Portret van het bedrijf
Portret van het bedrijf
Meer dan 130 jaar merkgeschiedenis

Bedrijfsportret: de evolutie van het merk Kneipp®

Wist u dat Sebastian Kneipp zelf de aanzet heeft gegeven tot de oprichting van het merk Kneipp®?

Eigenlijk had Kneipp aan het eind van de 19e eeuw achterover kunnen leunen en ontspannen. Hij had immers verschillende boeken gepubliceerd en was wereldwijd succesvol met zijn waterbehandelingen en het holistische gezondheidsconcept rond zijn 5-pijler filosofie.

Maar hij was bezorgd over zijn levenswerk. Want fraudeurs haalden kattenkwaad uit onder zijn naam. Er was echter één persoon in wie Sebastian Kneipp vertrouwen had en aan wie hij uiteindelijk zijn wetenschappelijke nalatenschap toevertrouwde: de Würzburgse apotheker Leonhard Oberhäußer.

De Kneipp onderneming - hoe het allemaal begon

Sebastian Kneipp en Leonhard Oberhäußer ontmoetten elkaar in 1890 en werden hechte partners en goede vrienden door hun gedeelde overtuiging om goed te doen met natuurgeneeskundige geneeswijzen. Op basis van de werking van natuurlijke plantenessences creëerden zij de formules die zij aanvankelijk in de Engel Apotheke in Würzburg verkochten en die ook nu nog de basis vormen van veel Kneipp-producten.

In 1891 legde Sebastian Kneipp de erfenis van zijn levenslange studie officieel in handen van zijn vriend en medestrijder Oberhäußer. Hij droeg hem het "exclusieve recht voor alle tijden" over om farmaceutische en cosmetische producten, alsmede dieetvoeding "met de naam en beeltenis van de Eerwaarde Sebastian Kneipp" te ontwikkelen, te vervaardigen en te distribueren.

Kneipp: van toen tot vandaag

Meer dan 130 jaar zijn verstreken sinds de oprichting van het merk in 1891. Onze wortels liggen nog steeds stevig verankerd in de filosofie van Sebastian Kneipp. En toch is er veel veranderd.

De mensen: 2 worden 700

De geschiedenis van ons merk begon met Sebastian Kneipp en Leonhard Oberhäußer. Tot op heden hebben echter talrijke andere namen een belangrijke rol gespeeld. Leonhard Oberhäußer werd in 1913 opgevolgd door zijn zoon Hermann. Op zijn beurt droeg hij de zaak in 1948 over aan zijn neef Luitpold Leusser en diens vrouw Mareile. In 1951 kwam Hermann Oberhäußer's dochter Erika bij hem wonen. Andere leden van het managementteam werden Erika's nicht Susanne Boecker en haar man Fritz aan het eind van de jaren 1990.

Na een lange periode in familiehanden te zijn geweest, namen externe deskundigen in het begin van de jaren 2000 de leiding van Kneipp GmbH over.

In de loop der jaren is het tweemansbedrijf van toen uitgegroeid tot een internationale onderneming. Bijna 700 werknemers werken nu wereldwijd voor het merk.

Het logo: een hoofd en zijn geschiedenis

In de begindagen van de Kneipp-merkgeschiedenis was één ding duidelijk: de markante gelijkenis van Sebastian Kneipp moest ook op de producten te zien zijn. Het hoofd van Kneipp bleef in ons logo tot het begin van de jaren 2000. Hoewel Sebastian Kneipp's 5-pijler filosofie voor een natuurlijk gezond leven nu actueler is dan ooit, ziet Kneipp er op foto's een beetje knorrig en serieus uit - typisch 19e eeuws.


Om het merk in het hier en nu te verankeren, werd het hoofd uiteindelijk uit het logo weggelaten. Wat overblijft is de bewerking van zijn handtekening. Uiteindelijk is het natuurlijk allemaal een kwestie van smaak. Welk logo vind je het mooist? Ons huidige ontwerp of een van de vorige versies?

De producten: de kracht van de natuur

Sebastian Kneipp en Leonhard Oberhäußer hebben met hun eerste gezamenlijke product meteen een schot in de roos gedaan: de "pillen tegen darmtraagheid" zijn zeer goed ontvangen door de klanten van apotheek Engel in Würzburg. Het productassortiment groeide al snel uit tot verschillende soorten thee, plantensappen, plantenpoeders en tincturen.

In de jaren 70 kwamen de eerste badproducten op de markt. Later volgden douches, lotions en crèmes. Wat de producten vanaf het begin samenbindt, is de nadruk op de gebruikte actieve plantaardige ingrediënten. Of het nu gaat om gezondheidsbevorderende eigenschappen, huidverzorgende effecten of aromacologische effecten via de geur: de plant staat centraal.

Er zijn nauwelijks twee planten die dezelfde geur hebben, en we kunnen goed aannemen dat elke plant ook een speciale werking moet hebben.

Sebastian Kneipp Quota
Sebastian Kneipp

Reclame: glimlachen toegestaan!

Jammer genoeg hebben we geen promotiemateriaal meer uit de allereerste jaren van het bedrijf. Maar ook latere werken nodigen uit tot glimlachen. We hebben een oude TV reclame voor u opgegraven in ons archief.

Uit ons archief:


Play

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Hoeveel weet je over Kneipp? Doe de zelftest...

Dat was Leonhard Oberhäußer. Kneipp verleende hem het "exclusieve recht voor alle tijden" om farmaceutische en cosmetische producten en dieetvoeding te ontwikkelen, te produceren en te distribueren "met de naam en het imago van de Eerwaarde Sebastian Kneipp".

Sebastian Kneipp had een Spitz. Hij is te zien op verschillende foto's en litho's samen met zijn hond.

Kneipp rookt een sigaar

Sebastian Kneipp rookte sigaren en trakteerde zichzelf soms op een biertje. Alles met mate, natuurlijk.

Het eerste product van het merk Kneipp® waren de pillen tegen darmslijmziekte.

Water, planten, beweging, voeding en balans.

De naam van een traditionele onderneming

Sebastian Kneipp en het merk Kneipp® lopen als een rode draad door onze geschiedenis. Wat in de vele jaren sinds de oprichting van het merk af en toe is veranderd, is de geregistreerde bedrijfsnaam. Het begon allemaal met Kneipp-Mittel-Zentrale. In de jaren daarna volgden Oberhaeusser & Landauer Kneipp-Haus-Centrale (Landauer was korte tijd partner van Oberhäußer, maar verliet het bedrijf daarna weer), Kneipp-Mittel-Zentrale Hermann Oberhäußer, Kneipp-Heilmittel-Werk Kneipp-Mittel-Zentrale Leusser & Oberhäußer, Kneipp-Werke Kneipp-Mittel-Zentrale Leusser & Oberhäußer, iets korter: Kneipp-Werke Kneipp-Mittel-Zentrale en tot slot Kneipp GmbH sinds 2014. Maar we gebruiken ook de eenvoudige naam "Kneipp".

Bedrijfsstructuur

Kneipp is een traditioneel bedrijf "Made in Germany". De Kneipp Groep heeft dochterondernemingen in Oostenrijk, sinds 1951 in de Benelux, sinds 1996 in Zwitserland, sinds 2008 in Japan en sinds 2016 in de VS. Ook de Franse fabrikant van natuurlijke cosmetica Cattier Paris is sinds 2011 aangesloten bij Kneipp. De producten worden ook in vele andere landen verkocht via distributiepartners.


Je kunt Kneipp producten voornamelijk kopen in drogisterijen en kruidenierswinkels of hun online winkels. Daarnaast is er natuurlijk onze eigen webshop.

Historische Kneipp producten: Vrouwenthee en urinezuurthee.

Onze geschiedenis: van Sebastian Kneipp tot het merk

Afbeelding zonder naam

Kneipp Coach: Uw persoonlijke begeleider met tips en knowhow over lichaamsverzorging en welzijn.

Twee handen ondergedompeld in water.

Sebastian Kneipp's holistische denken als gids voor een gezond leven.

Kneipp hoofdkwartier in Ochsenfurt-Hohestadt.

Wat zit er achter het bedrijf en het merk Kneipp?