Vrouw die aan een bloem ruikt.
 Vrouw die aan een bloem ruikt.

Wat zijn essentiële oliën en hoe werken ze?

De kracht van planten staat centraal bij Kneipp: in onze producten gebruiken we daarom etherische oliën, maar ook vette oliën en extracten van plantaardige oorsprong. Maar wat is het verschil en wat doen deze natuurlijke stoffen in badadditieven, doucheproducten, lichaamsverzorging en kamergeuren? Hier kun je alles te weten komen over essentiële oliën en hun werking. We laten je ook zien hoe je zelf essentiële oliën kunt maken.

Bij op een bloem.

Wat zijn essentiële oliën?

In zijn oorspronkelijke betekenis staat het woord "etherisch" voor het hemelse. De kern van dit idee is ook terug te vinden in het hedendaagse begrip van het woord: etherisch betekent vergeestelijkt, vluchtig. Etherische oliën zijn dus vluchtige stoffen.


Ze worden hoofdzakelijk geproduceerd in de bladeren, bloemen en schillen van planten en opgeslagen in de weefsels. De etherische oliën karakteriseren de geur van een plant, waardoor ze insecten aantrekken of parasieten afstoten.

Olie druppelt van een blad in een glas.

Welke essentiële oliën zijn er?

Om etherische oliën in cosmetische producten te kunnen gebruiken, worden zij verkregen door stoomdistillatie van plantendelen zoals bladeren en bloemen - bijvoorbeeld in het geval van den en lavendel. Bij sommige planten wordt de olie ook verkregen door delen van de plant uit te persen. Dit procédé wordt bijvoorbeeld gebruikt voor sinaasappel en bergamot.

De bekendste essentiële oliën komen van eucalyptus, tea tree, rozemarijn, lavendel, munt, neroli, litsea cubeba, citroen of sinaasappel. Etherische oliën kunnen echter ook worden gewonnen uit vele andere planten, zoals kamille, roos, cipres, salie, sandelhout, tijm, jeneverbes, gember, den en nog veel meer.

Kneipp Geurstokjes
Etherische oliën werken door hun geur

Etherische oliën en hun werking

Etherische oliën werken door hun geur. Daarom worden ze ook wel geuroliën genoemd. Aromacologie en aromatherapie zijn de namen van de wetenschappen die gebruik maken van deze eigenschap van etherische oliën. Bij Kneipp maken we specifiek gebruik van de aromacologische werking van etherische oliën in onze producten. Afhankelijk van het gewenste effect gebruiken we natuurlijke essentiële oliën met een verkwikkende aromatische werking, zoals de etherische olie van Litsea Cubeba of verzachtende essentiële oliën voor ontspanning, zoals patchoeli, sandelhout en lavendel. Voor geselecteerde producten hebben wij dit geureffect wetenschappelijk bewezen in aromacologische studies.

Er zijn nauwelijks twee planten die dezelfde geur hebben, en we kunnen goed aannemen dat elke plant ook een speciale werking moet hebben.

Sebastian Kneipp Quota
Sebastian Kneipp

Wat onderscheidt essentiële oliën van vette oliën?

Terwijl etherische oliën hun werking ontlenen aan hun geur, hebben vette oliën gewoonlijk slechts een vage eigen geur. Vette oliën, zoals koolzaadolie of zonnebloemolie, zijn bijvoorbeeld vrijwel reukloos. Hun toepassingsgebied is huidverzorging:

Maak je eigen essentiële oliën: Instructies

Wil je experimenteren en zelf uitproberen hoe een etherische olie uit een plant kan worden gemaakt? Nou, ga je gang - met onze DIY essentiële oliën.

Gedroogde lavendel naast een pot vol lavendelolie.

Waaruit en hoe worden etherische oliën gewonnen? In de regel zijn deze heilzame geuroliën afkomstig van de bladeren, wortels of bloemen van planten. Je kunt zelf essentiële oliën maken, met een paar compromissen wat betreft intensiteit en zuiverheid.



Ingrediënten en gereedschap voor het maken van essentiële oliën


Er zijn talloze planten die geschikt zijn om thuis etherische oliën van te maken. Waarom verzamelt je geen jeneverbes tijdens je volgende boswandeling of oogst je geen munt en basilicum op je balkon? Etherische bloemenoliën op basis van lavendel, goudsbloemen of kamille zijn bijzonder rustgevend en veelzijdig. De ingrediënten zijn overal om ons heen te vinden; ze hoeven alleen maar ontdekt te worden.

Elke plant vereist verschillende processen en oplosmiddelen om haar geur te ontlokken. Stoomdestillatie is een beproefde methode, maar ze is ook iets complexer. Het goede nieuws is dat je niet per se een dure distilleermachine nodig hebt. De eenvoudigste methode om zelf etherische oliën te produceren is maceratie: hetzij als alcoholisch extract, hetzij als olie-extract. In combinatie met ethylalcohol, een andere alcohol of plantaardige oliën is het vrij eenvoudig om je eigen essentiële oliën te maken. Het is belangrijk dat de gebruikte plantaardige ingrediënten biologisch geteeld zijn en niet in contact zijn geweest met bestrijdingsmiddelen of schadelijke stoffen.

Vrouw oogst lavendel.

Productie van etherische oliën: het olie-extract

Als inleiding op de productie van etherische oliën, willen wij je het olie-extract voorstellen: Veel etherische oliën kunnen uit de plant worden opgelost met behulp van een bij voorkeur geurneutrale, vette plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie, jojobaolie of raapzaadolie), een inmaakpotje en een koffiefilter of een zakje notenmelk. Arnica, calendula, kamille, citroenmelisse, lavendel en madeliefjes, bijvoorbeeld, zijn geschikt om in olie op te lossen.


Het olie-extract is verkrijgbaar in twee varianten: Het koude extract is zachter, maar duurt vrij lang met enkele weken rust; het warme extract daarentegen produceert sneller zijn eigen essentiële olie.

Stap 1:Maak de bloesems of de bladeren of de schors schoon, verwijder eventuele verwelkte delen en doe dan gelijke delen in de inmaakpot. De beste manier om de geuren van de planten te extraheren is ze van tevoren een beetje tussen je handpalmen te wrijven.


Stap 2:Giet ongeveer 200 ml basisolie over de planten (zodat de plantendelen volledig met olie bedekt zijn) en sluit de pot.


Stap 3:Zet de pot in een licht sudderend waterbad en laat hem ongeveer 60 minuten trekken (afhankelijk van de hoeveelheid en de plant).

Stap 4:Laat het mengsel zachtjes afkoelen en laat het ten minste 2-3 dagen rusten alvorens het door het filter of de zak notenmelk in een schone pot te gieten. Let op: Bij het macereren met verse plantendelen kan gemakkelijk schimmelvorming optreden. Houd het mengsel daarom tijdens de rustperiode goed in de gaten.

Apothekersfles en bergamot.

Je etherische olie bewaren

Donkere glazen flessen, zoals bruine apothekersflessen, zijn de ideale bewaarplaats voor etherische oliën, omdat ze de natuurlijke ingrediënten bewaren en beschermen tegen licht.


Zelfgemaakte etherische oliën kun je het beste op een donkere en luchtdicht afgesloten plaats bewaren. De houdbaarheid is meestal gebaseerd op de houdbaarheidsdatum van de plantaardige olie die bij de maceratie wordt gebruikt.

Geuren zijn de gevoelens van bloemen.

Heinrich Heine
Vrouw maakt de huid nat met essentiële olie

DIY cadeautip!

Zelfgemaakte aromasticks zijn praktisch voor onderweg of zijn een leuk cadeau.

Vul de geproduceerde geurolie gewoon in een klein flesje met een roldeksel en de natuurlijke oppepper of rustgevend slaapmiddel is klaar!

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Illustratie van verschillende planten.

Van arnica tot citroenverbena... Kneipp® planten- en kruidengids

Flesje etherische olie op steranijs.

Hoe werken geuren

Amandelvrucht aan de amandelboom.

Lees alles over de kracht van amandelolie in de plant- en kruidengids.

Lavendelbloemen in het veld.

Een bad zonder lavendel was ondenkbaar in het oude Rome. Niet zonder reden...