Recycling van verpakkingen
Recycling van verpakkingen

Ons doel: 100% gerecyclede verpakking

Denk eens aan verpakkingsafval. Is er één positief beeld in je hoofd? Waarschijnlijk niet en lijkt het meer op een grote, vieze afvalberg. Maar, de verpakking is niet echt rotzooi. We moeten het vuil leren begrijpen als een waardevolle grondstof. Want dat is wat ze zijn, als ze worden gerecycled.


In het Ellen MacArthur-rapport "The new plastic economy "1 staat dat slechts 14% van de kunststofverpakkingen wereldwijd wordt ingezameld en gerecycled. Als rekening wordt gehouden met de verliezen tijdens het sorteren en verwerken, wordt slechts 5% van de gerecyclede kunststoffen gebruikt voor later gebruik. Van de 78 miljoen ton kunststofverpakkingen die in 2013 wereldwijd werden geproduceerd, werd 14 procent verbrand, 40 procent gestort en 32 procent kwam in het milieu terecht.


Om ons milieu te beschermen is het de hoogste tijd om de juiste stappen te zetten in de ontwikkeling van verpakkingen. Dat geldt ook voor ons, voor Kneipp. Daarom hebben we onszelf vaste doelen gesteld.

De Kneipp-duurzaamheidsstrategie

Onze nieuwe duurzaamheidsstrategie bestrijkt veel verschillende gebieden rond milieuvriendelijker verpakkingen. De nadruk ligt in het bijzonder op gerecycleerde verpakkingen, zowel recyclebare als gerecyclede verpakkingen.


Op beide gebieden willen wij tegen eind 2023 mmaximaal resultaat behalen:

  • volledige recyclebaarheid;
  • alle plastic verpakkingen van gerecycled plastic. 

En dat is nog niet alles. Ons grote doel is om tegen 2025 geen plastic cosmeticaverpakkingen meer te gebruiken. Daarom werken we nu al aan alternatieve materialen, bijvoorbeeld verpakkingen van alternatieve hernieuwbare grondstoffen.

Voorbeelden van gerecycleerde verpakkingen

Wat we al bereikt hebben:

Met onze nieuwe duurzaamheidsstrategie hebben we onszelf een leidraad gesteld voor de komende jaren. We houden ons echter al enige tijd bezig met het onderwerp recycling. Zo registreren we bijvoorbeeld het afval dat tijdens de productie wordt geproduceerd en laten we het waar mogelijk (wat voor het meeste afval het geval is) recyclen door erkende, gecertificeerde afvalverwerkingsbedrijven. 


Er zijn ook al een aantal interessante voorbeelden van hoe voormalig "afval" kan worden omgezet in iets nieuws als het gaat om het verpakken van onze producten.

Onze Badkristallen flacons zijn van 99% gerecycled plastic materiaal.

Je kunt het al zien in onze badkristallen als je op het etiket kijkt: De nieuwe potten zijn gemaakt van 99% gerecycled plastic, of beter gezegd rPET. Het etiket zelf is ook gemaakt van gerecycled materiaal. Het is gemaakt van 100% rPE.

Op die manier komen we stap voor stap dichter bij ons doel om zoveel mogelijk gerecycleerd plastic te gebruiken voor kunststof verpakkingen. 

De volledige verpakking van onze badkristallen is reeds recyclebaar.

Wij gebruiken gerecycleerde etiketten

Wij gebruiken gerecycleerde etiketten

We hebben ze voor het eerst getest met onze Goodbye Stress badolie, en nu zullen ze geleidelijk ons hele productassortiment sieren: Gerecycleerde etiketten. Het materiaal bestaat voor de helft uit post-consumentenafval en voor de helft uit post-industrieel afval. Nooit van gehoord? Onze verpakkingsdeskundige kan u helpen met de technische termen. Post Consumer Waste is ingezameld consumenten verpakkingsafval. Postindustrieel afval daarentegen ontstaat bij de vervaardiging van andere producten. Bijvoorbeeld kunststofspanen die eraf vallen bij het frezen van kunststof voorwerpen.

Dit vind je misschien ook interessant:

Grassen

Biologisch afbreekbare grondstoffen in verpakkingen: van Paper Blend, tot graspapier, tot kurk

Arnica veld

Gecontroleerde wilde verzameling en duurzame teelt van arnica.

Plastic voorwerpen in de zee.

Wij zetten ons in voor een schone oceaan

Gezicht in vogelvlucht op benen in een badkuip met blauwgroen water.

Inkopen en produceren: duurzaam gebruik van grondstoffen en hulpbronnen