Het tintelt, het trekt, het prikt en het spant. Als een rug zijn verborgen talenten ontdekt, hebben wij mensen niet veel meer te lachen. Rugpijn wordt niet voor niets een "wijdverspreide ziekte" genoemd. Toch zijn er heel eenvoudige oefeningen en dagelijkse tips die onze rug ondersteunen en verlichting beloven.Tegen rugpijn: oefenen met evenwicht


We hebben het niet over je gevoel voor evenwicht. We hebben het over oefeningen met de juiste balans: oefeningen die je lichaamsbewustzijn verbeteren en je niet volledig gefrustreerd en uitgeput achterlaten. Met evenwicht.

Bijzonder geschikt zijn supplementen metDuivelsklauw extracten natuurlijke, essentiële cajeputolie. Ze warmen de spieren op en helpen de spanning in de rug en de nek te verlichten.

Move Move Move

Regelmatig bewegen

In veel gevallen komen rugklachten voort uit een gebrek aan beweging. Een actieve levensstijl met regelmatig bewegen kan rugklachten tegengaan. Dus wandel vaker, stap op de fiets of doe een (thuis)workout. Zelfs kleine oefeningen die regelmatig worden uitgevoerd hebben al snel een groot effect.

Move Move Move

Dynamisch zitten

Als je veel achter een bureau werkt, loop je het risico op spanning door een verkeerde zithouding. Probeer daarom zo vaak mogelijk van zithouding te wisselen - rechtop, achterover leunend en loungend. Zitballen en ergonomische bureaustoelen zijn hiervoor ideaal. Of wat dacht je van een in hoogte verstelbaar bureau? Je rug zal je dankbaar zijn.

YouTube Video: The Kneipp Back and Neck Flow

Handen af ​​van de smartphone

Of het nu in de metro is, tijdens het winkelen of op kantoor, we komen ze overal tegen: mensen met hun hoofd naar voren gebogen, verdiept in hun smartphones. De zogenaamde mobiele telefoonhals is een fenomeen dat wordt veroorzaakt door de digitalisering. Onze nekwervelkolom moet deze onnatuurlijke houding met veel kracht tegengaan. Daarbij worden onze ligamenten voortdurend uitgerekt en worden onze spieren gespannen. Leg dus vaker je mobiele telefoon neer om nekspanning te voorkomen.

Woman doing fascia training.

Fascia training

Onze spieren, organen, ligamenten en botten zijn omhuld door een netwerk van weefsel dat ons lichaam stabiliteit geeft: de zogenaamde fasciae. De netachtige structuur van de fascia kan alleen soepel blijven als we regelmatig bewegen en strekken. Als dit niet het geval is, verharden de fasciae en blijven ze aan elkaar plakken, wat weer kan leiden tot spierspanning. Om dergelijke spanningen te voorkomen en de elasticiteit van de fascia te vergroten, is fasciatraining nuttig als aanvulling op reguliere spiertraining. Met behulp van uw eigen lichaamsgewicht worden de fascia gemasseerd door de schuimfasciaroller. De perfecte aanvulling op gerichte rek- of rugoefeningen en om uw rugspieren te versterken.

Woman walking in the forest.

Actief onderweg op kantoor en thuiskantoor

Een tip voor alle bureauzitters: sta zo vaak mogelijk op, bijvoorbeeld als je aan het telefoneren bent. Wat dacht je ervan om een ​​bezoekje te brengen aan je collega's in het naastgelegen kantoor in plaats van de telefoon te pakken? Zo versterk je tegelijkertijd ook de sociale interactie. Gebruik je lunchpauze voor een korte wandeling. Je gezondheid zal je dankbaar zijn!

Regelmatige lichaamsbeweging voor een gezonde rug

Beweging in balans

We hebben het niet over je evenwichtsgevoel. We hebben het over beweging in de juiste mate: beweging die je lichaamsbewustzijn verbetert. Met balans, dus. Sebastian Kneipp kende de gezondheidsvoordelen van een holistische levensstijl al. Voor Kneipp lag de focus daarom op gematigde en continue beweging in harmonie met een holistische levensstijl.

Beweeg jij genoeg?

Bosbaden: een boswandeling is een powerboost voor je gezondheid

Tips om goed voor jezelf te zorgen

Hoe je je rug fit kunt houden

Tips voor een gezonde rug

Eerst het werk, dan het plezier. Dit motto geldt ook voor de tegenstellingen inspanning en ontspanning. Na de fysieke training is het daarom raadzaam om een ​​regeneratiefase te plannen, bijvoorbeeld met warmte, massages of acupunctuur. Wij laten je de voordelen van de afzonderlijke methoden zien.

Gespannen spieren? Warmte kan helpen om je ongemak te verlichten. Of het nu een kruik, een warmtekussen of een warm bad is. De warmte ontspant de spieren, wat ook de bloedtoevoer naar de spieren bevordert.Onze tip: Een vol bad met de juiste badproducten

De combinatie van warmte, essentiële plantenoliën en de verzachtende eigenschappen van het warme badwater verlichten op natuurlijke wijze de spanning in de rug en nek. Toevoegingen met duivelsklauwextract en natuurlijke essentiële cajeput olie zijn bijzonder geschikt.

Thaise massage, voetreflexologie of lymfedrainage. Er zijn veel soorten massage. Bij chronische rugklachten is het de moeite waard om naar een getrainde fysiotherapeut te gaan, die de spieren in de rug losmaakt door gericht te wrijven, drukken en cirkelen. Omdat massages alleen de symptomen bestrijden, maar niet de oorzaak, is een wekelijks bezoek aan de masseur niet voldoende om rugpijn op de lange termijn onder controle te krijgen. Massages zijn alleen nuttig in combinatie met voldoende lichaamsbeweging of fysiotherapie.


Let op: Massage wordt niet aanbevolen bij specifieke ziektebeelden zoals een hernia: De reeds beschadigde zenuwen zouden onnodig worden belast, wat soms tot verdere pijn kan leiden.

Een alternatieve behandelmethode voor veel rugpatiënten is acupunctuur. Deze traditionele geneeswijze uit het Verre Oosten stimuleert de zogenaamde meridianen, de energiebanen van het lichaam. Tijdens acupunctuur steken deskundige artsen of getrainde alternatieve behandelaars fijne naalden in zogenaamde triggerpoints. Triggerpoints zijn chronisch gespannen punten die niet meer uit zichzelf ontspannen en daardoor pijn uitlokken in andere delen van het lichaam.¹ Hoewel de effectiviteit van acupunctuur nog niet duidelijk is bewezen, wordt de behandelmethode gebruikt voor veel lichamelijke en psychische aandoeningen.


Recentelijk hebben acupressuurmatten en -kussens ook een ware hype doorgemaakt. De kussens en matten zijn voorzien van vele fijne plastic naalden. Als je op het matje gaat liggen, prikken de fijne naaldjes in de spieren - vergelijkbaar met acupunctuur - waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Een echte insider tip voor een goedkoop alternatief van acupunctuur voor thuis.

Zorg er in het dagelijks leven voor dat je eenzijdige bewegingspatronen vermijdt. Monotone stress kan leiden tot een eenzijdige belasting van je spieren. Het resultaat: de spierstrengen aan één kant van het lichaam verharden, wat leidt tot verslappende houdingen en pijn. Je kunt dit tegengaan met gerichte rekoefeningen voor het getroffen lichaamsdeel. Psychisch veroorzaakte stress kan ook leiden tot spierspanning.

Bronnen:

1) Liebscher & Bracht: Trigger Points - When the Pain Moves.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Vrouw neemt een pauze bij een houten brug in het bos en geniet van de natuur.

Bosbaden: een boswandeling is een powerboost voor je gezondheid

Vrouw in sportkleding die haar benen strekt op een bospad.

Tips om spierpijn na het sporten te voorkomen.

Afbeelding zonder naam

Mindfulness, work-life balance & Co.: de 5-pijler filosofie van Sebastian Kneipp is actueler dan ooit.