Kneipp toepassingen hydrotherapie
Kneipp toepassingen hydrotherapie

Alles over hydrotherapie

Wat is hydrotherapie?

De zogenaamde hydrotherapie (watertherapie) betekent toepassingen met warm, maar vooral met koud water. Het is een van de oudste vormen van behandeling. Het werd al met succes toegepast in het oude Rome.

De therapie raakte echter lange tijd in de vergetelheid.


Pas toen de natuurgeneeskundige Vinzenz Prießnitz en de priester Sebastian Kneipp de heilzame werking van waterbehandelingen herontdekten en er hun eigen bevindingen aan toevoegden. De kompressen van Prießnitz en de gipsverbanden van Kneipp en zijn watertrappelen werden wereldwijd bekend. Tot op de dag van vandaag wordt hydrotherapie gebruikt voor de preventie en behandeling van acute en chronische klachten.

Het werkzame principe van watergenezing

Bij korte toepassingen met koud water (één seconde tot één minuut) worden via de huid temperatuurstimuli overgebracht die positieve reacties in het lichaam teweegbrengen: De tijdelijke vernauwing van de bloedvaten met de daaropvolgende vaatverwijding bevordert de bloedcirculatie in het hele lichaam. Dit versterkt de afweer, stimuleert de bloedsomloop, het zenuwstelsel en de stofwisseling en revitaliseert het lichaam.

Warm water is ook gebruikelijk bij hydrotherapie - vooral bij wisselende toepassingen (koud/warm). Deze hebben vooral de voorkeur van ongetrainde mensen, omdat ze zachter zijn. Afhankelijk van de constitutie kan dan een verhoging van de stimulatie worden bereikt door koud water toe te passen.

Hydrotherapie: de helende werking van water

Tot op de dag van vandaag vormen watertoepassingen de basis van de Kneipp-therapie. Omdat ze zo gemakkelijk te hanteren zijn, zijn ze in de meeste gevallen ook geschikt voor gebruik thuis. Een doucheslang, bijvoorbeeld, waarvan de douchekop is losgeschroefd, is geschikt voor de waterstralen.


Bij regelmatig gebruik ondersteunt hydrotherapie het immuunsysteem op lange termijn en helpt het lichaam zijn zelfgenezende krachten te activeren.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Blonde vrouw doet gezichtsbehandeling boven de badkuip.

De verstevigende en verfrissende behandeling voor de huid.

Waterval in het groen.

Sebastian Kneipp ontdekte de helende kracht van water al in de 19e eeuw.

Vier glazen flessenhalzen

Boost jouw stofwisseling: tips voor te weinig drinkers

Vrouw met een knotje en een koptelefoon zit op een bankje in een deken gewikkeld.

Benieuwd hoe jij de perfecte spa dag aan huis kunt creëren? Lees nu onze tips.