Ook gestrest? De moderne, genetwerkte wereld eist veel van ons: we moeten flexibel zijn, beschikbaar blijven en altijd de best mogelijke prestaties leveren. Als het gaat om stressvermindering, is dit precies het probleem - het sleutelwoord is zelfoptimalisatie. We joggen met een hartslagband, tellen calorieën, monitoren onze slaap met apps en proberen ook buiten het dagelijkse leven het beste uit onszelf te halen. Maar wanneer zelfs ontspanning een prestatietest wordt, leidt dat meestal tot nog meer stress voor lichaam, geest en ziel. De gedachten in onze hoofd gaan maar door.

Geen stress met stress

Echte ontspanning komt alleen tot stand als we onszelf niet onder druk zetten om dat te doen. Hier is het de moeite waard om eens te kijken naar de 5-pijler filosofie van Sebastian Kneipp vooral de evenwichtspijler, die Kneipp ook wel "orde" of "levensorde" noemde. Vandaag zou men waarschijnlijk liever spreken van "mindfulness" - maar dit verandert niets aan de basisstelling: "Alles in de juiste maat, alles op zijn tijd". Concreet betekent dit dat als je op zoek bent naar een echt doeltreffende anti-stressmethode, je niet je hele leven op zijn kop hoeft te zetten. In plaats daarvan kan het helpen om bijvoorbeeld verschillende kleine ontspanningsrituelen in je dagelijkse routine te integreren.

Dus het is beter om te lopen in plaats van 's avonds te blijven joggen, eet dan evenwichtig kortom: wees bedacht op jezelf in plaats van dingen tot het uiterste door te drijven. Dan komt ontspanning uiteindelijk wel goed.


We hebben diverse anti-stresstips verzameld - misschien is er een ritueel voor je bij dat jouw dagelijks leven in de toekomst zal ontstressen.

De anti-stress ochtendroutine

Iedereen kent het: opstaan aan de verkeerde kant van het bed. Urenlang in bed gerold zonder succes. De dag is eigenlijk al voorbij? Dan zal deze anti-stress tip je helpen om de dag op een positieve noot te beginnen:

Tips voor een energieboost:

Mindfulness meditatie als anti-stress hulpmiddel

Bosbaden: een boswandeling is een powerboost voor je gezondheid

Van warm naar koud: wisselende douches zijn gezond en activeren nieuwe energieën

Lachen is gezond! ... Positieve energie tegen stress

Wanneer we lachen, zijn niet minder dan 300 spieren in ons lichaam actief - van de wenkbrauwen tot de navel¹. Bovendien neemt de ademhaling toe, wat op zijn beurt de bloedsomloop stimuleert. Dus als je tien minuten uitbundig lacht, produceer je niet alleen veel gelukshormonen, maar verbrand je ook 50 calorieën² - en kun je jezelf trakteren op het equivalent van twee stukken chocolade. Dat is nog eens een lekkere anti-stress tip!


In één experiment voerden deelnemers moeilijke multitasking-taken uit - waarbij één groep moest glimlachen terwijl ze dat deden. De onderzoekers stelden vast dat deze deelnemers een tragere hartslag en lagere stressniveaus hadden dan de vergelijkingsgroep⁴.


Dus wat dacht je van een Post-it op je spiegel om je eraan te herinneren 's morgens te glimlachen? Wij zijn er zeker van dat je hierdoor de dag meer ontspannen en tevreden zult beginnen. Met dit in gedachten: vaarwel stress!

Denk positief!

En het glas is half vol! Positief denken is heel gemakkelijk te trainen.In hetbeste geval kun je zelfs jouw levensverwachting verhogen⁵.


Hetis een feit: gedachten met positieve associaties verlagen het stressniveau aanzienlijk⁶- dit werd onder meer bewezen door wetenschappers van de Universiteit van Marburg: zij trainden een groep patiënten die een bypassoperatie ondergingen om optimistisch te denken. Zes maanden na de operatie vonden ze uiteindelijk lagere niveaus van ontsteking en stresshormonen in de getrainde groep dan in de controlegroep⁷.


Maar hoe kunnen we positief denken het best integreren in ons dagelijks leven als een anti-stress methode? Probeer het bijvoorbeeld eens met een soort dagboek waarin je alleen goede dingen opschrijft waarvoor je dankbaar bent! Regelmatige dankbaarheidsoefeningen openen ons voor een vreugdevolle kijk op de wereld en het is bewezen dat ze leiden tot meer ontspanning in het dagelijks leven⁸. Een creatievere variant is een zogenaamde "gelukspot". Schrijf gewoon een maand lang positieve gedachten, herinneringen, enz. op kleine stukjes papier - deze komen dan in een potje terecht. Na 30 dagen kun je de pot openen en zich verheugen op een blij bericht elke dag dat zeker een glimlach op jouw gezicht tovert.

Deze routine helpt tegen stress voor belangrijke afspraken

Sollicitatiegesprek, examen, datum - er komt een belangrijke datum aan en je wordt nerveus. Deze zes anti-stress methodes helpen om op een positieve manier met stress om te gaan.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Waterval in het groen.

Sebastian Kneipp ontdekte de helende kracht van water al in de 19e eeuw.

Vrouw ruikt witte bloem.

Natuurlijke essentiële oliën

Vrouw zit in de wind, rustend met haar kin op haar hand.

Mindfulness: hoe laad je je energiereserves weer op.

Zwart-witillustratie van een vrouw in bad tegen een kleurrijke achtergrond.

Gun jezelf wat me-time door digitale detox