Water is de belangrijkste pijler in de gezondheidsfilosofie van Sebastian Kneipp. Vooral de vele watertoepassingen zijn populair en hebben bewezen de afweer van het lichaam te versterken. Bovendien blijft een verkoudheidsbad populair. Dit bad helpt verkoudheid te voorkomen en te verlichten, vooral tijdens de koude periode. Maar wat zijn precies de redenen om zo'n bad te nemen? 

Verkoudheidsbad: Hoe warmte en bad additieven helpen

Een warm bad van 35 tot 38 graden leidt tot een verhoogde bloedtoevoer naar het lichaam. Hierdoor kan het lichaam goed opwarmen wanneer de door de koude vernauwde bloedvaten verwijden en het bloed in de kleinste bloedvaten komt. Koude handen en voeten behoren tot het verleden.

Bovendien voorkomt de verhoogde bloedstroom dat bacteriën en virussen zich aan de slijmvliezen hechten en zich verder verspreiden. De afweer van het lichaam wordt ook gemobiliseerd en ondersteund.

Een warm bad scoort in de koude periode niet alleen dankzij de watertemperatuur, maar vooral door de gebruikte badadditieven. Een typisch verkoudheidsbad is verrijkt met essentiële oliën van eucalyptus-, kamfer-, sparren- of dennennaalden. Ze kunnen de bloedcirculatie stimuleren en de luchtwegen zuiveren.

Hoe helpt een koud bad bij een verkoudheid?

Een warm bad scoort in het koude jaargetijde niet alleen door de aangename watertemperatuur, maar vooral door het gebruik van geschikte badtoevoegingen. Een typisch koud bad wordt gemaakt met etherische oliën van bijv. eucalyptus, kamfer, sparren- of dennennaalden. Ze kunnen de bloedsomloop stimuleren, de luchtwegen vrijmaken en zo een verkoudheid verlichten.

Koud bad: duur en frequentie

De duur van een koud bad mag niet te lang zijn. Slechts 10 minuten is genoeg. Neem niet langer dan 20 minuten een bad om de door de kou verzwakte bloedsomloop niet te overbelasten. Hoe heviger de kou, hoe groter de kans dat de bloedsomloop wordt overbelast. Een koud bad met koorts is dus niet aan te bevelen.

Belangrijk: Sta na het baden langzaam op uit het bad, dit voorkomt problemen met de bloedsomloop. Wij raden aan om na het bad 20 tot 30 minuten te rusten in een badhanddoek of badjas of meteen naar bed te gaan.


Tip: Om verkoudheid te voorkomen, kan het helpen, Kneipp behandelingen op een regelmatige basis toe te passen. Deze versterken het immuunsysteem en hebben een preventieve werking tegen verkoudheid.

Na een dag met koud weer: kinderbad

Na een dag met koud weer: kinderbad

Zelfs de allerkleinsten hebben baat bij het kalmerende effect van een bad. Het beste is om een speciaal badtoevoegmiddel voor kinderen te gebruiken, dat hen goed opwarmt na een bewogen dag met regen en koud weer. Het badwater mag niet te heet zijn (maximaal 36° tot 37° Celsius) en de kinderen mogen niet te lang baden (maximaal 20 minuten), aangezien beide een negatief effect kunnen hebben op de bloedsomloop.


Let op: Kinderen moeten altijd onder toezicht in bad! Kinderen met koorts horen niet in bad!

Dep je huid droog

Warm badwater belast de huid en droogt de huid uit. Als je na een bad krachtig jezelf droog wrijft, verwijder je helaas ook de huideigen oliën. Daarom is het beter om de huid na een koud bad zachtjes af te deppen en te verwennen met een voedende lotion.

De inhoud beschreven in dit artikel is niet noodzakelijkerwijs overdraagbaar op onze Kneipp producten. Kneipp® geneesmiddelen, cosmetica en andere Kneipp producten mogen uitsluitend gebruikt worden volgens hun indicatie of het doel waarvoor ze bestemd zijn.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Achteraanzicht van een vrouw die een douche neemt.

Is het goed om te douchen als je verkouden bent? Helpen koude douches? Bekijk onze tips.

Donkerharige vrouw met krullen leunt over de rand van een badkuip naar links.

Huidverzorging bij het baden

Een verkouden vrouw zit op de bank in een deken gewikkeld en snuit haar neus.

Hoe versterk je je weerstand? En hoe verlicht je de symptomen van verkoudheid?

Vrouw ligt tot aan haar haarlijn in een bad met blauw water.

Iedereen kan een bad en een douche nemen? Zo maak je er een feel-good ervaring van.