Blonde vrouw in de douche. Ze gooit haar natte haar lachend in het rond.
Blonde vrouw in de douche. Ze gooit haar natte haar lachend in het rond.
Dit is hoe het werkt

Wisseldouches

Wisseldouches zijn gezond en het kan ook leuk zijn als je je niet laat afschrikken door het koude water.

Het effect van wisseldouches

Het afwisselend verwijden en vernauwen van de bloedvaten heeft verschillende effecten op het lichaam: wisselende buien hebben een positief effect op het immuunsysteem, de stofwisseling, de bloedsomloop, de warmteregulatie, het hart en (niet te vergeten) onze stemming. Afwisselende douches zijn dus gezond en geven ons positieve energie.

Vrouw staat onder de douche en houdt haar gezicht onder de douchestraal.

Het principe is net als andere Kneipp waterkuren; de afwisseling van warm en koud water zorgt ervoor dat je bloedvaten in korte tijd vernauwen en verwijden. Hierdoor gaat je bloed sneller stromen en komt er meer zuurstof bij je organen.


Bij de douche daarentegen wordt het water in afzonderlijke straaltjes op de huid gegoten.

Afwisselende douches: Hoe vaak? Hoe lang? Waar moet ik op letten?

Zo voer je het uit:

Begin een wisseldouche met een aangename warme douche. Vervolgens komt de uitdaging om over te schakelen naar koud water. Het beste kun je dan bij je voeten beginnen: eerst de rechtervoet (zover mogelijk van het hart) en vervolgens afspoelen buitenlangs tot aan je heup. Schakel dan over naar de binnenkant van je dijbeen en vanuit daar weer terug naar de linkervoet.

Nu je al een beetje gewend bent aan het koude water kun je verder. Start bij je rechterhand tot aan je schouder en dan via je oksel en binnenkant armen weer langs je handpalm.

Wat kan helpen om te wennen aan het koude water is zuchten en luidkeels zingen (nee dit is geen grapje) zodat je het koude water beter kunt verdragen. Eenmaal gewend ben je klaar voor de tweede ronde.


Eindig altijd met koud water en trek daarna lekkere warme kleding en sokken aan. Of ga meteen in bed liggen. Hierna zal je een aangenaam tintelend gevoel ervaren.Wisselende douches - hoe vaak?

Het beste kun je de wisseldouche 2 keer herhalen. De wisseldouche eindigt met koud water, dus: warm/koud, warm/koud. Het einde met koud water zorgt ervoor dat de bloedvaten zich weer vernauwen. Belangrijk: Zorg ervoor dat je daarna snel opwarmt.Wisselende douches bij verkoudheid

Bij griep of koorts is het af te raden om te douchen, ook geen wisseldouche.

Als je koorts hebt is het te laat om je immuunsysteem een boost te geven, dit kan alleen preventief.

Ben je verkouden? (Zonder griepverschijnselen of koorts) Neem dan alleen een wisseldouche als je lichaam gewend is aan wisseldouches. Zo niet, dan kun je beter een douche nemen met een aangename watertemperatuur. 

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Close-up van benen die het ijswater ingaan.

IJsbaden is gezond en wekt lichaam en geest op.

Achteraanzicht van een vrouw die een douche neemt.

Is het goed om te douchen als je verkouden bent? Helpen koude douches? Bekijk onze tips.

Woman dips feet in wise bucket and pours water with glass water carafe.

Healthy feet are important for the whole body. Prevent colds!

Woman soaping her hair in the shower.

Douchetips: Zo kun je het beste douchen