Een wandeling in het bos is gezond
Een wandeling in het bos is gezond

De voordelen van boswandelingen voor je gezondheid

Er is goed nieuws voor al wie niet van sporten houdt: zelfs lichte lichaamsbeweging heeft een gezondheidsbevorderendeffect en verhoogt de levensverwachting¹. Als je per week ongeveer 75 minuten stevig kunt wandelen, kunt je jouw leven gemiddeld bijna twee jaar verlengen. Een wandeling is ook goed tegen een verkoudheid, vermindert stress en wekt het zelfgenezend vermogen op. Dit geldt vooral voor een wandeling in het bos, die in Japan ook wel "forest bathing" wordt genoemd.

Vandaag de dag wil niemand meer wandelen en toch heeft buiten wandelen een zeer grote invloed op onze gezondheid [...].

Sebastian Kneipp Quota
Sebastian Kneipp
Afbeelding zonder naam

Een wandeling wordt ook onderschat in termen van calorieverbruik.


Joachim Latsch van het instituut voor circulatieonderzoek en sportgeneeskunde van de Duitse sportuniversiteit in Keulen vertelde Spiegel² dat iemand slechts iets meer calorieën verbrandt als hij in een half uur een afstand van vier kilometer aflegt, d.w.z. jogt, in plaats van in een uur wandelt.

Bij joggen is de arbeid per stap groter, maar bij wandelen zet je ongeveer twee keer zoveel stappen - en veel kleine stappen verbruiken in totaal ongeveer evenveel energie als een paar inspannende stappen, zegt de sportarts in een interview met het tijdschrift.

Afbeelding zonder naam

Bosbaden: Duiken in het bos

Intuïtief weten we het al lang, talrijke studies kunnen het bewijzen: Lichaamsbeweging op zich is goed voor ons, maar lichaamsbeweging in het bos heeft een bijzondere invloed op ons welzijn. Contact met de natuur, ritselende bladeren, zacht vogelgezang - een wandeling in het bos maakt de geest helder, kalmeert en verkwikt tegelijk.


De Japanners hebben hier een mooie term voor bedacht:

Shinrin-Yoku - bos baden.

Ervaar met al je zintuigen

Breng de rustgevende sfeer van het bos naar huis: maak je badmoment compleet en dompel je onder in een rustgevende natuurwereld met de beelden en geluiden van onze video. Laat je lichaam en geest tot rust komen. Dit creëert een holistische ervaring in de zin van baden in het bos...

Afbeelding zonder naam

Wat maakt de boswandeling zo speciaal

Bosbaden - wat in ons land als een populaire vrijetijdsbesteding wordt beschouwd, is een hoeksteen van de Japanse geneeskunde: de wandeling in het bos als therapeutisch middel.


Talrijke wetenschappelijke studies hebben nu de doeltreffendheid van "bos-therapie" bewezen.

Verschillende Japanse onderzoekers, vooral Prof. Dr. Qing Li van de Nippon Medical School in Tokio, hebben in vergelijkende studies de positieve effecten van boswandelingen kunnen aantonen. Zo stelden zij vast dat de niveaus van het stresshormoon cortisol bij de testpersonen daalden. In vergelijking met de controlegroep die in de stad wandelde, daalden ook de bloeddruk en de hartslag. De activiteit van het parasympatisch zenuwstelsel, ook wel de rustzenuw genoemd, nam toe, terwijl zijn tegenhanger, het sympathisch zenuwstelsel, naar de achtergrond verdween.

We hebben goede lucht hier in Wörishofen, het wordt gezuiverd en gereinigd door het bos.

Sebastian Kneipp Quota
Sebastian Kneipp
Afbeelding zonder naam

Haal diep adem.

Wij zijn ervan overtuigd: een wandeling in het bos is gezond. Maar hoe wordt de boslucht een natuurlijke apotheek? Bioloog Clemens G. Arvay heeft een theorie. Hij houdt terpenen verantwoordelijk - geuren en boodschapperstoffen die door de bomen worden uitgestoten en de boslucht verrijken. Er wordt gezegd dat ze het beschreven positieve effect op ons immuunsysteem hebben.

Goed dan, laten we gaan bosbaden en diep ademhalen...

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Vrouw in gele jurk tegen een gele achtergrond houdt een roze en een gele bloem voor haar ogen.

Flower power en kleureffecten: hoe kleuren onze stemming beïnvloeden

Bananenbrood

Soul food: eten dat je gelukkig maakt

Man in trainingskleren aan het joggen in herfstig bos.

5 tips om jezelf te motiveren om het dagelijks leven effectiever te maken.

Vrouw met een broodje zit op de grond gewikkeld in een knuffeldoekje en geniet van de rust en stilte.

Tips om goed voor jezelf te zorgen