Jojoba

In het kort

Wetenschappelijke naam: Simmondsia chinensis
Familie: Buxaceae (palmhoutgewassen)
Oorsprong: Midden- en Noord-Amerika
Teeltgebieden: onder meer India, Israël, Argentinië, Peru en Australië.
Botanische informatie: De diepgewortelde jojobastruik kan zijn voedingsstoffen uit diepe grondlagen halen en hoeft niet te worden bevrucht.
Delen die worden gebruikt: Zaden

Historische en traditioneel gebruik

Ongeveer 25.000 jaar geleden ontdekte het inheemse volk in Mexico, Californië en Arizona de jojobaolie als een wondermiddel. Het ‘vloeibare goud’ beschermt tegen de zon, werkt helend en versterkt de huid en het haar. De Papago Indianen gebruikten de uitgedroogde zaden voor wonden terwijl de Yavapai indianen de jojobazaden wonnen om hiermee de vetten te reinigen. In de oudheid werd jojobaolie voor rozenzalf, rundvet, rozenwater en rozenolie gebruikt.

Vandaag de dag

De zogenaamde jojobaolie is eigenlijk een vloeibare was. De huid neemt de olie snel op waardoor jojobaolie zeer geschikt is voor cosmetica. Het verhoogt de elasticiteit en het water-bindend vermogen van de huid. De huid wordt beschermd tegen uitdroging en rimpels. Deze functie maakt Jojoba een ideale stof voor crèmes, gezichtsmaskers en massage-, douche- en badolies.

 

Bij zonnebrand en andere huidirritaties voedt en kalmeert Jojobaolie de huid. Het is geschikt voor alle huidtypes. Jojoba is ook vaak terug te vinden in zeep. Daarnaast wordt het gebruikt voor scheercrème, aftershave, eau de cologne, lippenstift, make-up en make-up remover.

Dit kan ook interessant zijn:

Ätherische Öle wirken

De kracht van planten

De kracht van planten
Lebensfreude suchen und finden

Pure levensvreugde

Pure levensvreugde

Arnica in de planten en-kruidengids

Arnica in de planten- en kruidengids