Kleuren en hun effect op onze stemming
Kleuren en hun effect op onze stemming

De effecten van kleuren op ons humeur

Laten we eerlijk zijn: is er een mooiere tijd van het jaar dan wanneer alles begint te bloeien en de bomen frisgroen worden? Wanneer de plantenwereld zijn grijze sluier afwerpt en verandert in een explosie van kleur? De kleuren van verse bloemen en planten zijn balsem voor de ziel en met een beetje basiskennis van kleureffecten kun je zelfs je voordeel doen met dit effect.

Maar welke kleuren hebben nu eigenlijk welk effect en welke betekenis?

Goethe hield zich reeds uitvoerig bezig met de werking van kleuren en kleurentherapie - dat wil zeggen met de vraag welke invloed kleuren op onze gemoedstoestand kunnen hebben. De zinnelijke kwaliteit van kleuren uit de natuur speelt ook nu nog een doorslaggevende rol in de psychologie of de literatuur. Maar hoe kunnen we profiteren van de heilzame werking van kleuren?


Er zijn veel manieren om meer kleur in je leven te brengen. Eén ervan betovert de ogen en de ziel tegelijk: verse bloemen. Wij geven u een overzicht van hoe hun kleuren je kunnen beïnvloeden en waar zij voor staan.

Kleureffect: kleine gids

1) Geel staat voor geluk en vriendschap: de uitstraling van citroengeel is niet alleen aanstekelijk door zijn natuurlijke intensiteit, maar vitaliseert ook de zintuigen door zijn frisheid.


2) Roze staat voor evenwicht en bescherming: Amandelbloesems en rozen zijn bijzonder delicaat en veelzijdig in cosmetische producten. De kleur heeft een kalmerende uitstraling en staat voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid.


3) Over de betekenis van de kleur paars lopen de meningen uiteen: voor sommigen is hij opwindend en elektriserend, voor anderen is hij zuiver en harmonieus. De schoonheid en de verleidelijke geur van verse sering daarentegen is onbetwist en wekt gevoelens van geluk op. In het geval van lavendel lopen de meningen nog meer uiteen. De geur van lavendel heeft een harmoniserende werking, maar wordt in gelijke mate met enthousiasme en afkeer ontvangen.

4) Durf je een nieuwe start te maken? Dan is oranje de juiste kleur, want het staat voor nieuwsgierigheid en creativiteit. Een boeket verse goudsbloemen of wilde tulpen op het bureau is een prachtige bron van inspiratie.

5) Wit - is geen kleur - maar bevat alle kleuren in zich en wordt geassocieerd met absolute helderheid en helderheid. Witte bloemen versieren zonder opdringerig te zijn. Geurende jasmijn of witte weidekruiden zijn het geheim van de fijnste cosmetica- en parfumformules dankzij hun nobele werking.


6) Groen is de kleur van de natuur. Niets heeft zo'n vitaliserend en harmonieus effect als de bomen en planten die zich in de lente in weelderig groen hullen en de landschappen weer doen stralen van frisheid. Er wordt gezegd dat groene tinten kunnen helpen bij verdriet, woede of zelfs liefdesverdriet. Maar het bevordert vooral de creativiteit en brengt de rust van de natuur over op onze geest.

7) Melancholisch? Blauw is de kleur van de lucht, de zee en het kan een "koel" effect op ons hebben. Maar het bevat ook de kracht van vrede en ontspanning. Blauwe bloemen zijn een symbool van verlangen en intimiteit - zoals de tere bloesems van het vergeet-me-nietje.

Bloemen: de gemakkelijkste manier om thuis kleurrijk te variëren.

Kleureffect zonder de muren te verven? Zonder nieuwe meubels en woonaccessoires? Wij vertrouwen op de kracht van bloemen en laten je zien hoe je gemakkelijk jouw huis kunt omtoveren tot een bloeiende oase van welzijn of jouw dierbaren kunt verrassen met een zelfgebonden boeket:

Maak je eigen boeket

Wil je je eigen bloemstuk maken? Wij zullen je tonen hoe je jouw eigen bloemenmeesterwerk kunt maken en er lang van kunt genieten:


1) Afhankelijk van de grootte van het boeket hebje een selectie van verse snijbloemen nodig, waarvan de bloesems bij voorkeur nog gesloten zijn, en groen. Verse grassen of sierbladeren zijn bijzonder mooi.


2) Verwijder de onderste bladeren en doornen van de bloemstelen met een scherp mes of een rozenschaar.


3) Om een harmonieus geheel te maken, moet je de bloemen en het gebladerte afwisselend in een spiraal vastspelden. Wanneer je tevreden bent met het resultaat, bind je het afgewerkte boeket samen met bloementape of draad.


4) Afhankelijk van de grootte van het boeket en de bak waarin het staat, kun je de stelen nog eens scherp afsnijden, en je kunt de houdbaarheid ook vergroten door het water waarin het boeket staat regelmatig te verversen.

Gedroogde bloemen: bewaar de kleuren van de natuur

Als je het boeket dat je zelf hebt gemaakt of de bloemen die je van een wandeling hebt meegebracht niet wilt zien verwelken, kun je jezelf een plezier doen en ze gewoon zelf drogen.

Om zoveel mogelijk kleur te behouden, moet je beginnen met inmaken als de bloemen nog in volle bloei zijn. Hoewel de meeste bloemen en grassen geschikt zijn om te drogen, zijn rozen of strobloemen ideaal om mee te beginnen. Je kunt ze ondersteboven te drogen hangen (bij voorkeur in de kelder of op zolder) of je kunt de bloemen, bedekt met droogzout, een week lang in een afsluitbare bak leggen. Wilde bloemen geperst in een boek zijn ook bijzonder mooi als klein decoratief element.

Wildbloemenperk of bloemen op bestelling

Zin om aan de slag te gaan en creatief te worden? Als je groene vingers hebt, kun je natuurlijk jouw eigen veld met wilde bloemen aanleggen; je kunt hiervoor kant-en-klare zaadmengsels kopen. Maar je hoeft geen eigen tuin of balkon te hebben; je kunt je eigen bloemen van de rand van het veld plukken (en natuurlijk beschermde planten laten staan) of een set bestellen bij je plaatselijke bloemist of online om zelf thuis te binden.

Er zijn overal bloemen voor degenen die ze willen zien.

Henri Matisse

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Bananenbrood

Soul food: eten dat je gelukkig maakt

Open boeken, daarop een herfstblad en een hand die een potlood vasthoudt.

Wat is journaling en hoe kun je het gebruiken in je dagelijks leven?

Donkere vrouw balancerend op de rand van een fontein.

Wat zijn de fundamenten voor een gelukkig leven? We vroegen het gelukexpert Maike van den Boom.

Vrouw en man staande in de natuur. De foto toont het achteraanzicht van de twee.

'Green exercise' helpt je om je eigen aandacht weer beter onder controle te krijgen