Hernieuwbare verpakkingen - klinkt best goed, toch? Wij vinden in ieder geval van wel. Onze doppen, deksels en flessen groeien natuurlijk niet aan bomen. Daarom doen we ons best om hernieuwbare grondstoffen in steeds meer verpakkingen te gebruiken. Tegen 2025, willen wij geen plastic meer in onze verpakkingen gebruiken. We kunnen dat niet van de één op de andere dag doen, maar het proces schiet wel al flink op: 

Paper Blend: gemaakt van duurzame grondstoffen

Als je de dop van onze nieuwe lippenbalsems ziet, zal je waarschijnlijk niet geloven dat deze niet van plastic gemaakt is. En dat is precies wat Paper Blend zo speciaal maakt. Het heeft alle voordelen die plastic verpakkingen zo praktisch maken: het is stabiel, beschermt tegen vocht, en het is hygiënisch, maar het bestaat helemaal uit duurzame grondstoffen. Om precies te zijn: 99 procent van de grondstoffen die we kennen is van normaal papier.

Paper Blend bestaat uit 99 procent van de ingrediënten die ook worden gebruikt voor de productie van papier - voornamelijk cellulose- en minerale additieven. Het is volledig vrij van aardolie. Om elementen van Paper Blend te kleuren, wordt tot één procent PLA gebruikt, dat ook van natuurlijke oorsprong is. Het wordt meestal verkregen uit maïszetmeel, maar is één van de weinige kunststoffen vanwege de noodzakelijke verwerking. Helaas kunnen we dit percentage momenteel niet vermijden.


Het goede is: als de van het papiermengsel gemaakt dop in het milieu terechtkomt, ontleedt deze zich vanzelf in biomassa - uiteindelijk blijven alleen CO2 en water nog over. Daarom heeft onze huls het OK Compost-certificaat ontvangen volgens EN13432.

De Paper-Blend dop van onze lipverzorgingsproducten is daarom een biologisch afbreekbare verpakking en in principe geschikt voor compostering. 


Op dit moment staan we echter nog steeds voor de uitdaging om composteerinstallaties te laten sorteren op alle materialen die eruit zien als verkeerd geadresseerd afval, zoals plastic. Daarom raden wij op dit moment de verwijdering in een gele zak aan. Omdat Paper Blend niet alleen composteerbaar is, maar ook recyclebaar. De oude doppen kunnen dus worden omgezet in nieuwe. 

Vanwege de huidige onduidelijke situatie met de processen van de afvalverwijderingsbedrijven hebben we besloten om ons eigen terugnamesysteem aan te bieden in onze Kneipp-winkels. Deze zal in de zomermaanden beschikbaar zijn.

Graspapier: groeit, en groeit, en groeit als maar opnieuw

Duurzaamheid en een uitstekend ontwerp zijn niet tegenstrijdig. Dit wordt bewezen door het feit dat onze lipverzorging verpakking is bekroond met de German Design Award 2020: "De opvallende verpakking van graspapier ruikt aangenaam natuurlijk, is ook voelbaar en onderstreept zo de merkbelofte op een originele manier", was de reden die de internationale vakjury aangaf. 

Natuurlijk zijn we blij met deze lof. Bij de ontwikkeling van de verpakking stonden echter andere criteria centraal. Want graspapier heeft doorslaggevende voordelen op het gebied van duurzaamheid.


Eerst het voor de hand liggende: gras is een hernieuwbare grondstof - en een die bijzonder snel teruggroeit. Iedereen die regelmatig zijn gazon in de tuin moet maaien, kan u daar het een en ander over vertellen. Wat volkstuinders ergert, is voor ons echter een groot voordeel.

Maar er is meer dat de moeite waard is om te weten. Het gras voor ons graspapier komt uit compensatiegebieden in Duitsland. Door de korte transportroutes vermijden wij onnodige hoeveelheden schadelijke broeikasgassen. Bovendien is voor de productie van graspapier ongeveer 3.000 liter minder water per ton nodig dan voor in de handel verkrijgbaar papier dat is gemaakt van pulp op basis van 100 procent sulfaat.


Momenteel is onze vouwdoos gemaakt van graspapier met 25 procent grasgehalte. Wij werken echter aan een verdere verhoging van het grasgehalte.

Van afvalproduct tot verpakkingsschoonheid: onze kurkhoezen

Je kunt discussiëren over trends, maar upcycling is zeker een trend met zin. En we doen mee. Omdat onze kurkverpakkingselementen ook een minder glamoureuze geschiedenis hebben: of het nu gaat om stekken van wijnkurkproductie, gin deksels of de productie van kurkvloeren - onze kurk was vroeger afval. Zogenaamd post-industrieel afval. 

Daarom gebruiken we de kurk voor onze lipverzorgingsverpakking. De onderste huls bestaat uit een kurkmengsel met 70 procent kurk. Het materiaal voldoet zelfs aan Ecocert en Cosmos.


Het feit dat we kurkafval voor onze verpakkingen kunnen gebruiken, is een goed voorbeeld van zuinig werk. Afgezien daarvan is kurk al een duurzaam materiaal en vooral een hernieuwbare grondstof. Kurk is gemaakt van de schors van de kurkeik. Het bijzondere eraan: de kurkeik reproduceert zijn schors zodat hij keer op keer kan worden geoogst zonder de boom te beschadigen.

Het feit dat wij kurkafval voor onze verpakking kunnen gebruiken, is een prachtig voorbeeld van hulpbronnenbesparend werken. Bovendien is kurk op zich ook een duurzaam materiaal, en vooral een hernieuwbare grondstof. Kurk wordt verkregen uit de bast van de kurkeik. Het speciale eraan: De kurkeik reproduceert zijn schors, zodat hij steeds opnieuw kan worden geoogst zonder de boom te schaden.


Kurkeikbossen, zowel natuurlijke als aangeplante bossen, vormen een winterharde habitat die goed bestand is tegen droogte en een habitat biedt aan een grote verscheidenheid van soorten. Zij helpen ook de woestijnvorming tegen te gaan en leggen, zoals alle bossen, koolstofdioxide vast.

Dit vind je misschien ook interessant:

"Denk Groen" opdruk op een papieren zak.

Ons doel: 100% gerecyclede verpakkingen

Gezicht in vogelvlucht op benen in een badkuip met blauwgroen water.

Inkopen en produceren: duurzaam gebruik van grondstoffen en hulpbronnen

Plastic voorwerpen in de zee.

Wij zetten ons in voor een schone oceaan

Arnica veld

Gecontroleerde wilde verzameling en duurzame teelt van arnica.