Foto van rood-gele en oranje bloemen van de distel
Foto van rood-gele en oranje bloemen van de distel

Distel: van rijke kleuren en onverzadigde vetzuren

Kort en krachtig

Volksnamen: Saffloer, saffloer

Familie: Asteraceae

Oorsprong: Waarschijnlijk uit Klein-Azië of het Nabije Oosten; vanuit het huidige Turkije verspreidde de distel zich over het Middellandse-Zeegebied en kwam met de Romeinen naar Europa.

Teeltgebieden: VS, Australië, Griekenland, Turkije, India

Wetenschappelijkenaam: Carthamus tinctorius L.

Plantkunde: De distel is eenjarig, 10 tot 60 centimeter hoog, met sterke penwortels. De gladde, zachte bladeren zijn aan de randen fijn doornig. De bloemen van de saffloer zijn eerst roodgeel en later fel oranje.

Bloeitijd: Vanaf midden juli

Oogsttijd: augustus tot september

Gebruikte delen van de plant: Saffloerolie wordt uit de zaden verkregen door persing of extractie.

Botanische kenmerken van de distel

Historisch en volksgebruik

In den beginne was de kleur: Reeds in het 4e millennium v. Chr. gebruikten de oude Egyptenaren distelbloemen om mummiedoeken en andere stoffen te verven met behulp van de carthamine die zij bevatten.

Natuurlijk verven met distelbloemen

Tot in de 18e eeuw gebruikten ververs de geel-oranje bloemen als kleurstof, voordat synthetische anniline kleurstoffen werden gebruikt. Bovendien werd de olie die uit de zaden van de plant werd gewonnen, gebruikt voor allerlei zalven en als lampolie.

Het gebruik van vandaag

Sinds het einde van de 20e eeuw beleeft de distelteelt een wereldwijde renaissance. De medische en farmaceutische voordelen van saffloerolie zijn hiervoor in de eerste plaats verantwoordelijk: saffloerolie wordt gebruikt als dieetvoeding vanwege het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren en kan een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte.

Saffloerolie of saffloerolie voor huidverzorging

Tegenwoordig is saffloerolie een van de oliën van de hoogste kwaliteit en heeft het het hoogste linolzuurgehalte van alle bekende plantaardige oliën (ongeveer 80 procent). In de cosmetica is saffloerolie geschikt voor de productie van zeep en als heropvulmiddel in badoliën of douchegels. Een vette of gemengde huid met neiging tot ontstekingen kan ook baat hebben bij saffloerolie.

Wist je dat?

De gezonde saffloerolie is niet hittebestendig - en mag dus niet worden gebruikt om in te bakken. Als u het verhit, dan alleen kort om te stomen of te koken. Anders wordt zij het best gebruikt om gerechten te verfijnen en als slaolie.


Vetzuursamenstelling: palmitinezuur, linolzuur, palmitoleïnezuur, α-linoleenzuur, stearinezuur, arachidinezuur, myristinezuur.


Andere ingrediënten: sterolen, tocoferolen, squaleen, triterpeenalcoholen, eiwitten, mineralen, vitamine A en K, glutamine, kalium, asparagine.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Illustratie van verschillende planten.

Van arnica tot citroenverbena... Kneipp® planten- en kruidengids

Vrouw houdt glazen kan met olie vast.

Massage met speciale oliën: Bewezen middel tegen striae en littekens.

Donkerharige vrouw in wollen trui schept een kom muesli op.

Met maatstaf voor het doel: hoe gezondheid, voeding en welzijn met elkaar verbonden zijn