De tijd vliegt. "Tempus fugit". Wat de oude Romeinen meer dan 2000 jaar geleden al wisten, is nu relevanter dan ooit in het snel bewegende online tijdperk. Die ene mail moet vandaag worden verstuurd en die presentatie moest eigenlijk gister af zijn. Je loopt constant achter de feiten aan.

En voor je het weet, zijn de goede voornemens weer in rook opgegaan, net als de belofte aan onszelf om ons eindelijk op ons eigen welzijn te richten.


Nu zal alles anders zijn. Het is tijd om op de "vertragings" knop te drukken. Het magische woord is selfcare.

Maar wat is selfcare eigenlijk?

De Zwitsere psychiater en psycho-analyticus Joachim Kuchenhoff definiteert selfcare (zelfzorg) als "het vermogen om goed met jezelf om te gaan, goed voor jezelf te zorgen, jezelf te beschermen en om rekening te houden met je eigen behoeften". 


Alles goed en aardig, maar werkt dit in het dagelijks leven? Natuurlijk kun je de druk die op je wordt gelegd niet helemaal vermijden. Mensen zijn sociaal en veel uitdagingen kunnen alleen door samenwerking worden opgelost. En op je werk kun je je niet om je takenlijst heen. Maar constant meer geven dan nemen is ook geen oplossing.

Trakteer jezelf regelmatig op een selfcare moment. Bijvoorbeeld als ochtendroutine om de dag goed te beginnen of juist als ontspannende afsluiting van de dag. Een selfcare moment zorgt voor pure ontspanning en creëert een moment alleen voor jou. Het doel is om jezelf nieuwe routines aan te leren waarmee je jezelf weer terug in balans kunt brengen.

We hebben drie ideeën voor selfcare momenten opgeschreven. Deze zijn makkelijk toe te voegen aan je routine en zorgen voor meer oplettendheid in het dagelijkse leven.

Selfcare moment 1: Neem de tijd om bewust te douchen

Selfcare moment 1: Neem de tijd om bewust te douchen

Verander een alledaags ritueel -zoals het nemen van een douche- in iets nieuws en verfrissends. Het eerste wat je moet doen is afscheid nemen van het idee dat de dagelijkse douche er alleen is om het lichaam te reinigen. Want de temperatuur van het water en de aangename geuren hebben ook een effect op het hele menselijke systeem en dus ook op je geest. 

Onze innerlijke klok, het zogenaamde circadiaanse ritme, regelt onze fysieke functies en bepaalt zo wanneer we moe zijn. Een verfrissende douchestraal ondersteunt deze functie en helpt sneller 'los te laten'. Op deze manier ontvouwt zich een meditatief effect. We kunnen daarom aanraden om niet steeds heel warm te douchen, maar soms juist ook bewuster en koeler om je mindset te verfrissen.

Zelfzorg moment 2: Neem een paar minuten de tijd om te mediteren.

Schakel even uit en laat je gedachten rusten. Wat zo eenvoudig klinkt, is niet zo eenvoudig in tijden van een hectisch leven en continu gebruik van smartphones. Maar meditatie is een effectief anti-stressinstrument dat een ontspanningsmoment biedt voor elke gelegenheid. Mindfulness-meditatie is een handig hulpmiddel om mee te beginnen. Het ondersteunt je om in het hier en nu te komen en de dagelijkse stress achter je te laten. Je hebt hiervoor geen goede voorbereidingen nodig en je kunt het bijna overal doen. De mindfulness-meditatie is vooral gemakkelijk te leren, want je hebt maar een paar minuten rust nodig. Gebruik de volgende afbeelding als gids om te mediteren.

Het bijzondere aan deze meditatie is dat je geen grote voorbereidingen nodig hebt en bijna overal kan beginnen. De mindfulness-meditatie is vooral makkelijk te leren, omdat je alleen een paar minuten rust nodig hebt. Instructies voor mindfulness-meditatie vind je op de afbeelding hiernaast.


Meditatie door App? Dat werkt ook! Bij onze partner 7Mind vind je korte, geleide meditatieoefeningen die slechts zeven minuten duren.

Selfcare moment 3: Beweeg in de frisse lucht

Je kunt een waardevol moment voor jezelf creëren door meer te bewegen in de natuur. Een wandeling in de koele ochtendlucht aan de rand van een bos werkt ontspannend en laat je gedachten tot rust komen. Het ritme van je eigen ademhaling en de beweging van je spieren hebben zelfs bijna een meditatief effect.

Als je een stadsbewoner bent en geen bos in de buurt hebt, zal een andere truc ook werken: stap de volgende keer eens een halte eerder uit de bus en loop de rest of parkeer je auto opzettelijk wat verder weg. In een ideale situatie leidt dit je ook door een groen gebied of stadspark. Op deze manier krijg je ook je dagelijkse selfcare moment in de stad.


We hopen dat we je een aantal ideeën hebben kunnen geven voor jouw selfcare. Uiteindelijk gaat het allemaal om het vinden van de juiste balans voor jezelf. In de woorden van Sebastian Kneipp gezegd: “alles op zijn tijd en alles op de juiste manier”, omdat het voor ons het belangrijkste is dat jouw selfcare je op een gezonde en juiste manier ondersteunt.

Dit vind je misschien ook interessant:

Vrouw zit in de wind, rustend met haar kin op haar hand.

Mindfulness: hoe laad je je energiereserves weer op.

Gezonde vetten in verschillende presentatievormen.

Alles over gezonde vetten

Zwart-witillustratie van een vrouw in bad tegen een kleurrijke achtergrond.

Gun jezelf wat me-time door digitale detox

Lachende blonde vrouw in de douche.

Wisseldouches zijn in de mode. Maar hoe werkt het?