Ze bestaan in paren, stellen ons in staat ze te grijpen, aan te raken, te dragen en te voelen; we kunnen er zelfs mee spreken. We hebben het over onze handen. Het wonder van de hand bestaat uit 27 botten, 3 zenuwen en verschillende spieren.¹ Nogal wat voor een relatief klein lichaamsdeel - maar per slot van rekening moet het door zijn anatomische positie bestand zijn tegen weer en wind. Vooral in het koude seizoen worden onze handen aangetast door de droge verwarmingslucht en de vrieskou. Wij vertellen jou hoe je je handen in de winter optimaal kunt beschermen en verzorgen.

Close-up van een donkerharige vrouw met een mintkleurige blouse die lotion op haar handen smeert.

Waarom is handverzorging zo belangrijk in de winter?

Net als onze gezichtshuid is ook de huid van onze handen bijzonder kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. De huid van onze handen heeft weinig vetweefsel en is ook zeer dun. Bovendien hebben onze handpalmen veel zweetklieren, maar nauwelijks talgklieren. Talgklieren zijn echter belangrijk voor de productie van waardevolle lipiden. De term lipiden verwijst naar de huideigen vetten, die onze huid als een beschermend schild beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals kou, vuil of zelfs hitte. Als er te weinig talgklieren zijn - zoals op de rug van onze handen - worden er niet genoeg lipiden geproduceerd en kan de beschermende laag van de huid slechts in beperkte mate worden opgebouwd. Onze moderne levensstijl in het bijzonder, maar ook milieu-invloeden (over)eisen onze handen. Dit kan snel leiden tot een schrale, gebarsten en droge huid op de handen.

Close-up van twee handen die lotion aanbrengen.

Hoe verzorg ik mijn handen in de winter?

Vooral in het koude seizoen, wanneer het dragen van handschoenen, droge verwarmingslucht en lage buitentemperaturen hun tol eisen van onze huid, wordt de huid op onze handen snel schraal, gebarsten, jeukerig of schilferig. Wat kun je er aan doen? We zullen het je vertellen!

Tip als je handschoenen gaat kopen

Om onze handen in de winter tegen de directe kou te beschermen, grijpen velen van ons naar handschoenen. Bij de keuze van handschoenen raden wij je aan te kiezen voor ademende textielsoorten zoals katoen. Synthetische vezels creëren snel een vochtige atmosfeer in de handschoen, die onze huidbarrière nog meer irriteert.

Handverzorging met plantaardige oliën

Handcrèmes met plantaardige oliën zijn ideaal voor de verzorging van uw handen. Plantaardige oliën zijn vergelijkbaar met de huideigen lipiden. Daarom dringen producten met plantaardige oliën snel door de huidbarrière en kunnen daar optimaal worden benut. Handcrèmes met plantaardige oliën worden vooral aanbevolen voor gevoelige huidtypes.

Een lauwwarme watertemperatuur en het gebruik van pH-vriendelijke zepen houden de vochtbalans van onze huid in evenwicht

Handhygiëne

Naast de winterkou belasten wij onze handen door vaak onze handen te wassen en desinfecterende middelen te gebruiken. Ontsmettingsmiddelen remmen de ziektekiemen die zich aan de oppervlakte van onze huid bevinden. Desinfecterende middelen op alcoholbasis kunnen echter ook onze huid uitdrogen doordat ze belangrijke oliën aan de huid onttrekken. De huid wordt vatbaarder voor barsten, waardoor bacteriën en virussen gemakkelijker de huidbarrière kunnen binnendringen. Dus wat te doen om soepele handen te houden met een adequate handhygiëne?


Net als warme baden en douches tast warm water van het handen wassen de structuur van onze huidbarrière aan, waardoor onze huid vocht verliest. Om de vochtbalans van de huid op peil te houden of aan te vullen, adviseren wij een lauwwarme watertemperatuur en het gebruik van pH-vriendelijke zepen.

Foto van handen die een tube handcrème in een zak met papieren doen.

Een goede handverzorging is onontbeerlijk om droge en schrale handen te voorkomen. Dat betekent: na elke handwasbeurt je handen optimaal verzorgen met een geschikte handcrème. Maar wees voorzichtig bij het kiezen van een product: Handcrèmes verschillen in hun individuele absorptiegedrag en hun verzorgingsintensiteit, die afhangen van de plantaardige oliën die in het product worden gebruikt. Plantaardige oliën kunnen worden onderverdeeld:


Oliën zoals arganolie of jojobaolie hebben een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en worden daarom snel in de huid opgenomen zonder een vettige film op de huid achter te laten. Deze oliën worden soms ook "droge" oliën genoemd. Terwijl "niet-droge" oliën meer verzadigde vetzuren bevatten die een lichte vettige film op onze huid achterlaten. Deze oliën zijn bijvoorbeeld avocado- of macadamia-olie.


Over verzorgingsintensiteit gesproken: na het aanbrengen van crème is het geen goed idee om de resten van de dagcrème of de bodylotion snel als handcrème te gebruiken, aangezien de formules van de crèmes en lotions speciaal zijn afgestemd op het overeenkomstige lichaamsdeel. Het is beter om een handcrème te gebruiken. Deze is speciaal ontworpen voor de verzorging van de handen.

Achteraanzicht van een donkerharige vrouw die op een blauwe bank zit en crème op haar handen smeert.

Hoe vaak moet ik crème op mijn handen smeren?

Onze handen zijn echte all-round talenten. Daarom is het des te belangrijker dat wij hun onze volle aandacht geven. Bij de verzorging van de handen is niet de hoeveelheid verzorging doorslaggevend, maar de keuze van de juiste producten en een regelmatig gebruik. Als je bijzonder belaste handen hebt, kun je na elke handwasbeurt een voedende handcrème aanbrengen.

Zo breng je handcrème aan:

  • Breng een kleine hoeveelheid handcrème aan op je handen.
  • Wrijf eerst de palmen van je handen tegen elkaar.
  • Verdeel nu de crème tussen de vingers.
  • Bedek tenslotte de handpalmen met de crème.

Fluweelzachte handen 's nachts

Je kunt een intensief verzorgingseffect bereiken door je handen in te smeren met crème en katoenen handschoenen aan te trekken voordat je naar bed gaat. Als je de volgende ochtend wakker wordt, zal je beloond worden met zachte handen.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Lippenbalsem staat op een badkamerkastje. Op de achtergrond is een wastafel te zien.

Maak een einde aan droge, gesprongen en gebarsten lippen!

Handen terwijl je de lotion aanbrengt.

Handverzorging - Waar let je op en wat is de beste handcrème voor jou?

Donkerharige vrouw met krullen leunt over de rand van een badkuip naar links.

Huidverzorging bij het baden