Plaatshouder
Plaatshouder
Analyseren, verminderen, compenseren:

Klimaatbescherming bij Kneipp

Thuisblijven of Bali? Trein of snelweg? Biologisch of goedkoopste keuze? In tijden van door de mens veroorzaakte klimaatverandering stellen veel mensen zichzelf zulke vragen. Wat eerst ver weg en abstract leek, is nu keihard realiteit: de impact van de klimaatcrisis is zichtbaar voor onze ogen. Van de verwoestende overstromingen in het Ahrdal in 2021 tot droogtezomers, bosbranden en zelfs verwelkte rozen in onze eigen tuin – de gevolgen raken ons allemaal.

Deze veranderingen geven steeds meer mensen een beklemmend gevoel en verhogen hun bereidheid om kritisch naar hun eigen rol te kijken. Wij als producent hebben een verantwoordelijkheid. Dus, hoe gaat Kneipp om met klimaatbescherming? Hoe reizen de ingrediënten van onze producten de wereld rond? Waar komt de energie voor onze processen vandaan? En, zijn Kneipp’s producten werkelijk klimaatneutraal? Laten we dat samen ontdekken.

Klares Commitment:

Kneipp zet zich in voor de 1,5-graden doelstelling

Foto van het Kneipp hoofdkwartier met groene bomen, de zon schijnt

Sinds de goedkeuring van het klimaatakkoord van Parijs in 2015 is het duidelijk geworden dat we enorme hoeveelheden broeikasgassen moeten verminderen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden tegen het einde van de eeuw. Dit doel steunen wij volledig, omdat het essentieel is voor het behoud van de natuur en een leefbare toekomst. En we willen niet alleen achter dit doel staan, maar ook gemeten worden aan de hand van concrete acties. Hier komt de wetenschap in het spel. Experts hebben een wetenschappelijk verantwoorde methode ontwikkeld om de complexe klimaatimpact van bedrijven te berekenen. De vraag die hierbij centraal staat is: Wat zou er gebeuren als elk bedrijf dezelfde impact op het klimaat had als het bedrijf dat wordt geanalyseerd? Hoeveel graden zou de aarde opwarmen tegen 2100? Het resultaat voor Kneipp: 1,5 graden. Dit betekent dat Kneipp voldoet aan de eisen van het klimaatakkoord van Parijs in Scope 1 en 2.

Kort uitgelegd:

Wat zijn scopes?

Om de CO₂-uitstoot van een bedrijf te meten en te categoriseren, wordt de internationaal erkende scope-indeling gebruikt.

  • Scope 1: Directe emissies van bronnen die het bedrijf controleert, zoals de verwarming van gebouwen of het wagenpark.
  • Scope 2: Indirecte emissies van de inkoop van energie, zoals elektriciteit.
  • Scope 3: Alle andere indirecte emissies in de waardeketen, zoals van leveranciers of transportdiensten.

Klimaatneutraliteit en compensatie:

Greenwashing of een oprecht doel?

Beeld van windturbines in velden
Projecten voor CO₂-compensatie omvatten bijvoorbeeld de bevordering van hernieuwbare energiebronnen.

Dat is de vraag die vaak opkomt als bedrijven klimaatneutraal willen zijn. Maar bij Kneipp is het geen modewoord, het is een levensdoel. We werken al jaren aan het verminderen van onze CO₂-uitstoot in alle aspecten van ons bedrijf. Onze focus ligt op lokale klimaatneutraliteit – dat wil zeggen, we werken hard aan het reduceren van de uitstoot binnen onze directe invloedssfeer (Scope 1 en 2). Het belangrijkste hierbij is dat wij geloven in echte, meetbare reductie – en dat noemen wij onze "Mission Zero."

Toch is het een uitdaging om de uitstoot in onze hele waardeketen tot nul te reduceren. Waar we niet direct kunnen voorkomen, compenseren we. Dit betekent dat we projecten steunen die CO₂ uit de lucht halen of voorkomen dat het er überhaupt komt. Van herbebossing tot het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen, we doen er alles aan om onze impact op de planeet positief te houden.

Bij Kneipp is klimaatneutraliteit geen loze belofte, maar een oprechte en diepgewortelde missie die we elke dag waarmaken.

We zijn al heel vroeg in 2012 begonnen met het compenseren van onze CO₂-uitstoot en werken hiervoor samen met het erkende bedrijf ClimatePartner. We noemen dit echter niet "klimaatneutraal", maar expliciet CO₂- of klimaatgecompenseerd. Dat klinkt misschien minder goed, maar het is wel transparant.

Sinds 2021 zijn Kneipp en alle locaties wereldwijd 100% klimaatgecompenseerd in Scope 1 en Scope 2. In 2030 willen we daadwerkelijk klimaatneutraal zijn in beide scopes, dus lokaal geen CO₂-uitstoot meer hebben.

Close-up van arnica zaailingen
Scope-3-emissies omvatten bijvoorbeeld de emissies die ontstaan bij de teelt van grondstoffen.

Biedt Kneipp klimaatneutrale producten aan?

Je hebt vast wel eens het woord klimaatneutraal op een product zien staan. Op Kneipp producten zul je deze term niet aantreffen. Dit komt omdat niet alleen onze eigen uitstoot als fabrikant hierbij een rol speelt (Scope 1 en 2), maar ook de uitstoot die ontstaat in de toeleveringsketen en dus in Scope 3 (bijvoorbeeld grondstoffen voor het product). Met andere woorden, de fabricage van producten leidt over het algemeen tot onvermijdelijke uitstoot van broeikasgassen. De enige optie die momenteel beschikbaar is, is compensatie, maar dit maakt een product nog niet klimaatneutraal.

Het feit dat een klimaatneutrale toeleveringsketen vandaag de dag nog steeds nauwelijks haalbaar lijkt, betekent echter niet dat we er niet aan werken. We identificeren bijvoorbeeld CO₂-intensieve grondstoffen, zoeken naar alternatieven en reduceren Scope 3 emissies stap voor stap.

Voorbeeldprojecten op het gebied van klimaatbescherming:

Hoe we energie besparen en uitstoot verminderen

Voor ons staat één ding vast: als er geen alternatieven zijn, is compensatie van de uitstoot van broeikasgassen in elk geval zinvol. Tegelijkertijd richten we ons op vermindering: we moeten de uitstoot van schadelijke broeikasgassen waar mogelijk verminderen. Hieronder presenteren we enkele bouwstenen uit de complexe energiebesparingspuzzel die Kneipp stukje bij beetje in elkaar legt. Maatregelen uit alle vier de actiegebieden van onze duurzaamheidsstrategie spelen hierbij een rol. Van Product en Proces tot Planet en People, veel activiteiten hebben ook invloed op de klimaatbescherming binnen het bedrijf.

Overigens leveren we ook een concrete bijdrage aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Zij hebben klimaatbescherming specifiek opgenomen in hun 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (afgekort SDG's) - in SDG 13 (Klimaatactie).

Natuurlijk groeien niet alle planten die Kneipp nodig heeft om haar producten te maken om de hoek. Toch handelen onze collega's bij de inkoop volgens het principe "zo regionaal als mogelijk, zo internationaal als nodig". Daarom halen we veel van de grondstoffen die in onze producten worden gebruikt uit Duitsland of andere Europese landen, wat weer een positief effect heeft op de transportemissies. Wat de verpakking van onze producten betreft, komt al meer dan 90 procent van het gebruikte verpakkingsmateriaal uit Duitsland en aangrenzende Europese landen.

Naast het verminderen van transportroutes voor grondstoffen en verpakkingsmaterialen, speelt de bewuste keuze ervan ook een belangrijke rol in de bescherming van het klimaat. Zou u het geweten hebben? Bomen absorberen CO₂ uit de lucht. Alleen al Duitse bossen verlossen onze atmosfeer van ongeveer 62 miljoen ton CO₂ per jaar². Reden genoeg voor ons om in toenemende mate het gebruik van nieuwe houtvezels in onze buitenverpakkingen te vermijden en over te schakelen op gerecyclede materialen of sneller hernieuwbare grondstoffen zoals karton met grasvezels. Maar we hebben nog meer cijfers voor u: De productie van één ton plastic genereert gemiddeld bijna twee ton CO₂³. Daarom werken we al enkele jaren intensief aan het verpakken van onze producten met minder of geen plastic en het recyclebaar maken van flessen, tubes en dergelijke. Dit loont ook in termen van klimaatbescherming.

We gebruiken al vele jaren daglicht- en aanwezigheidsafhankelijke verlichtingsregeling op de productielijnen (en ook in de kantoren). Dit betekent dat de verlichting wordt uitgeschakeld als het licht genoeg is in de ruimtes of als er geen mensen op de werkplek zijn. We gebruiken ook energiezuinige LED-technologie in de verschillende werkgebieden, bijvoorbeeld in kantoren, assemblage of vluchtwegverlichting.

Kneipp is in 2010 overgestapt op waterkracht. Als onderdeel van de renovatie van een deel van onze daken hebben we ook een fotovoltaïsch systeem geïnstalleerd om klimaatvriendelijke zonne-energie te produceren.

Dit wordt gecombineerd met een warmtepomp. Dit bespaart bijna 38 ton CO₂ per jaar.

Binnenkort nemen we ook een elektrische stoomgenerator in gebruik, zodat we ons aardgasverbruik nog verder kunnen terugdringen.

In de afgelopen jaren hebben we verschillende maatregelen voor warmteterugwinning gerealiseerd, waaronder de installatie van een persluchtcompressorsysteem, waardoor de afvalwarmte van de productie direct in het verwarmingssysteem kan worden gevoerd. We gebruiken ook de afvalwarmte die in de compressorruimte wordt gegenereerd om ons warm water voor te verwarmen. Maatregelen zoals deze helpen om het aardgasverbruik op bijna hetzelfde niveau te houden ondanks de toenemende productietijden.

Daarnaast zijn er in 2015 moderne ventilatiesystemen geïnstalleerd, waardoor de energie-efficiëntie aanzienlijk is verbeterd.

De bedrijfsovereenkomst over mobiel werken bij Kneipp is in 2022 gewijzigd: Hierin staat nu dat onze medewerkers tussen 40 en 80 procent van hun werktijd (afhankelijk van de afdeling en de daadwerkelijke mogelijkheid van mobiel werken) thuis mogen werken. Wat heeft dit met klimaatbescherming te maken? Eigenlijk heel veel: omdat thuiswerkers niet hoeven te pendelen en dus geen verkeersgerelateerde uitstoot veroorzaken.

Wil jij je steentje bijdragen aan de bescherming van het klimaat?

Dan staan er veel deuren voor je open in je dagelijkse leven. Een daarvan is de badkamer, waar je met een paar kleine stappen een verschil kunt maken:

Bronnen/opmerkingen:

¹Basisjaar 2019

² Stiftung Unternehmen Wald: Hoeveel kooldioxide wordt opgeslagen door bomen en bossen, opgehaald op 22 april 2024

DIW Berlijn: Op weg naar klimaatneutraliteit, opgehaald op 08/08/2024

Dit is misschien ook interessant voor jou:

Afbeelding zonder naam

Op deze manier dragen we bij aan het behoud van natuurlijke habitats:

Afbeelding zonder naam

We hebben een duidelijk standpunt:

Afbeelding zonder naam

Van mensenrechten, diversiteit en gelijke kansen tot sociale betrokkenheid