Vrouw zit met een kopje thee bij een open raam.
Vrouw zit met een kopje thee bij een open raam.

5 tips voor innerlijke balans

In de Chinese filosofie belichamen yin en yang de verbinding tussen twee tegengestelde krachten, waarbij de twee tegengestelde polen alleen kunnen bestaan in afhankelijkheid van de ander. Geen goed zonder kwaad, geen held zonder schurk, geen yin zonder de yang ...

Vrouw zit voor het raam met een kopje thee, uitkijkend op de natuur.

Toegepast op de mens en zijn gezondheid betekent dit dat alleen wanneer Yin en Yang met elkaar in evenwicht zijn, het menselijk lichaam als gezond wordt beschouwd in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Hoewel de medische denkwijze uit het Rijk van het Midden vaak sterk afwijkt van onze westerse opvatting van geneeskunde en genezing, hebben wij in Europa ook een holistische benadering van het leven, waarin levensorde en innerlijk evenwicht worden geadviseerd: Kneipp's 5-pijler filosofie.

De mens is de ondeelbare eenheid van lichaam en ziel.

Sebastian Kneipp
Sebastian Kneipp

Sebastian Kneipp als Europese pionier van een holistische levensfilosofie

Pastoor Sebastian Kneipp richtte zich al in de 19e eeuw op de harmonie van mens en natuur. De hoeksteen van zijn holistische benadering wordt gevormd door de 5 pijlers: water, planten, beweging, voeding en evenwicht. Vergelijkbaar met het concept uit het Verre Oosten, richt de leer van Kneipp zich ook op het evenwicht van lichaam, geest en ziel. In tegenstelling tot de Aziatische leer werkt Kneipp echter met meer nuchtere adviezen die heel concreet betrekking hebben op de orde en structuur van het dagelijks leven: zelfreflectie en een focus op de essentie kunnen leiden tot een vermindering van stresshormonen in het lichaam en een gevoel van innerlijke vrede en sereniteit.


Vaak is een "back to the roots" mentaliteit de motor van dit levensmodel. Als we structuur aanbrengen in ons dagelijks leven en een beter evenwicht vinden tussen werk en rust, zal dat ook onze gezondheid ten goede komen, want stress betekent hard werken voor ons lichaam. Als we onder druk staan, hoopt het stresshormoon cortisol zich in verhoogde hoeveelheden in ons lichaam op en verzwakt het ons immuunsysteem.¹



Waarom word ik verkouden op vakantie?

We kennen het allemaal: het evenwichtsspel tussen werk, vrije tijd, dagelijks leven en gezin. Ons eigen welzijn komt vaak op de achtergrond. Veel mensen merken pas dat stress een negatief effect heeft op onze gezondheid als we minder gestrest zijn, bijvoorbeeld als we op vakantie zijn. Al na een paar dagen vrij komen de eerste ziekteverschijnselen, zoals hoofdpijn, keelpijn en pijnlijke ledematen. Hoe komt dat?

Donkerharige vrouw ligt op een knusse rieten stoel met een dikke wollen deken.

Vakantie geeft ons simpelweg de kans om af te koelen en te herstellen van de spanning en stress van de afgelopen weken. De hormonen adrenaline en het stresshormoon cortisol nemen in ons lichaam af, waardoor het de tijd krijgt om het immuunsysteem te herstellen.² Helaas is een verzwakt immuunsysteem ook vatbaarder voor ziekte - een verkoudheid is dan zo goed als voorgeprogrammeerd. Stress en verkoudheid zijn dus rechtstreeks met elkaar verbonden. Om stress tegen te gaan, is het aan te bevelen vaste rituelen en processen te hebben die regelmaat en een bewuste routine in het dagelijks leven creëren. Dit vermindert stressfactoren en maakt ons minder vatbaar voor stressgerelateerde ziekten op vakantie - onder deskundigen ook wel bekend als vrijetijdsziekte.

Vrouw in gele mackintosh balancerend op de stoep van een fontein.

De beste tips voor je weg naar innerlijke balans

Spirituele stromingen zoals yoga, feng shui of meditatie hebben allang onze vrije tijd, maar ook onze levensstijl veroverd. Stressvermindering, me-time en thuisspa zijn maar een paar voorbeelden van de trendgolf die traditionele spiritualiteit combineert met de moderne wellness-cultuur. Wij geven jou praktische tips over hoe je meer mindfulness in je dagelijks leven kunt integreren, je innerlijke centrum kunt vinden, stress kunt verminderen en daardoor minder vatbaar kunt worden voor verkoudheid. De weg naar innerlijke balans gaat niet van de ene dag op de andere, maar kost tijd, want alleen een ontspannen lichaam is minder vatbaar voor verkoudheid en stress-gerelateerde kwaaltjes.

1. mindfulness

Heb je ooit yoga, meditatie of progressieve spierontspanning geprobeerd? Als je deze oefeningen na verloop van tijd consequent doet, kunnen ze je mentale en fysieke welzijn verbeteren en je stressniveau verlagen.

Begin de dag ontspannen: MET DE KNEIPP CHILL-OUT YOGA FLOW >

Een kleine energiekick voor tussendoor:MET DE KNEIPP JOIE DE VIVRE YOGA FLOW >

Vrouw in zakelijke kleding op een fiets door de stad.

2. evenwicht tussen werk en privé-leven

Vind je persoonlijke balans tussen werk en privé. Harmonie tussen privé- en beroepsleven is belangrijker dan ooit in de wereld van vandaag: we haasten ons van A naar B op het werk en in onze vrije tijd, altijd vergezeld van een klein stressduiveltje op onze linkerschouder dat ons tot topprestaties drijft. In het begin kost het wat moeite, maar u zult na korte tijd merken dat het de moeite waard is. Want "nee" zeggen bewijst innerlijke kracht; je wordt je bewust van de belangrijke dingen in het leven en maakt automatisch meer tijd vrij voor jezelf en je gedachten.


In tijden van de Corona pandemie, heeft het sleutelwoord thuiskantoor een heel nieuwe betekenis gekregen. Thuiswerken wordt beschouwd als een uitstekend voorbeeld van de zogenaamde integratie van werk en privéleven: de natuurlijke versmelting van werk en privéleven. Maar zoals zo vaak in het leven is niet alles goud wat er blinkt. De ruimtelijke versmelting van privé- en beroepsleven brengt voordelen met zich mee, zoals flexibiliteit en een vrij beheer van de tijd, maar ook nadelen.

Dit maakt het gemakkelijker om werk en vrije tijd in het thuiskantoor te scheiden:

  • Indien mogelijk, zet een aparte studie op. Op die manier kun je een ruimtelijke scheiding aanbrengen tussen werk en vrije tijd.
  • Zelfs in je thuiskantoor, kleed je je zoals je je op kantoor zou kleden. Op die manier kijk je ernaar uit om je joggingbroek na het werk te dragen.
  • Houd je aan de voorgeschreven pauzetijden en eet niet achter uw bureau. Op kantoor breng je je lunchpauze immers door met je collega's, weg van je bureau.
Salontafel van hout, met daarop een kop koffie, een kaars en een notitieboekje met potlood
De term journaling komt uit het Engels en betekent zoiets als het schrijven van een dagboek.

3. journaling

Heb je wel eens gehoord van journaling? De term journaling komt uit het Engels en vertaalt zich als schrijven in een dagboek. Dat klopt: Ouderwets dagboeken maken beleeft een echte opleving de laatste tijd. Talloze gidsen, Instagram-influencers en zelfs live cursussen promoten het traditioneel bijhouden van de eigen ideeën als een echte noviteit. Ook al is het bijhouden van een dagboek strikt genomen geen innovatie, wij vinden het wel een geweldig idee. Is er immers iets geschikter om even te ontsnappen aan het alomtegenwoordige snelle tempo dan je gedachten op papier te zetten, gewapend met niets dan een pen?

Mindful mediaconsumptie is belangrijk voor innerlijk evenwicht

4. digitale detox

Dankzij smartphones, smartwatches en dergelijke zijn we 24/7 bereikbaar. Tegelijkertijd vergelijken we onszelf onbewust voortdurend met andere mensen: Is hij succesvoller dan ik? Het is duidelijk dat een dergelijk streven naar "meer, beter en verder" het stressniveau op den duur te hoog doet oplopen.

Daarom: schakel gewoon uit - ook in figuurlijke zin: zet je smartphone, pc en tv uit en neem bewust de tijd. Je zult merken dat mindful mediagebruik niet alleen bevrijdend werkt, maar ook je bioritme ten goede komt. Want blauw schermlicht 's avonds remt de productie van het slaaphormoon melatonine, wat leidt tot een verstoord bioritme en tot het feit dat we 's nachts wakker liggen.

Kleuren kunnen onze stemming beïnvloeden

5. kleureffect

Ken je dit? In je gele zomerjurk voel je je fris en levendig - alsof je de hele wereld kunt omhelzen. En de aanblik van je seringenstruik in de tuin maakt je gelukkig? Dit is geen toeval: kleuren beïnvloeden onbewust onze stemming. Elke kleur heeft een ander effect op onze psyche en ons lichaam. Geel bijvoorbeeld heeft een vitaliserende werking, terwijl lila een ontspannen sfeer creëert en ons tot rust laat komen.

Bronnen:

  1. Interview met Manfred Schedlowski: Gerichte gedragsinterventieprogramma's kunnen het biochemische netwerk in het lichaam beïnvloeden In:
  2. Buchenau Peter, Balsereit Birte: Chefsache Vrijetijds ziekte. Waarom top performers ziek worden in hun vrije tijd. Springer Verlag, 2015.


De inhoud beschreven in dit artikel is niet noodzakelijkerwijs overdraagbaar op onze Kneipp producten. Kneipp® geneesmiddelen, cosmetica en andere Kneipp producten mogen uitsluitend gebruikt worden volgens hun indicatie of het doel waarvoor ze bestemd zijn.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Vrouw zittend in een badkuip met haar benen opgetrokken.

Kalmerend koud bad

Twee handen ondergedompeld in water.

Sebastian Kneipp's holistische denken als gids voor een gezond leven.

Vrouw in het water leunend op een steiger bij het meer.

Tips voor verfrissende en positieve energie - verkwikkend voor lichaam en geest.

Vrouw zit op een yogamatje op een steiger en strekt zich uit.

Mindfulness meditatie als anti-stress hulpmiddel