De pH-waarde in huidverzorging
De pH-waarde in huidverzorging

De pH-waarde en wat die te maken heeft met huidverzorging

Dr. Jürgen Blaak is hoofd Cosmetica Wetenschap en Regelgeving. Hij schreef zijn doctoraalscriptie over de pH-waarde. Daarom vroegen wij hem uit te leggen waarom de pH-waarde zo belangrijk is en welke rol deze speelt in cosmetica.

De pH-waarde en haar functies in de huidbarrière

Jürgen Blaak in interview

Waarom speelt de pH-waarde überhaupt een rol voor onze huid?

Vroeger was het heel gebruikelijk om te spreken over de "zuurmantel", een concept uit het begin van de 20e eeuw dat vooral betrekking had op het evenwicht van de microbiële kolonisatie van de huid.


Dit concept geldt nog steeds, maar vandaag weten we dat de lichtzure pH van de huid bijzonder belangrijk is voor de werking en de weerstand van onze huidbarrière.


Wat zijn de functies ervan in de huidbarrière?

De huidbarrière wordt gevormd door onze buitenste huidlaag, het stratum corneum. De fysiologische (normale) pH zorgt ervoor dat belangrijke enzymen in deze huidlaag optimaal functioneren. Alleen wanneer de activiteit van deze enzymen optimaal wordt gereguleerd, kan de huidbarrière op ideale wijze worden opgebouwd, gestabiliseerd en geregenereerd.

Wat is de pH-waarde van onze huid?

Volgens de huidige studies moet de pH-waarde van het huidoppervlak tussen 4,5 en 5,0 liggen, omdat in dit bereik de activiteit van belangrijke enzymen binnen de huidbarrièrelaag optimaal wordt gereguleerd.


In werkelijkheid verschuift de pH-waarde van de huid echter vaak naar 6 à 7 door verschillende oorzaken. Zo is het al lang bekend dat verkeerde huidreinigingsproducten de pH-waarde van de huid negatief beïnvloeden. Bovendien zijn er talrijke huidaandoeningen waarbij de pH-waarde verhoogd is, zoals een droge huid op oudere leeftijd, een gevoelige huid, een ontstoken huid tot en met neurodermitis of een huid met neiging tot acne.

In de huid neemt de pH-waarde de rol van geleider op zich.

Jürgen Blaak over de pH-waarde" data-promotion-creative=
Jürgen Blaak Hoofd cosmetische wetenschap en regelgeving bij Kneipp®

Veroorzaakt een te hoge pH-waarde problemen?

De stijging van de pH-waarde van de huid leidt tot een onjuiste regulering van de bovengenoemde enzymen. Je kunt je het samenspel van de huidenzymen voorstellen als een orkest: De enzymen zijn de afzonderlijke instrumenten die soms "luid" en soms "zacht" spelen. De pH-waarde is de geleider.


Als de pH-waarde verandert, d.w.z. de geleider uit zijn ritme raakt, worden verschillende processen in de huid zeer sterk verstoord. Het muziekstuk is gebrekkig en "krom". De gevolgen zijn een verminderde weerstand van de huid en een tragere regeneratie van de huidbarrièrelaag. De huid verliest vocht, wordt droog, schilferig en gevoelig. Het uiterlijk van de huid verslechtert.

Kunnen we de pH-waarde van onze huid beïnvloeden?

Het is bewezen dat men de pH-waarde van het huidoppervlak positief kan beïnvloeden door een goede verzorging en reiniging. In eigen gepubliceerde studies over de rijpere huid kon Kneipp huidonderzoek aantonen dat tweemaal daags gebruik van lichtzure verzorgingsproducten met een pH-waarde van 4 de verstoorde pH-waarde van de rijpere huid op oudere leeftijd verlaagt en haar zo normaliseert en stabiliseert.


Hoe kan deze kennis in de cosmetica worden gebruikt?

Volgens onze bevindingen zou er in de toekomst niet langer slechts "één" pH-waarde voor cosmetische producten mogen zijn. De pH-waarde moet specifiek worden aangepast aan de doelgroep of de behandelde huidaandoening.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Close-up van een zwarte olijf op een tak met een druppel olie die naar beneden loopt.

Puur of in crèmes en lotions: plantaardige oliën verzorgen de huid op natuurlijke wijze.

Vrouw houdt glazen kan met olie vast.

Massage met speciale oliën: Bewezen middel tegen striae en littekens.

Blonde vrouw doet gezichtsbehandeling boven de badkuip.

De verstevigende en verfrissende behandeling voor de huid.

Amandelvrucht aan de amandelboom.

Lees alles over de kracht van amandelolie in de plant- en kruidengids.