Achteraanzicht van een bruinharige vrouw die in een badkuip vol schuim zit.
Achteraanzicht van een bruinharige vrouw die in een badkuip vol schuim zit.

Tips voor een perfect badmoment

Baden is goed voor lichaam en geest. Maar hoe doe je het eigenlijk goed? Waar moet je op letten als je in bad springt? Hier vind je nuttige tips, wetenswaardigheden en kleine handigheidjes over hoe je het best kunt profiteren van een bad.

Vrouw ligt in bad en legt haar benen op de rand van het bad.

Wanneer is het de juiste tijd om te baden?

Het hangt allemaal af van het juiste moment: Om efficiënt gebruik te maken van het ontspannende effect van een bad, is de avond rond 21.00 uur, vlak voor het naar bed gaan, een goed moment. Het bad maakt je moe, dus bereidt het je heerlijk voor op een goede nachtrust. Een koel bad daarentegen verfrist en brengt de bloedsomloop op gang. Daarom moet je hiervoor de ochtend of de middag kiezen.

Donkerharige vrouw ontspant in bad.

Heet, lauw, koud? Wat moet de temperatuur van het badwater zijn?

Wat is de ideale badwatertemperatuur? Als je je wilt verfrissen en je bloedsomloop wilt stimuleren, kies dan voor een koel bad. De watertemperatuur mag echter niet lager zijn dan 20 graden Celsius. Want als de temperatuur onder de 20 graden is, moet het lichaam veel energie verbruiken om de lichaamstemperatuur weer op een normaal peil te brengen. het trekt de bloedvaten samen, het lichaam kan niet meer afkoelen en dat kan weer leiden tot warmteophoping - dus allesbehalve productief als je wilt afkoelen.


Een kleine tip voor koele baders: als je een koud bad neemt, moet je maar een paar seconden in het water blijven en daarna goed opwarmen.

Het badwater mag niet te heet zijn

Een warm bad is vooral bedoeld om te ontspannen. Een watertemperatuur van 36 tot 38 graden Celsius wordt aanbevolen. Het badwater mag niet warmer zijn dan dit: een te hoge temperatuur kan het hart en de bloedsomloop belasten. Bovendien, hoe warmer het water, hoe meer vocht de huid verliest. Voor een warm bad wordt een badduur van 15 tot 20 minuten aanbevolen.

Duur van het bad: Hoe vaak en hoe lang?

Het gezegde "Je hebt vast te heet gebaad" is geen toeval: te lang in bad gaan kan de bloedsomloop belasten en de huid uitdrogen. Daarom mag een bad niet langer dan 20 minuten duren. Neem echter ten minste vijf minuten de tijd om te profiteren van het ontspannende en rustgevende effect van het bad. En hoe vaak? Eén tot twee baden per week worden aanbevolen.

De buik van een zwangere vrouw die uit het badwater gluurt.

Zwemmen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen zijn terughoudend om te baden tijdens de zwangerschap. Ze zijn bang om de groeiende baby stress te bezorgen en in het ergste geval zijn gezondheid in gevaar te brengen. Deze zorgen zijn echter ongegrond: zwemmen is ook toegestaan tijdens de zwangerschap. Vooral omdat het voor het ongeboren kind net zo ontspannend is als voor de aanstaande moeder. Er zijn echter twee belangrijke punten die in gedachten moeten worden gehouden.



De juiste watertemperatuur is belangrijk

De temperatuur van het badwater mag niet te hoog zijn. Het water moet warm zijn, maar niet heet, nooit meer dan 38 graden Celsius. Als de temperatuur hoger is, kan dit een vroegtijdige bevalling veroorzaken. Bovendien wordt de toch al zwaar belaste bloedsomloop extra belast, wat natuurlijk moet worden vermeden, vooral tijdens de zwangerschap. In het beste geval mag de aanstaande moeder tijdens het bad niet alleen thuis zijn.



Badtijd: kort maar effectief

Als het gaat om de lengte van het bad, is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Het bad mag niet langer dan 15 minuten duren. Dit is ook te wijten aan het reeds gestreste bloedvatenstelsel. Als het bad langer duurt dan nodig is, bestaat het risico dat de bloeddruk te snel daalt wanneer je uit bad stapt. Het resultaat: de circulatie stort in. Het is daarom beter om langzaam uit bad te gaan en het lichaam de tijd te geven om aan de koelere kamertemperatuur te wennen.

Donkerharige vrouw ontspant in de badkuip.

Hoeveel badproduct gebruik ik?

Te veel van iets is nooit goed - dit geldt ook voor badproducten. Toch is er geen algemeen antwoord op de vraag wat de ideale dosering van het badadditief is. Al was het maar omdat badkuipen verschillende afmetingen hebben en verschillende hoeveelheden water bevatten, of omdat badoliën, badzout en dergelijke verschillen in dosering.


Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, volstaat het te kijken naar de verpakking van het product, waar vaak aanbevelingen voor een badkuip van 100 liter worden gegeven. In de regel bedraagt de dosering tussen 10 en 50 ml.

Vol bad vs. driekwart bad

De hoeveelheid maakt het verschil: in een vol bad reikt het water tot aan de hals, in een driekwart bad tot aan de borst. Het enige verschil tussen de twee baden is de sterkte van de stimulans voor het lichaam. Dit is groter in het volle bad, het hele lichaam profiteert van de waterdruk en ontspant zich. De stimulatie-intensiteit van het driekwart bad is lager, maar dit kan ook een voordeel zijn: Aangezien in een driekwart bad een kleiner deel van het lichaam met water is bedekt, is het mogelijk langer te blijven.



Waarom baden je gelukkig maakt

Baden maakt je niet alleen schoon - het maakt je ook gelukkig! Wat is er immers lekkerder dan een paar minuten te ontsnappen aan de hectiek van alledag of aan persoonlijke stress en echt in je eigen badkuip te duiken? Baden kan veel dingen doen. Van ontspannend tot verkwikkend, zachtjes de bloedsomloop stimulerend of de stofwisseling op gang brengend. En het beste van alles: je voelt je daarna als herboren.

Man zit in bad, trekt zijn haar naar achteren.

In bad gaan is voor vrouwen én mannen!

"In bad gaan is alleen voor vrouwen" – dat is een vooroordeel. Wij zeggen: Stop dit cliché van vroeger! Steeds meer mannen ontdekken de rustgevende werking van ontspannende baden voor zichzelf. 


Al 19% van de mannen neemt minstens één keer per week de tijd voor een uitgebreid bad. Voor vrouwen ligt dit percentage nog veel hoger: 32% van hen gaat minstens één keer per week in bad, maar de trend gaat duidelijk in één richting: mannen nemen graag een bad!

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Donkerharige vrouw met krullen leunt over de rand van een badkuip naar links.

Huidverzorging bij het baden

Traditionele Japanse Onsen.

We hebben onze eigen badrituelen. Maar hoe baden andere culturen en landen?

Flesje etherische olie op steranijs.

Hoe werken geuren

Vrouw in badjas laat blauwe badkristallen in een badkuip sijpelen.

Badballen of badolie? Bubbelen of schuimen? Wat maakt het verschil?