Teunisbloemolie draagt bij tot een elastische huid
Teunisbloemolie draagt bij tot een elastische huid

Teunisbloemolie (INCI: Oenothera Biennisolie)

Teunisbloem is een tweejarige kruidachtige plant, die in juli wordt gezaaid en in september van het volgende jaar wordt geoogst. De zaden bevatten tot 20 procent vette olie, de teunisbloemolie.


In het begin van de 20e eeuw werd aan de universiteit van Würzburg ontdekt dat teunisbloemolie gamma-linoleenzuur bevat, dat in de plantenwereld zelden wordt aangetroffen. Hierdoor is teunisbloemolie een van de weinige plantaardige oliën die gamma-linoleenzuur bevatten.

Naast gamma-linoleenzuur bevat de olie hoofdzakelijk linolzuur. Meer bepaald bestaat de olie van de soort Oenothera biennis tot 75% uit het essentiële linolzuur en tot 12% uit gamma-linoleenzuur. Beide vetzuren worden meervoudig onverzadigde vetzuren genoemd en behoren tot de omega-6-reeks ¹.

De barrièrefunctie van de huid

Linolzuur is essentieel voor het behoud van de barrièrefunctie van de opperhuid omdat het een belangrijke bouwsteen is van de huideigen ceramiden (ceramide 1 [EOS], ceramide 4 [EOH], ceramide 9 [EOP]), die zich in de huidbarrière bevinden en daar voor stabiliteit en cohesie zorgen. Het essentiële linolzuur moet dus uitwendig worden toegevoegd om een optimale werking van de epidermale barrière te garanderen en zo de huid gezond, voldoende gehydrateerd, elastisch, soepel en resistent te houden. Bovendien zijn in dit verband stoornissen van de barrièrefunctie aangetoond bij specifieke huidaandoeningen, zoals een zeer droge bejaarde huid of een huid met neiging tot neurodermatitis ².


Gamma-linoleenzuur wordt in de opperhuid niet enzymatisch uit linolzuur gevormd - in tegenstelling tot andere lichaamsweefsels - maar moet ook beschouwd worden als een essentieel vetzuur voor de fysiologie van de huid. Het moet dus ook aan de huid worden geleverd. Gamma-linoleenzuur vervult talrijke functies, waarbij de ontstekingsremmende eigenschap van groot belang is, vooral voor de verzorging van de zeer droge, geïrriteerde en van de barrière verstoorde huid.


Tegen deze achtergrond is de topische toepassing van teunisbloemolie zeer nuttig en nuttig. Cosmetisch aangebrachte teunisbloemolie heeft een regenererende en stabiliserende werking op de huidbarrière dankzij het hoge gehalte aan linolzuur en heeft daardoor een hydraterende werking. Huidverzorgingsproducten met een hoge concentratie teunisbloemolie ³ worden met name aanbevolen bij huidaandoeningen die gepaard gaan met een vermindering van linolzuur in de huidbarrière (stratum corneum), zoals de neurodermitische (atopische) huid.

Ter zake.

Samenvattend kunnen we stellen dat de meervoudig onverzadigde vetzuren in teunisbloemolie de weerstand en de integriteit van de huidbarrière verhogen en zo zorgen voor een sterk gehydrateerde, elastische en soepele huid. Verzorgingsproducten met teunisbloemolie hebben ook een huidkalmerende, ontstekingsremmende werking en dragen zo bij tot het behoud van de gezondheid van de gestresste huid met neiging tot droogte en neurodermitis.

  1. Bolli R (2005): Oenothera biennis - teunisbloem en de zaadolie daarvan. Over de geschiedenis, de botanie en de fytochemie van een buitengewone neofiet in flora en geneeskunde. Fytotherapie 2: pp. 6-11
  2. Coderch L, López O, de la Maza A, Parra JL (2003): Ceramiden en huidfunctie. Am J Clin Dermatol 4: pp. 107-129.
  3. Gehring W, Bopp R, Rippke F, Gloor M (1999): Effect van plaatselijk aangebrachte teunisbloemolie op de epidermale barrièrefunctie bij atopische dermatitis als functie van het medium. Drug Res 49: p. 635-642

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Losse specerijen en grondstoffen op een markt.

Hoe Kneipp grondstoffen inkoopt

Gezicht in vogelvlucht op benen in een badkuip met blauwgroen water.

Inkopen en produceren: duurzaam gebruik van grondstoffen en hulpbronnen

Sheaboter in een potje, daarnaast drie sheanoten.

Sheabutter bij Kneipp

Amandelvrucht aan de amandelboom.

Lees alles over de kracht van amandelolie in de plant- en kruidengids.