Duurzaam verpakken bij Kneipp
Duurzaam verpakken bij Kneipp

We gaan aan de slag: Duurzame verpakking

U weet hoe dat gaat: u staat voor het schap in de supermarkt en vraagt zich af "Wat is duurzamer? Zijn het de biologische tomaten, zij het verpakt in folie, of de onverpakte niet-biologische tomaten uit de streek, of gewoon tomaten uit blik? Duurzaamheid is soms een ingewikkeld verhaal - en dat is voor ons niet anders.

Wij hebben ons reeds gebogen over duurzame verpakkingen. Dus wat is duurzamer? Badtoevoeging in glazen flessen? Glas op zich is duurzaam - maar hoe groter de fles, hoe zwaarder ze is, hoe meer CO₂ ze produceert tijdens het transport. Plastic? Het is lichter - maar natuurlijk niet de beste oplossing voor een milieuvriendelijke verpakking.


Wij hebben al tal van initiatieven voor duurzame verpakkingen genomen; niet voor niets ontvangen wij regelmatig het Green Brands-zegel. Maar dat is geen reden om op onze lauweren te rusten.


Ons doel is: weg van plastic. En daar hebben we nu een draaiboek voor.

De Kneipp-strategie voor duurzaam verpakken

Duurzame verpakking: twee woorden die een breed scala van onderwerpen bestrijken. Recycling, hernieuwbare grondstoffen, nieuwe materialen, weg van verse pulp papier, weg van plastic ... Om in de komende jaren belangrijke vooruitgang te kunnen boeken, hebben wij ons duidelijke doelen gesteld:

  • Wij streven ernaar tegen eind 2022 uitsluitend natuurlijke papieralternatieven te gebruiken voor onze buitenverpakkingen, zonder verse houtvezels. Wij hebben deze doelstelling moeten verschuiven van 2021 naar 2022, omdat wij door leveringsproblemen vorig jaar nog niet in staat waren de vouwdoosjes van onze producten om te bouwen naar een duurzamer papier. Deze zijn goed voor bijna 50% van onze papierbehoeften en zullen dit jaar voor dit doel worden omgebouwd.
  • Tegen 2023 moeten al onze verpakkingen volledig recycleerbaar zijn.
  • Tegen 2023 moeten alle kunststoffen in onze verpakkingen gemaakt zijn van gerecycleerd plastic, bekend als afvalplastic.
  • Wij werken er ook aan om onze gebruikte recyclaten door onafhankelijke instanties te laten certificeren.
  • Tegen 2025 willen wij alle kunststoffen, inclusief gerecycleerde kunststoffen, vervangen door duurzamere alternatieven.

Hoe we onze doelstellingen concreet ten uitvoer leggen:

Bij de uitvoering van onze duurzaamheidsstrategie streven wij verschillende concepten en maatregelen na. Zo hebben wij bijvoorbeeld onze interne evaluatie-index voor productontwikkeling aangepast. Dit zorgt ervoor dat duurzaamheidscriteria een nog grotere rol spelen bij onze nieuwe ontwikkelingen.

Rond de doelstelling van milieuvriendelijke verpakkingen staan twee onderwerpen centraal: recycling en recycleerbaarheid, alsmede het gebruik van alternatieve, bij voorkeur hernieuwbare grondstoffen. Natuurlijk houden wij u op de hoogte van onze vorderingen en projecten:

Duurzame verpakking dankzij recycling en hernieuwbare grondstoffen:

Biologisch afbreekbare grondstoffen in verpakkingen: van Paper Blend, tot graspapier, tot kurk

Ons doel: 100% gerecyclede verpakkingen

Beispiele für nachhaltige Verpackung

Wat we al bereikt hebben:

Duurzaam werken zit in ons DNA en speelde bij Kneipp al een centrale rol toen het onderwerp nog niet tot het grote publiek was doorgedrongen. De Werkgroep Duurzaamheid bestaat sinds 2010 om nieuwe maatregelen rond productie, vervoer, verpakking en engagement te initiëren en te controleren. In de afgelopen jaren hebben wij verschillende projecten voor milieuvriendelijke verpakkingen uitgevoerd.

Zo hebben wij bijvoorbeeld gewerkt aan het gewicht van onze glazen flessen van 100 ml en hebben wij dat in 2007 met 9 gram kunnen verminderen. Klinkt dat klein? Glazen flessen zijn een van onze meest gebruikte verpakkingsmaterialen. Met 6 miljoen flessen per jaar leverde dit toen al een CO₂-besparing op van ongeveer 35 ton.

We besparen verpakkingsmateriaal

Onze glazen flessen zijn slechts één voorbeeld van onze inspanningen om verpakkingsvolumes te besparen. Sindsdien zijn wij blijven werken aan de vermindering van gewicht en volume in alle productcategorieën. Zo hebben wij bijvoorbeeld de hoeveelheid plastic in onze verpakkingen van 2018 tot 2021 met ongeveer 26% verminderd.

Om de juiste materialen te vinden voor onze duurzaamheidsdoelstellingen, wagen wij ons steeds op nieuw terrein. Wij hebben reeds enige ervaring opgedaan met ons plastic alternatief Paper Blend, dat wij gebruiken voor de doppen van onze lipverzorgingsproducten. Andere oplossingen worden aanvankelijk in beperkte hoeveelheden gebruikt. Een voorbeeld zijn onze handcrèmes in de Limited Edition. De buizen zijn gedeeltelijk van karton. Dit bespaart 25 procent plastic per buis.

Sociale duurzaamheid

Vaak gehoord en toch vaak vergeten: Duurzaamheid gaat niet alleen over ecologische en economische kwesties. Het heeft ook een sociale component.


Voor de productie van geschenkdozen, displays of ompakkingswerk maakt Kneipp daarom bij voorkeur gebruik van regionale aanbiedingen van sociale instellingen - bijvoorbeeld de Mainfränkische Werkstätten. Dit draagt ertoe bij dat veel mensen met een lichamelijke of meervoudige handicap er niet alleen een baan en sociale zekerheid hebben, maar ook een gevarieerde taak kunnen vervullen die is afgestemd op hun mogelijkheden en behoeften.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Man in werk- en beschermende kleding die een machine bedient.

Duurzaam geproduceerd

Arnica veld

Gecontroleerde wilde verzameling en duurzame teelt van arnica.

Losse specerijen en grondstoffen op een markt.

Hoe Kneipp grondstoffen inkoopt