Aloë: van de woestijn naar de (nieuwe) wereld
Aloë: van de woestijn naar de (nieuwe) wereld

Aloë Vera

Kort en krachtig

Wetenschappelijke naam:Aloë vera L., Aloë barbadensis Mill., Aloë vulgaris Lam.

Volksnaam:Woestijnlelie

Familie:Grassenfamilie, Xanthorrhoeaceae

Oorsprong:Afrika

Groeigebieden:Tegenwoordig vooral in subtropische streken van de VS (Florida, Texas, Arizona).

Plantkunde:De groenblijvende plant heeft dikke, vlezige bladeren en lijkt op het eerste gezicht op een cactus, maar behoort eigenlijk tot de leliefamilie.

Gebruikte delen van de plant:Bladeren (gel), geel sap (hars, aloïne).

De gel van de aloë plant was al populair in die tijd

Historisch en volksgebruik

De zon komt meedogenloos uit de hemel, de zilte nevel brandt op de verweerde huid terwijl de Santa Maria langzaam over de eindeloze Atlantische Oceaan glijdt: Toen Christoffel Columbus in 1492 op zijn beroemdste expeditie vertrok, hadden de zeelieden aan boord het niet gemakkelijk - maar zij hadden tenminste de juiste "uitrusting" in hun bagage: zij behandelden wonden en verwondingen met de gel van de aloëplanten die zij hadden meegebracht en die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig waren. En dat was zeker niet het eerste prominente gebruik van de "woestijnlelies". Van het oude Egypte tot Alexander de Grote en het Romeinse Rijk werden de genezende en verzorgende effecten van de aloëplant gewaardeerd. De aloë is zelfs opgenomen in het bijbelse Hooglied - als dat geen wereldcarrière is!

De dikke gel van de aloëbladeren vormt een vochtinbrengende, beschermende laag op de huid.

Het gebruik van vandaag

De stroperige gel in de aloëbladeren kan zonder verdere bewerking rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Daar vormt het een vochtinbrengende, beschermende laag. Om te profiteren van de verkoelende en hydraterende werking van de gelei van de plant, worden enkele centimeters van een blad van de verse plant afgesneden, de randen verwijderd en het blad overdwars doorgesneden. De gel kan dan rechtstreeks op de huid worden aangebracht. De vochtinbrengende, verkoelende en huidkalmerende eigenschappen van aloë vera gel bieden verlichting bij slecht genezende wonden en bij een ruwe of door de zon verbrande huid.

Wonden, zowel verse als oude, genezen zeer snel. Bij dit alles kan het zuiverende en reinigende middel, waar het ook gaat (in het oog of in de wond), nooit enig kwaad doen.

Pastoor Sebastian Kneipp
Sebastian Kneipp

Als visueel mooie kamerplant veroverde de vetplantensoort met zijn vlezige bladeren de vensterbanken van deze wereld. De aloë is een onderhoudsvriendelijke plant die niet veel aandacht nodig heeft, afgezien van een zonnige standplaats en af en toe water geven.¹

Aloë als ingrediënt in cosmetica

Ook de cosmetica-industrie gebruikt de natuurlijke ingrediënten van aloë vera in haar producten. De gelatineachtige massa van de bladeren wordt gebruikt als ingrediënt in cosmetica. De actieve bestanddelen van aloë zijn te vinden als verzorgend additief in gezichts- en lichaamsverzorgingsproducten, haarshampoos, cosmetische producten of ook in de medische wereld als verzorgend additief voor neussprays. Of een cosmeticaproduct aloë bevat, kan worden nagegaan aan de hand van de INCI, de internationale nomenclatuur voor cosmetica-ingrediënten. Aloë wordt in de ingrediëntenlijst vermeld onder de volgende termen: Aloë Barbadensis-bladsap, aloë Barbadensis-bladsap extract of aloë Barbadensis-bladsap poeder.

Wist je dat?

De naam aloë komt van het Arabische "alloeh" dat "bitter" betekent, en dat is afgeleid van de bittere smaak van de laag tussen de buitenste bladwand en de gel. "Aloë vera' betekent vertaald 'de echte aloë'. Overigens vallen alle wilde aloësoorten onder de soortbescherming.

In de aloë gel (gel van de parenchymcellen): Mucopolysacchariden, enzymen, anthranoïden, lignine, saponinen, salicylzuur en mineralen.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Illustratie van verschillende planten.

Van arnica tot citroenverbena... Kneipp® planten- en kruidengids

Jonge plant ontspruit uit de aarde.

Groene schatkamer: Hoe kruiden de gezondheid en het welzijn bevorderen

Twee handen ondergedompeld in water.

Sebastian Kneipp's holistische denken als gids voor een gezond leven.

Vrouw zingt in een douchekop. Kneipp jubileum zegel met inscriptie "Gelukkige momenten voor 130 jaar".

Bedrijfsportret: de evolutie van het merk Kneipp®