Close-up van gesneden bergamot schijfjes
Close-up van gesneden bergamot schijfjes

Bergamot: mengt zich bijna overal in

Kort en krachtig

Wetenschappelijke naam: Citrus aurantium L. ssp. bergamia

Familie: Rutaceae (wijnruitfamilie )

Oorsprong: India, Calabrië (Italië)

Plantkunde: De doornloze bergamotboom, ongeveer 5 meter hoog, behoort tot het geslacht van de citrusvruchten en is ontstaan als een kruising tussen de bittere sinaasappel en de limoen (zure limoen). De vruchten zijn groengeel en rond tot licht peervormig.

Bloeitijd: in het voorjaar

Gebruikte delen van de plant: Bergamotolie wordt gewonnen uit de schillen van de vruchten door koude persing.

Historisch en volksgebruik

"Mijn geur is als een Italiaanse lentemorgen na de regen." Toen Johann Maria Farina deze regels in 1708 tot zijn broer richtte, klonk in elk woord zijn enthousiasme door over de compositie die hij zojuist had ontwikkeld. En terecht, de Keulse parfumeur had immers net het nog steeds legendarische Eau de Cologne - ook bekend als Eau de Cologne - gecreëerd.


Het essentiële ingrediënt: de olie van de koudgeperste vruchtenschil van de bergamot. In India en in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië gebruikten de mensen het verfrissende extract al eeuwen eerder voor medicinale doeleinden, hetzij om de huid te ontsmetten of om kleine wondjes te helpen genezen.

Het gebruik van vandaag

Ook al behoort de onopvallende citrusvrucht met zijn licht verschrompelde schil waarschijnlijk niet tot de schoonheidskoninginnen van de plantenwereld, zijn innerlijke waarden geven hem een voorsprong op menige "concurrent".

Bijvoorbeeld, werkzaamheid: Bergamotolie heeft antimicrobiële eigenschappen, maar moet niet onverdund worden gebruikt. Zelfs een gestreste of onzuivere huid reageert zeer goed op bergamotolie.


De verfrissende, lichtzoete geur, die uit meer dan 350 verschillende aroma's bestaat, wordt niet langer alleen in eau de cologne gebruikt. Aromatherapie, bijvoorbeeld, gebruikt de verkwikkende, energierijke bergamotolie specifiek op mensen om lichaam en geest te verfrissen, rust te geven of een balancerende atmosfeer te creëren. Om fototoxische reacties op de huid tussen de in de etherische olie aanwezige stof "bergapten" en UV-licht te voorkomen, worden tegenwoordig alleen nog bergaptenvrije oliën gebruikt.

Wist je dat al?

Afgezien van zijn heerlijk verfrissende geur en grote doeltreffendheid heeft de karakteristieke smaak van bergamot hem ook (geheime) wereldfaam gebracht: als smaakstof in de beroemde Earl Grey thee.

In bergamotolie: etherische oliën (vooral monoterpenen: limoneen, pineen).

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Illustratie van verschillende planten.

Van arnica tot citroenverbena... Kneipp® planten- en kruidengids

Afbeelding zonder naam

Kneipp Coach: Uw persoonlijke begeleider met tips en knowhow over lichaamsverzorging en welzijn.

Vrouw ruikt witte bloem.

Natuurlijke essentiële oliën