De den in het Kneipp Plantenwoordenboek
De den in het Kneipp Plantenwoordenboek

Jaws: Diep ademhalen

Kort en krachtig

Wetenschappelijkenaam: Pinus silvestris L.

Gebruikelijke namen: grove den, grove den

Familie: Dennenfamilie, Pinaceae

Oorsprong: Europa, Noord en Nabije Oosten

Plantkunde: De den is een ongeveer 30 meter hoge boom met lange rechte of knoestig gedraaide korte stammen. De blauwe of grijsgroene naalden, die in lengte variëren, zijn aan de randen minimaal getand en staan altijd in tweeën. De gebarsten, grijsbruine schors van de pijnboom schilfert in stukken af.

Gebruikte plantendelen: Dennennaalden en -twijgen worden door middel van stoomdestillatie verwerkt tot dennennaaldolie.

Close-up van pijnboomschors.
Charakteristisch für die Borke der Kiefer ist ihre graubraune Farbe und die rissige Struktur.

Historisch en volksgebruik

Dioscorides, Matthiolus, Lonicerus - namen als deze suggereren al dat de den - in de letterlijke zin - een oude bekende is. Reeds in de oudheid raadden geleerden dennenhars aan als plaatselijk middel tegen zweren en de schors als wierook voor vrouwenkwalen. In de volksgeneeskunde wordt de den geprezen in medische geschriften: men beveelt het gebruik aan ter bestrijding van bronchiale aandoeningen, keelpijn en heesheid.

Bruin klein flesje met dennennaaldolie voor een dennentak.

Het gebruik van vandaag

Veel saunaliefhebbers zullen bekend zijn met de krachtige, pittige geur van dennennaaldolie. Saunasessies met aftreksels van dennennaaldolie kunnen niet alleen de lichaamseigen afweer mobiliseren, maar ook de mentale krachten om lege batterijen weer op te laden. Dit is vooral gunstig voor mensen die gevoelig zijn voor kou, die in de herfst of winter de neiging hebben te rillen en daardoor gemakkelijk het slachtoffer worden van (griepachtige) infecties.


Het door stoomdistillatie uit naalden en twijgen verkregen extract is ook zeer populair in dearomacologieen de aromatherapie. Medicinaal wordt dennennaaldolie vandaag de dag nog steeds gebruikt bij hoest en bronchitis; daarnaast kan het worden gebruikt in de vorm van zalven en gels voor gespannen spieren.

Close-up van een dennentak met gepaarde dennennaalden.

Wist je dat?

In China is de pijnboom een symbool van een lang leven en duurzaamheid. Aangezien de naalden altijd in paren verschijnen, staat de den in de ogen van veel mensen ook voor het gelukkige samenzijn van het huwelijk. In Oost-Azië is de den, samen met bamboe en pruim, een van de zogenaamde drie vrienden van het koude seizoen.

In dennennaaldolie: monoterpenen, vooral alfa- en bèta-pineen, sesquiterpenen, sesquiterpenolen, esters, monoterpenolen;

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Vrouw neemt een pauze bij een houten brug in het bos en geniet van de natuur.

Bosbaden: een boswandeling is een powerboost voor je gezondheid

Jonge plant ontspruit uit de aarde.

Groene schatkamer: Hoe kruiden de gezondheid en het welzijn bevorderen

Illustratie van verschillende planten.

Van arnica tot citroenverbena... Kneipp® planten- en kruidengids