De huid jeukt, schilfert of is geïrriteerd - een typisch geval van een droge en gevoelige huid. Maar maak je geen zorgen. Met een beetje tijd en de juiste verzorging voor je huidtype, ziet je huid er weer stralend uit. Leer opnieuw van je huid te houden met onze verzorgingstips voor de droge en gevoelige huid.

Heb ik een droge en gevoelige huid?

Een droge en gevoelige huid is niet noodzakelijk zichtbaar; soms merk je alleen tekenen zoals een voortdurend branderig gevoel, tintelingen of jeuk; zogenaamde niet-zichtbare (subklinische) symptomen. Er kunnen echter ook zichtbare tekenen zijn, zogenaamde klinische symptomen, zoals roodheid, huidschilfers of zwelling. Dit is te wijten aan een slechte werking van onze eerste huidlaag, de huidbarrière. Een intacte huidbarrière ligt als een beschermende mantel op onze huid en beschermt haar tegen uitdroging, ziekteverwekkers en het binnendringen van schadelijke en irriterende stoffen. Bij een droge en gevoelige huid is de natuurlijke beschermmantel echter verstoord en ontbreekt het haar aan olie en vocht. Een droge en gevoelige huid heeft dus een lagere tolerantiedrempel dan een normale huid, reageert gevoeliger en is sneller geïrriteerd. De gevolgen: een schilferige, schrale of zelfs ontstoken huid.

Meetbare veranderingen in de droge, gevoelige huid:

  • toegenomen transepidermaal waterverlies
  • verminderde dichtheid en dikte van de hoorncellaag
  • Verhoogde pH-waarde van het huidoppervlak
  • Verstoorde hydrolipidenmantel van het huidoppervlak
  • verstoorde lipidenmatrix binnen de huidbarrière

Dermatologische effecten:

  • de huid verliest vocht en droogt uit
  • neemt de doorlaatbaarheid voor verontreinigende stoffen toe
  • de huidbarrière wordt kwetsbaar en gevoelig
  • het huidoppervlak wordt droog en schilferig
  • de huid verliest vocht en elasticiteit

Helaas heeft Moeder Natuur ons niet allemaal een "dikke huid" gegeven. Daarom is het des te belangrijker je eigen huidtype te kennen en de juiste lichaamsverzorging te gebruiken.

Oorzaken van een droge en gevoelige huid

De huid wordt voortdurend blootgesteld aan prikkels uit de omgeving. De wisseling van de seizoenen en de koude- en hitteschommelingen als gevolg van verwarming en airconditioning maken onze huid vatbaarder voor uitdroging. Langdurige blootstelling aan de zon leidt ook tot een vermindering van de barrièrefunctie van de huid.

Hormonale veranderingen in het lichaam, bijvoorbeeld tijdens de puberteit, zwangerschap of zelfs de menopauze, kunnen leiden tot een droge en gevoelige huid omdat de barrièrefunctie van de huid afneemt. Veel vrouwen melden een gevoelige huid, vooral tijdens de menopauze, wat waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat de huid dunner wordt en daardoor gevoeliger voor negatieve milieu-invloeden.

Naast hormonale veranderingen zijn er nog andere fysiologische veranderingen in de loop van het leven die invloed hebben op de huidstructuur: Na verloop van tijd wordt de huid gevoeliger en vatbaarder voor invloeden van buitenaf, en regenereert de huid langzamer. Onze Kneipp-huidonderzoeksexperts hebben kunnen aantonen dat de weerstand en het regeneratievermogen van de huid worden verhoogd door de verhoogde pH-waarde daalt sterk met de leeftijd.

Beroepsgroepen die vaak in contact komen met water of chemicaliën zijn bijzonder vatbaar voor de ontwikkeling van een droge en gevoelige huid. Chemische stoffen tasten de huidbarrière aan en maken haar doorlaatbaarder voor verontreinigende stoffen. Werken met oppervlakteactieve stoffen, organische oplosmiddelen, koelsmeermiddelen of metalen kan ofwel directe schade toebrengen aan de huidbarrière, ofwel immunologische reacties opwekken.

Vele andere oorzaken voor het ontstaan van een gevoelige huid worden in de wetenschap besproken. Zo zijn bijvoorbeeld stress, roken, voeding, medicatie en overmatig gebruik van cosmetica verantwoordelijk voor het ontstaan van gevoelige en tere huidaandoeningen.

Huidziekten zoals psoriasis of neurodermatitis leiden tot een verhoogde gevoeligheid van de huid door beschadiging van de huidbarrière. Ziekten zoals diabetes, nierinsufficiëntie of een schildklieraandoening kunnen ook vochtverlies in de huid bevorderen.

Hoe verzorg ik een droge en gevoelige huid?

Verschillende factoren kunnen leiden tot vochtverlies in de huid. Het resultaat: de huid wordt droog en gevoelig. Regelmatig gebruik van de juiste verzorging is dan ook het toverwoord bij de aanpak van een droge en gevoelige huid. De actieve bestanddelen in de verzorgingsproducten moeten dan ook de processen die leiden tot een droge en gevoelige huid tegengaan. Voedende en vochtinbrengende stoffen die de functie van de huidbarrière ondersteunen, zijn ideaal.

Voordelen van plantaardige oliën voor huidverzorging
Plantaardige oliën zijn ware schatten van de natuur. Terwijl essentiële oliën werken door hun geur, hebben vette oliën een huidverzorgende werking.

Studies hebben aangetoond dat amandelolie, karitéboter, vitamine E en panthenol aan deze eisen voldoen. Daarom maken ze ook deel uit van de lijn Kneipp Soft Skin. De basisvoorwaarde voor de ontwikkeling van producten voor gevoelige huidtypes is een laag allergeen potentieel van de ingrediënten en dus een goede compatibiliteit van de verzorgingsproducten. Verzorgingsproducten op basis van minerale oliën zijn minder geschikt voor de verzorging van de droge en gevoelige huid. Zij hebben een negatief effect op de regeneratie van de huid omdat zij occlusief zijn, d.w.z. zij bedekken de huid als een soort film.

Verzorging voor de droge en gevoelige huid: Kneipp Soft Skin

De Kneipp Soft Skin huidverzorgingslijn is ontwikkeld als speciale verzorging voor de droge en gevoelige huid. Onze Kneipp huidexperts hebben ervoor gezorgd dat de ingrediënten van de producten zeer goed verdragen worden en gekenmerkt worden door een laag allergeen potentieel. Bovendien vermijden wij het gebruik van microplastics en kleurstoffen, paraffine, siliconen en minerale oliën in onze formules.

Amandelolie speelt de hoofdrol in de Soft Skin lichaamsverzorgingslijn. De structuur is vergelijkbaar met de huideigen lipiden, wat betekent dat het zich op natuurlijke wijze in onze huid integreert en de regulatie van het huidvocht ondersteunt. Zo zorgen de producten van de Soft Skin geurlijn voor de belangrijke balans tussen olie en vocht, zijn ze intensief voedend en ondersteunen ze de functie van de huidbarrière.

Wat maakt de Kneipp Soft Skin geurlijn zo speciaal?

Voor ons is het vanzelfsprekend om de lichaamsverzorgingsproducten van de Soft Skin geurlijn uitvoerig te testen op hun werkzaamheid en verdraagzaamheid. Universiteiten en ervaren dermatologische testinstituten voeren voor Kneipp zogenaamde proefpersonenonderzoeken uit met vrijwillige proefpersonen - wetenschappelijk, objectief en onafhankelijk.

Wetenschappelijk bewezen

Wij bieden gedegen wetenschappelijk bewijs, want voor veel van onze lichaamsverzorgingsproducten van de Soft Skin geurlijn zijn toepassingsstudies (tests voor thuisgebruik) en experimentele studies (huidfysiologische metingen) uitgevoerd in samenwerking met onafhankelijke instituten en samenwerkingspartners. Dit is wat de wetenschap zegt over de Soft Skin geurlijn:

Het Kneipp 7-dagen verzorgingseffect

Het Kneipp 7-dagen verzorgingseffect

De vrouwelijke vrijwilligers brachten de Sensitive Body Milk Soft Skin gedurende drie weken aan op hun onderarmen en kuiten. Voor het begin van het onderzoek, drie weken na het aanbrengen van het product en nog eens zeven dagen na de inwerktijd (follow-up), werden het huidgevoel en de huiddroogheid subjectief beoordeeld. Bovendien werd de vochtigheid van de huid gemeten door het onafhankelijke testinstituut volgens de corneometriemethode. De corneometer, een meetinstrument dat vaak bij huidonderzoek wordt gebruikt, meet de huidvochtigheid van de bovenste huidlagen - hoe hoger het watergehalte in de opperhuid, hoe geleidend onze huid is.


Het resultaat: Na 3 weken gebruik ervoeren 94,4% van de testpersonen een merkbare verbetering van de droogheid van de huid. Interessant: dit positieve effect op de uitdroging van de huid was 7 dagen later nog steeds merkbaar bij 88,9% van de testpersonen - wij noemen dit effect het Kneipp 7-dagen verzorgingseffect.* Bovendien werden na 3 weken productapplicatie significant hogere huidhydratatiewaarden gevonden in vergelijking met de onbehandelde testzijde, zowel op de onderarmen (+ 46%) als op de kuiten (+ 51%).

*Het voedende effect is nog tot 7 dagen merkbaar na 3 weken gebruik.

Van zoete amandelolie wordt gezegd dat het één van de eerste plaatsen inneemt onder de oliën in het medicijnkastje.

Sebastian Kneipp
Sebastian Kneipp

Een reis door de tijd

De studies van Sebastian Kneipp over de wereld van planten en kruiden hebben tot op de dag van vandaag een grote invloed gehad op de ontwikkeling van nieuwe Kneipp-producten. Zo beschouwde Sebastian Kneipp amandelolie al als een heel bijzondere plantaardige olie. Een productlijn met een traditionele status is ons assortiment Amandelbloesem Soft Skin. Het eerste product in ons best verkopende assortiment kwam in 1992 met de Amandelbloesem verzachtend oliebad op de markt. In aanvulling op douche balsem en crème douchegel de Kneipp-huiddeskundigen hebben het assortiment lichaamsverzorgingsproducten in de loop der jaren succesvol uitgebreid.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Donkerharige vrouw in handdoek gewikkeld cremeert haar schouder.

Is jouw huid rood, jeukerig en schilferig? We geven je tips over huidverzorging.

Gelukkige vrouw onder de douche.

Lees alles over het microbioom - de levende beschermlaag voor jouw huid

Vrouw in blauwe jurk krabt aan haar arm.

Bij een zeer droge huid tot aan eczeem kunnen rijke plantaardige oliën een verzachtende werking hebben.

Lippenbalsem staat op een badkamerkastje. Op de achtergrond is een wastafel te zien.

Maak een einde aan droge, gesprongen en gebarsten lippen!