Vrouw met een knotje die lotion aanbrengt.
Vrouw met een knotje die lotion aanbrengt.
Oorzaken en verzorgingstips

Tips voor een droge huid

Onze huid kan onze beste vriend zijn, als ze maar zacht en soepel is. Maar het kan ons soms ook alert houden - vooral als het droog is. Sommige mensen hebben er alleen in de winter last van, anderen reageren extreem gevoelig op bepaalde invloeden van buitenaf, afhankelijk van hun huidtype, en een flink aantal lijdt zelfs aan neurodermitis. Als onze huidbarrière ontregeld raakt, krijgt het gezegde "niet lekker in je vel zitten" een heel andere betekenis. Droge huid in het gezicht in het bijzonder kan een enorme impact hebben op ons eigen welzijn.

Huidtypes, oorzaken van droge huid en geschikte verzorgingstips

Welk huidtype heeft speciale aandacht nodig, wat zijn de mogelijke oorzaken van een droge huid en hoe kun je een droge huid intensief verzorgen? Eén ding is zeker: studie is belangrijker dan vallen en opstaan; te vaak van huidverzorgingsproduct veranderen kan de huid immers nog meer irriteren. Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben wij voor u onze know-how, de belangrijkste verzorgingstips en adviezen voor de droge huid op een rijtje gezet.

Niet altijd zichtbaar: het huidtype "droge en gevoelige huid".

Het hoeft niet per se roodheid, schilferige huid of zelfs zwelling te zijn. Want ook het type "droge en gevoelige huid" uit zich vaak in onzichtbare, maar des te opvallender symptomen. Het brandt, het tintelt, het jeukt... het is vervelend! Dergelijke en andere "subklinische" tekenen kunnen erop wijzen dat de beschermende huidbarrière verstoord is. Kortom: het ontbreekt aan olie en vocht, wat met gerichte verzorging kan worden gecompenseerd.

Heeft extra zorg nodig: Het huidtype "zeer droge huid tot neurodermitis".

Dit huidtype veroorzaakt vaak veel leed bij de getroffenen. Hetzij omdat de huid gewoon extreem gevoelig reageert op invloeden van buitenaf, zoals verwarmingslucht en dergelijke, hetzij omdat er zelfs sprake is van neurodermitis - een chronische ontstekingsziekte. Symptomen zoals roodheid, schilferige huid en ondraaglijke jeuk kunnen het dagelijkse leven van deze mensen aanzienlijk belemmeren. Ook hier kan verlichting worden bereikt met de juiste medische huidverzorging.

Illustratie: Structuur van de huid.

Wat helpt over het algemeen bij een droge huid?

Regelmatige verzorging met vochtinbrengende stoffen die op het huidtype zijn afgestemd, kan helpen om een droge huid tegen te gaan. Producten met plantaardige oliën zijn hier bijzonder geschikt: hun lipidestoffen lijken op of zijn vergelijkbaar met de structuren in de huidbarrière en integreren zich dus heel natuurlijk.

Plantaardige olie voor droge huid

Vette, plantaardige oliën hebben een uitstekend huidverzorgend effect. Voor gebruik in crèmes en andere lichaamsverzorgingsproducten moeten zij ook bijzonder verenigbaar zijn. Amandelolie, arganolie, teunisbloemolie en zonnebloemolie zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor huidverzorging. Daarom gebruiken wij ze in onze speciale lotions en crèmes voor de droge huid.

Teunisbloem plant naast teunisbloem olie in een glazen kom.

Welke olie past bij welk huidtype?

Vette oliën kunnen worden onderscheiden naar hun gehalte aan onverzadigde vetzuren: Oliën met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren worden snel opgenomen en worden daarom ook wel droge oliën genoemd. Zij zijn bijzonder geschikt voor een snelle verzorging tussendoor.


Als de olie minder onverzadigde vetzuren bevat, blijft zij langer op de huid (nuttig bij massages) en biedt zij intensieve verzorging. In onze verzorgingsproducten voor de droge huid of de zeer droge huid tot en met neurodermitis gebruiken wij daarom specifiek bepaalde combinaties van plantaardige oliën.

De juiste verzorging voor uw huidtype:

Zeer droge huid tot eczeem

Wat je nog meer moet weten in de strijd tegen de droge huid:

Natuurlijke oliën en hun huidverzorgende werking

Huidverzorging bij het baden

Een droge huid na het douchen?

Dit zou je ook kunnen interesseren:

pH waarde test strips op een tafel.

Hoe goed het met onze huid gaat, hangt ook af de pH-waarde.

Blonde vrouw doet gezichtsbehandeling boven de badkuip.

De verfrissende remedie voor uw verbeterde uiterlijk.

Vrouw houdt glazen kan met olie vast.

Massage met speciale oliën: Bewezen middel tegen striae en littekens.