Close-up van benen die het ijswater ingaan.
Close-up van benen die het ijswater ingaan.

Het doel en voordeel van ijsbaden

Nu de temperaturen het vriespunt naderen, zijn ze er weer: de winterzwemmers! Of het nu in de Noordzee is of in het IJsselmeer, de koelbloedigste en meest geharde waterratten van Nederland komen van jaar tot jaar bijeen om al zwemmend samen de nattigheid en de koude te trotseren. IJszwemmen of winterbaden garandeert niet alleen een hoge pretfactor, maar kan zelfs goed zijn voor de gezondheid. Maar hoe precies en wat betekent het?

Man baadt borstdiep in ijswater en borstelt zijn natte haar uit zijn gezicht.
Winter of ijsbaden: Baden in water met temperaturen rond het vriespunt.

Het doel van ijsbaden

Winterzwemmen of ijszwemmen is baden in water met temperaturen rond het vriespunt, waarbij men tot de borst in het water komt. Het plotselinge begin van de koude stelt jou bloot aan een sterke temperatuurprikkel. Om warm te blijven, reageert het lichaam door zo snel mogelijk warmte te produceren. Daarbij verwijden de vaten die na de temperatuurdaling korte tijd waren samengetrokken. Het bloed kan sneller circuleren en de bloedsomloop stabiliseert zich.

Vogelvlucht van ijsgat met ladder voor toegang.

Regelmatig ijsbaden kan de gezondheid bevorderen

Er wordt gezegd dat regelmatig ijsbaden het immuunsysteem kan versterken en zo bescherming biedt tegen infecties. Velen vinden ook de verbeterde bloedsomloop na het baden in het koele water, dat een verhoogd gevoel van warmte geeft, zeer aangenaam. Bovendien wordt het gebruik van koude in verband gebracht met een verbetering van de fysieke prestaties.


Dit komt doordat het lichaam ook op extreem lage temperaturen reageert door het vrijmaken van waardevolle stoffen zoals adrenaline, endorfine en ontstekingsremmende corticoïden. Na lichamelijke inspanning kan het lichaam zo sneller regenereren. Het is dan ook niet zonder reden dat ijsbaden bijzonder populair zijn bij wedstrijdsporters en bijna routine zijn na de training.

Ijsbaden - voor hoe lang?

Wees voorzichtig met de duur van het ijsbad

Om je gezondheid niet in gevaar te brengen, is het belangrijk dat je niet langer dan enkele seconden of minuten in het water blijft. Bovendien moet je van tevoren goed opwarmen - hetzij door wat lichaamsbeweging, hetzij door dikke kleding. Hetzelfde geldt voor de tijd na het bad. Zo wordt het risico op onderkoeling tot een minimum beperkt.


Het is ook aan te raden niet alleen te baden. In geval van nood kunnen begeleiders helpen. Als algemene regel geldt ook: mensen met gezondheidsproblemen moeten niet aan winterzwemmen doen. Dit geldt vooral voor mensen met problemen met de bloedsomloop. In geval van twijfel is een gesprek met de arts essentieel.

Dit vind je wellicht ook interessant:

Vrouw zittend in een badkuip met haar benen opgetrokken.

Kalmerend koud bad

Lachende blonde vrouw in de douche.

Wisseldouches zijn in de mode. Maar hoe werkt het?

Vrouw ligt tot aan haar haarlijn in een bad met blauw water.

Iedereen kan een bad en een douche nemen? Zo maak je er een feel-good ervaring van.

Donkerharige vrouw met krullen ontspant in de badkuip.

Ontspanning in de badkuip