Kneipp badtip: Kinderen zijn dol op badspeeltjes.
Kneipp badtip: Kinderen zijn dol op badspeeltjes.

Deze 4 badspelletjes voor kinderen zorgen voor meer plezier in bad

Het is baddag. Nogmaals. Zowel de nakomelingen als de ouders zouden graag weglopen. Bij het geluid van het binnenstromende water duikt het kind weg in de verste hoek van zijn kamer. Elke poging om het naar de badkuip te verplaatsen eindigt in luide protesten. Er wordt niet eens aan gedacht om hun haar te wassen.

Veel gezinnen kennen zulke taferelen. Angst voor water, de herinnering aan brandende shampoo in het oog of de wetenschap dat het na het baden tijd is om naar bed te gaan - de redenen voor de muiterij tussen keramiek en tegels zijn velerlei. Uiteindelijk is er vaak alleen maar schoon of gelukkig. Afhankelijk van leeftijd en karakter is elk kind natuurlijk anders: met een paar trucjes en afleidingsmanoeuvres springen veel kleintjes echter heel vrijwillig in bad.

Bad spelletjes voor kinderen

Manoeuvre 1: Speelgoed opruimen

De piepende eend is de klassieker. Maar er zijn ook tal van andere speeltjes voor in bad - van badboekjes tot opwindbare vissen en grote watermolens. Maar het hoeft geen speciaal badspeeltje te zijn om de kinderen af te leiden van het eigenlijke doel van baden - wassen. Het is vaak al voldoende om in het huishouden te rommelen: bekers, kommen, lepels, kleine gieters, trechters, kurken, een plastic injectiespuit, pingpongballen of sponzen - zoveel dingen kunnen worden omgetoverd tot spetterende instrumenten. Er zijn geen grenzen aan de verbeelding. Zelfs een lege douchegel- of shampoofles kan dienen als spetterend speeltje. Of hij kan worden omgebouwd tot een zachtjes druppelende minidouche met veel kleine gaatjes, die zelfs sommige kinderen ervan zou kunnen overtuigen om te stoppen met het wassen van hun haar.

Badtoevoegingen voor meer badplezier

Manoeuvre 2: Bellen-, schuim- en kleurenspelletjes

Doorzichtig water met weinig schuim? Dat kan niet leuk zijn. Het moet bubbelen, tintelen en schuimen. Of het nu blauw, roze of oranje is - badtoevoegingen die het water kleuren zijn erg populair bij kinderen. De producten zijn ontworpen om alleen het water te kleuren en niet de huid. De kleur is onschadelijk, en de badtoevoegingen bevatten ook veel natuurlijke ingrediënten die de tere huid van kinderen verzorgen.

Waterspelletjes in de badkuip

Manoeuvre 3: Verhalen geschreven door de kuip

In de badkuip, is het kind de kapitein. Of de duiker. Of de zeeman, de piraat, de schatgraver, de kapper - in ieder geval veel meer dan een kind dat in bad moet. Met spannende verhalen en passende spelletjes kunnen zowel meisjes als jongens gemotiveerd worden om in bad te gaan. De avontuurlijke verhalen beginnen zodra de kinderen zich uitkleden. De kinderen leren bijvoorbeeld dat vele jaren geleden een piratenschip precies in hun badkuip is gezonken met kostbare schatten aan boord. Uitgerust met een duikbril en een snorkel kunnen ze dan de bodem van de badkuip onder het schuim verkennen - en misschien kunnen mama en papa eerst een paar schatten laten zinken.

Om de haren van de kinderen te wassen zonder te kibbelen, wordt de badkamer omgetoverd tot een kapsalon. Na een kappersconsult wast en kamt het kind het haar van zijn lievelingspop terwijl mama of papa aan zijn hoofd werkt. Gekke schuimkapsels die het haar rechtop doen staan zijn verplicht - het kind kan ze bekijken met een zakspiegeltje. Bij het uitspoelen van het haar wordt uiteraard gevraagd of de watertemperatuur in orde is, net als in een professionele salon.

Zwemspelletjes voor het hele gezin

Manoeuvre 4: Een familiebad met bootrace

Nog populairder dan piepende eendjes of andere plastic badgenoten zijn die van vlees en bloed. De meeste kinderen vinden het heerlijk als mama, papa of zelfs een broertje of zusje met hen in bad gaat. Als je samen in bad zit, zijn er geen grenzen aan de verbeelding als het op activiteiten aankomt. Wat dacht je van een bootrace, bijvoorbeeld? Leg gewoon twee zware boten van dezelfde grootte op het water en blaas erop om ze voort te stuwen. Als alternatief kunnen golven worden gemaakt met de handen om de boot voort te duwen. Een gezamenlijk bad liedje kan ook geen kwaad. Bij het inzepen gaat het refrein: "Water is om te wassen, falleri en fallera".

Deze badafleidingen vergen soms wat meer tijd en voorbereiding. Maar om de kinderen schoon en gelukkig te houden, worden papa en mama graag entertainers - en wordt de natte cel een echt avonturenbad.

Het mooiste is als zelfs het opruimen als een spel wordt verpakt. De kinderen kunnen bijvoorbeeld al het speelgoed uit het bad vissen met een zandbak of keukenzeef. Met zoveel spetterplezier moeten ouders binnenkort misschien weer inventief worden als het tijd is om te vragen: Hoe krijg ik mijn kind vrijwillig uit de badkuip?

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Moeder en dochter liggen lachend in het gras.

Duurzaamheid uitgelegd aan kinderen: een klein upcycling project

Meisje en jongen in een houten vat in het bos spelen piraten.

Ontdekken, spelen, leren: avontuurlijke boservaring voor kinderen

Vrouw neemt een pauze bij een houten brug in het bos en geniet van de natuur.

Bosbaden: een boswandeling is een powerboost voor je gezondheid

Donkerharige vrouw met een knotje ontspant in de badkuip.

Ons badzout komt uit de diepten van de aarde