Eerst het werk, dan het plezier - na te veel fysieke arbeid is dit niet altijd waar. Of het nu in de tuin is met hark en schop, ongetraind voor sport of overtraind, pijnlijke spieren hebben we allemaal wel eens gehad. Hoe ontstaat spierpijn eigenlijk? Zijn er tips om spierpijn te voorkomen en wat heeft het te maken met een kater? We leggen het uit...

Opwarmen voor het sporten is belangrijk

Hoe ontstaat spierpijn?

Wetenschappers vermoeden dat de oorzaak van spierpijn ligt in kleine letsels die ontstaan bij het uitvoeren van ongewone bewegingen of bij overbelasting van de spier. Hoe lang spierpijn aanhoudt, verschilt van persoon tot persoon en hangt af van de intensiteit - het kan tot zeven dagen duren voor onze spieren hersteld zijn van de belasting.


Toch betekent spierpijn niet eens iets slechts: het toont aan dat de spier groeit na een fysieke inspanning. In het begin betekent dit ook dat er kleine scheurtjes in de spiervezels ontstaan. Ons lichaam herstelt de schade echter, zodat de aangetaste spieren uiteindelijk groter zijn en we kunnen genieten van getrainde spieren.

Kun je spierpijn voorkomen?

Opwarmen en rekken zijn over het algemeen nuttig en belangrijk om blessures te voorkomen, maar ze beschermen niet tegen spierpijn als je jouw spieren overbelast door intensieve training. Rekken na een spierpijn kan zelfs schadelijk zijn en wordt pas weer aanbevolen na een voldoende lange pauze.


Het individuele fitnessniveau is ook een belangrijke factor. Als beginner is het verstandig langzaam te beginnen en dan geleidelijk de werklast te verhogen. Dit geldt ook als er een langere pauze is tussen de laatste regelmatige oefensessies.



Helpt magnesium innemen tegen spierpijn?

Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, zweren veel atleten bij magnesium om spierpijn te voorkomen. Het mineraal bevordert namelijk de lichaamseigen eiwitproductie. Op zijn beurt ondersteunt magnesium de opbouw van spieren. Het verhoogt dus de prestaties en maakt de spieren losser - ook en vooral voor sport.

Vrouw ontspant in een badkuip.

Helpt een bad tegen spierpijn?

Een bad kan goed zijn voor pijnlijke spieren. De meningen lopen echter uiteen over de vraag of warme of koude baden beter werken. Wedstrijdsporters kiezen steeds vaker voor een koel bad. Onmiddellijk na de training nemen zij een zogenaamd ijsbad, dat geacht wordt de spieren snel te regenereren, ontstekingen te remmen en zwellingen en pijn te verlichten. De watertemperatuur mag niet hoger zijn dan 15 graden Celsius - niet voor bevriezing.


Een warm bad kan ook heilzaam zijn voor het hele lichaam als je pijnlijke spieren hebt. De reden: de warmte van het badwater stimuleert de bloedsomloop en de stofwisseling. De spieren ontspannen zich in het warme badwater en de verhoogde stofwisseling zorgt ervoor dat beschadigingen, zoals pijnlijke spieren, sneller worden hersteld.



Koud of warm bad voor pijnlijke spieren?

Het is het beste voor elke sporter om zelf uit te zoeken wat goed is voor zijn lichaam. Als je na een training spierregeneratie wilt combineren met ontspanning, kun je het beste kiezen voor een warm bad.

Voor nog meer welzijn in bad: het juiste badtoevoegmiddel

Met het juiste badadditief kan baden nog doeltreffender zijn bij pijnlijke spieren of onmiddellijk na het sporten. Verfrissende en vitaliserende essences kunnen bovendien de regeneratie ondersteunen en ervoor zorgen dat je zin krijgt om aan de volgende sportsessie te beginnen. Geuren zoals jeneverbes, duivelsklauw of arnica zijn hiervoor bijzonder geschikt.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Man in trainingskleren op een fiets in het bos.

Gebrek aan beweging is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen

Waterglas met een bruistablet.

Magnesium in combinatie met calcium ondersteunt spieren en botten.

Vrouw vouwt haar armen achter haar hoofd en leunt achterover op een stoel, glimlachend.

Is je rug comfortabel? Nee? Zoek uit hoe je het ongemak kunt verlichten.

Donkerharige vrouw met krullen ontspant in de badkuip.

Ontspanning in de badkuip