebruiken die uw huid niet aantasten maar haar in alle zachtheid reinigen. Lichaams- en gezichtsverzorgingsproducten met lichte formules zijn hier het meest geschikt.

Waarom jeukt de huid na het douchen in de winter?

Met de wisseling van de seizoenen veranderen de klimatologische omstandigheden - onze huid voelt dit ook. Vooral in de winter, wanneer niet alleen de buitentemperatuur maar ook de luchtvochtigheid daalt als gevolg van de verwarmde lucht binnenshuis, belast dit onze huid. Door de lage luchtvochtigheid geeft de huid meer vocht af en droogt uit. Bovendien zijn onze talgklieren minder actief in de winter. Dit betekent dat er niet genoeg beschermende huidlipiden worden aangemaakt.


Het is dan ook niet verwonderlijk dat de huid, die in de winter toch al onder druk staat, bijzonder gevoelig is voor symptomen zoals droge huidplekken en jeuk na het douchen. Een droge huid komt vooral voor op de scheenbenen, omdat deze weinig talgklieren hebben voor de eigen olieproductie van de huid. Wat kun je er aan doen?


Langdurig douchen met heet water ontdoet uw huid van vocht. Het is beter om de douchetijd tot een minimum te beperken. Hetzelfde geldt voor de watertemperatuur: het is beter om de kraan een paar graden kouder te draaien. Na het douchen is uw huid bijzonder gevoelig, dus wrijf niet met de handdoek over uw lichaam, maar dep zachtjes. Verwen uw huid daarna met een hydraterend of vochtinbrengend verzorgingsproduct.

Keuze te over: bodymilk, bodylotion of bodyolie?

U kent het vast wel: u staat voor het schap met lichaamsverzorgingsproducten in de drogist en u kunt maar niet beslissen. Welk product is het juiste voor mijn huidtype? Bodymilk, bodylotion, bodyolie of de spray-on droge olie? We brengen licht in de duisternis...

Bodylotions hebben een lichte formule, waardoor ze perfect zijn voor huidverzorging in de zomermaanden. Degenen die intensievere zorg nodig hebben, doen er goed aan een bodymilk te gebruiken. Lichaamsoliën daarentegen worden geclassificeerd als rijke en vochtinbrengende lichaamsverzorgingsproducten. Onze huid maakt bijzonder goed gebruik van lichaamsoliën en crèmes met plantaardige oliën, omdat de lipiden in de plantaardige olie sterk lijken op de lipiden van onze huid. Lipiden, de lichaamseigen vetten, houden onze huidbarrière intact. Een echt alternatief voor al wie niet wil afzien van de intensieve verzorgende werking van lichaamsoliën is de droge olie. Het heeft voedende eigenschappen zonder een vettig laagje achter te laten.

Disclaimer redactionele bijdragen

De inhoud beschreven in dit artikel is niet noodzakelijkerwijs overdraagbaar op onze Kneipp ® producten. Kneipp® geneesmiddelen, cosmetica en andere Kneipp® producten mogen uitsluitend volgens hun indicatie of gebruiksdoel worden gebruikt.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Achteraanzicht van een vrouw die een douche neemt.

Is het goed om te douchen als je verkouden bent? Helpen koude douches? Bekijk onze tips.

Lachende blonde vrouw in de douche.

Wisseldouches zijn in de mode. Maar hoe werkt het?

Close-up van een zwarte olijf op een tak met een druppel olie die naar beneden loopt.

Puur of in crèmes en lotions: plantaardige oliën verzorgen de huid op natuurlijke wijze.

Een vrouw staat voor de douche, gewikkeld in een handdoek en lachend.

Feel the Kneipp moment met onze doucheproducten