Vrouw ruikt aan een bloesem aan de boom.
Vrouw ruikt aan een bloesem aan de boom.

Geuren en hun effect

Je ruikt een vleugje kaneel - dit moet daardoor gelijk denken aan de keuken van je moeder? Brengt de geur van kaneel jou meteen in een nostalgische stemming?

Hoe goed kunnen mensen ruiken?
Während der Mensch etwa 5 Millionen Riechzellen hat, besitzen Katzen etwa 65 Millionen davon. Hunde nehmen Düfte sogar mit rund 200 Millionen Riechzellen wahr.

Geuren zijn iets geweldigs: ze herinneren ons aan voorbije liefdes, onvergeten vakanties en lang vervlogen dagen. Ze hebben een heel speciaal effect - en vaak zelfs zonder dat we het merken.

Geuren beïnvloeden bijvoorbeeld wie we wel en wie we niet mogen. Een fijne neus beschermt ons tegen gevaar, bijvoorbeeld tegen bedorven voedsel of ontsnappend gas. Geuren gaan stress tegen, helpen ons ontspannen of stimuleren ons en maken nieuwe energie vrij. Stel je een wereld voor zonder geuren: Het zou waarschijnlijk nogal somber en niet erg vrolijk zijn. Reden genoeg om meer te leren over deze kleine wonderen.

Kneipp Lavendel Provence
Der Duft von Lavendel und der Gedanke an die Provence liegen nah beieinander.

Aromatherapie en aromacologie

Geuren worden specifiek gebruikt in de aromacologie en de klassieke aromatherapie: enkele druppels van een etherische olie worden toegevoegd aan water en opgewarmd boven een theelichtje. De aroma's die daarbij vrijkomen, zorgen voor een aangename kamergeur en beïnvloeden onze stemming. Dit is een effect dat mensen al eeuwenlang gebruiken.


In tegenstelling tot de huidverzorgende werking van de zogenaamde vette oliën van een plant, werken etherische oliën door hun geur. Natuurlijke etherische oliën worden voornamelijk gewonnen uit de bladeren, bloemen en schillen van planten. Tot de bekendste behoren de oliën die ontspannende geuren onder onze neus wrijven: Lavendel en patchouli, bijvoorbeeld.

Geuren wekken emoties op

"Ik kan hem ruiken!" Je hebt dit gezegde waarschijnlijk al eerder gehoord. En dit verband tussen emoties en geuren is volkomen gerechtvaardigd.


Geuren hebben een effect op het oudste deel van de menselijke hersenen, het limbisch systeem. Dit is waar emoties worden verwerkt en gecontroleerd. Omdat geuren, in tegenstelling tot optische of akoestische zintuiglijke indrukken, niet worden voorbewerkt en gefilterd via de thalamus, kunnen zij bij ons vrij onbewust emoties opwekken. Zo wekt de geur van versgebakken cake bij veel mensen een gevoel van geborgenheid op, zonder dat zij dit effect altijd duidelijk kunnen aanwijzen.


Tot zover de theorie. Maar is het mogelijk om het effect van geuren op onze emoties en stemming te bewijzen?

Kan het effect van geuren op onze emoties en stemming ook worden bewezen?

Kunnen emoties gemeten worden?

Geur speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van onze producten. De experts in ons onderzoek en ontwikkeling bestuderen al jaren intensief het effect van natuurlijke aroma's op de menselijke psyche.


Kneipp voert onder meer regelmatig wetenschappelijke studies uit over de aromacologische werking van cosmetische producten, in samenwerking met het Wuppertalse onderzoeksinstituut Psyrecon, een onafhankelijk instituut voor toegepaste psychofysiologie.

Deze psychofysiologische studies registreren lichamelijke reacties die optreden in de context van emotionele processen. Sensoren meten de lichaamssignalen van vrijwillige proefpersonen - de kleinste activiteiten van de gezichtsspieren, hersengolven en, om de sterkte van de emotie te registreren, ook de hartslag en de activiteit van de zweetklieren.


De meting vindt plaats als referentie vóór, tijdens en onmiddellijk na het aanbrengen van het product, waarbij verschillende testproducten, formuleringen en Kneipp-producten met elkaar worden vergeleken en worden vergeleken met een controlegroep met placeboproducten. Het resultaat: Kneipp werkt.

Over de ontwikkeling en het effect van geuren: een interview met een geurexpert

Van de legendarische meesterparfumeur Edmond Roudnitska (1905-1996) wordt gezegd dat hij meer dan 3.000 verschillende geuren van elkaar kon onderscheiden. Wij doorsnee-mensen halen er meestal zo'n 500, wat een hele prestatie is - en een aanwijzing hoe belangrijk reukzin voor ons leven is.


Erich Schmidt kent zijn weg in de wereld van geuren. Voor zijn pensionering werkte de parfumeur en geurexpert jarenlang samen met onze ontwikkelingsafdeling aan het gebruik van etherische oliën en parfums. Zijn fijne reukzin heeft hij opgedaan als inkoper van natuurlijke geuren. In die tijd had hij nauwelijks technische hulpmiddelen tot zijn beschikking om de kwaliteit ervan te beoordelen - behalve zijn neus.

Mr Schmidt, wanneer beginnen wij mensen überhaupt te ruiken?

De reukzin is al aanwezig in de baarmoeder. De voorkeur voor latere voeding is daar al vastgesteld. We nemen aroma's op uit het vruchtwater via de reukreceptoren. Met de geboorte en de inname van moedermelk wordt verdere kennis toegevoegd, de eerste omgevingsgeuren worden waargenomen en aangeleerd. Rond de 18e tot 24e maand beleven kinderen een fase van neofobie, de angst voor nieuwe geuren en smaken - een bescherming tegen schadelijk voedsel. Pas als we drie jaar zijn, maken we volledig gebruik van onze reukcellen.

Welke geuren zijn aangenaam voor ons mensen?

Ieder mens neemt geuren anders waar. Alleen al door onze genetische opmaak kunnen onze reukindrukken nuances vertonen. Als gevolg van hedonische overwegingen, d.w.z. de individuele beoordeling van de geurkwaliteit, lopen ze soms zelfs ver uiteen. Een voorbeeld: de geur van lavendel heeft over het algemeen een kalmerend en harmoniserend effect. Indien wij echter in de loop van ons leven een hedonisch systeem hebben ontwikkeld dat lavendel negatief beoordeelt, kan dit effect niet langer overheersen.

Dus waar begin je bij het creëren van een geur? Hoe, bijvoorbeeld, ruikt joie de vivre?

De professionele parfumeur moet in geen geval bij zichzelf beginnen. In ieder geval zal hij nooit met een geur voldoen aan de wensen van de meerderheid van de mensheid. Wij kunnen alleen afgaan op wat momenteel in de mode is en door de meerderheid als positief wordt ervaren. Het zijn dus de frisse, fruitige, lichte en groene noten die op ons mensen een stimulerend en opwekkend effect hebben. Een gevoel dat geassocieerd kan worden met joie de vivre.

En wat beschouwen wij als kalmerende, ontspannende geuren?

Bloemige, zachte en subtiel houtachtige noten zijn harmoniserend, terwijl wrange, kruidige tot sterk houtachtige noten een kalmerend effect hebben. Maar door invloeden van buitenaf, geestelijke stress of gezondheidsbeperkingen kan de geur die mij gisteren nog kalmeerde, mij vandaag agressief maken.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Vrouw ruikt witte bloem.

Natuurlijke essentiële oliën

Donkerharige vrouw met krullen ontspant in de badkuip.

Ontspanning in de badkuip

Illustratie van verschillende planten.

Van arnica tot citroenverbena... Kneipp® planten- en kruidengids