Douche tips
Douche tips

Onze douche tips voor de juiste douche

Het is een concertpodium, een plek om je terug te trekken, een oase van ontspanning en zorgt tussendoor voor een energieboost. We hebben het over de douche. Voor velen is een uitstapje naar de badkamer net zo'n onderdeel van de dagelijkse routine als koffie in de ochtend. De laatste jaren lijkt er een ware hype te zijn uitgebroken als het gaat om douchen. Of het nu gaat om een uitgebreide lichtinstallatie, een douchekop met massagefunctie of een regenwoudgevoel.


Toch zijn er veel dingen die mis kunnen gaan bij regelmatige lichaamsverzorging onder de douchestraal. We beantwoorden de belangrijkste vragen over douchen.

Lichaamsreiniging vóór de uitvinding van de douche: met water en kruik

De douche: een lange traditie

Lichaamshygiëne met behulp van water was van oudsher een van de lichaamsverzorgingsrituelen van de mensheid. Reeds in het oude Griekenland hechtte men veel belang aan lichamelijke hygiëne. In het oude Rome hadden de openbare baden een dubbele rol: De baden en kuuroorden daar dienden niet alleen om het lichaam te reinigen, maar waren ook een plaats van Romeinen sociale ontmoetingsplaats, bijvoorbeeld om over zaken te onderhandelen.


De kenmerkende rituelen van de lichaamshygiëne uit de oudheid ontwikkelden zich in de loop van de geschiedenis echter in tegenovergestelde richting: door de verspreiding van epidemieën zoals de pest, cholera en syfilis werden de openbare baden in de Middeleeuwen gesloten wegens het gevaar voor besmetting. In het daaropvolgende tijdperk, de barok, probeerde men onaangename lichaamsgeur te verdoezelen met behulp van lichaamspoeders, zepen, pruiken en later ook ondergoed. Alleen afzonderlijke delen van het lichaam werden af en toe op geïmproviseerde wijze gewassen met behulp van een waterkan en een kom.


De douche zoals we die nu kennen draagt het label 'Made in France'. Een kort uitstapje naar het Frankrijk van de 19e eeuw leert dat de eerste douche-installaties werden gebruikt als therapeutische toepassing in psychiatrische inrichtingen. Al snel namen gevangenissen, kostscholen en kazernes de doucheconstructies over voor een snelle reiniging van het lichaam van de massa.² Na een paar jaar kwam douchen ook in de gewone maatschappij. Naast de reinigende werking erkenden sommige genezers ook de therapeutische werking van water. Sebastian Kneipp, bijvoorbeeld, schreef zijn boek 'Mijn waterkuur' al in 1886.

Water, op de juiste manier toegepast, is de meest onschuldige remedie.

Afbeelding zonder naam
Sebastian Kneipp
Lachende vrouw in de douche. Hoofd achterover gebogen en het haar inzepen.

Neem een duik in de douche

De meeste mensen douchen dagelijks, sommigen zelfs meerdere keren per dag. Regelmatige lichaamshygiëne verhoogt ons eigen welzijn en dient ook om onze gezondheid op peil te houden. In tegenstelling tot vroeger overheerst tegenwoordig het sociale en cosmetische aspect van douchen boven het medische. Reinheid en een goede geur zijn immers integrale onderdelen van sociale acceptatie. De uitspraak "iemand goed kunnen ruiken" is geen toeval...


Gemiddeld staat men 6-8 minuten onder de douche. Maar hoe lang moeten we gemiddeld douchen? Hoe vaak is het gezond om te douchen? En hoe heet moet het water zijn? We gaan ook in op de vragen: 'Kan ik douchen tijdens onweer?' en 'Waarom is deze vraag niet zo vergezocht?' We onthullen onze Kneipp douche tips voor een gezonde douche ervaring!

Zeven tot tien minuten zijn voldoende voor een optimale douche-ervaring

Douchen: Duur en frequentie

Douchen is in de eerste plaats bedoeld om het lichaam te ontdoen van zweet en vuil. De gewoonte van velen om dagelijks te douchen werd vroeger als minder dan ideaal beschouwd, maar is tegenwoordig zonder aarzelen mogelijk dankzij milde en compatibele doucheformules. Onze uitgebreide toepassingsstudies en tolerantietests tonen aan dat zelfs bij dagelijkse reiniging het vochtgehalte van de huid behouden blijft en de hydrolipidelaag van de huid niet wordt vernietigd. De hydrolipidenfilm beschermt jouw huid tegen het binnendringen van bacteriën, maar helpt haar ook vocht vast te houden. Maar wat de duur betreft, hoe korter hoe beter. Voor een snelle douche-ervaring zijn zeven tot tien minuten voldoende.


Delen van het lichaam die bijzonder gevoelig zijn voor zweet en geurtjes, zoals de voeten, oksels of intieme delen, moeten dagelijks worden gereinigd. Douchen is ook aan te raden direct na het sporten. Enerzijds wordt een bezweet lichaam beschouwd als een broedplaats voor bacteriën en schimmels, en anderzijds verstopt zweet onze poriën, wat op lange termijn leidt tot een onzuivere huid.


Om de pH-waarde van de huid niet onnodig te belasten, is het raadzaam doucheproducten te gebruiken die zijn afgestemd op jouw eigen huidtype, d.w.z. pH-huidvriendelijk. Heb je hulp nodig bij het beslissen in de jungle van doucheproducten?

De watertemperatuur: koude of warme douche?

Onze Kneipp-huiddeskundigen adviseren een lauwe douche van 36 graden Celsius, omdat lauw water een verzachtende werking heeft zonder je huid onnodig uit te drogen. Dit betekent: vuil wordt grondig verwijderd zonder de natuurlijke zuurmantel van jouw huid aan te tasten. Een warme douche is niet aan te bevelen omdat warm water de lipidenstructuur van de huidbarrière uit balans brengt en zo de huid uitdroogt. Vooral in het koude jaargetijde wordt de huid al belast door de droge verwarmingslucht en warme kleding.

Blonde vrouw lacht in de douche.

De voordelen van koude douches

Een koude douche geeft nieuwe energie en heeft een activerend effect. Koude douches versterken ook het afweersysteem en het immuunsysteem van het lichaam, wat bijzonderheilzaam is tijdens het koude seizoen. Koude douches maken onze huid ook strakker, wat een positief effect kan hebben op cellulitis en de eerste rimpels.

Afkoelen in de zomer: koude douches?

In de zomer is het raadzaam koude douches te vermijden, omdat er anders een terugkoppelingseffect optreedt en je binnen korte tijd des te meer gaat zweten. Om af te koelen, is het beter omde kniedouche van Kneipp te nemen na een douche met lauw water. Vergeet niet de klok in de gaten te houden bij je dagelijkse douche in de zomer, om je huid niet onnodig te belasten. Drie tot zeven minuten onder de douche zijn voldoende.

Douche je 's morgens of 's avonds?

Het voordeel van het reinigen van het lichaam in de ochtend is dat het de bloedsomloop stimuleert. De ochtenddouche is ook ideaal voor vet haar, omdat het talg en vetafzettingen verwijdert die zich 's nachts hebben opgehoopt. Dus als je een motivatieboost nodig hebt om op gang te komen, is een ochtenddouche iets voor jou.


Warm water brengt het lichaam tot rust door de bloeddruk te verlagen, dus een warme douche kan nuttig zijn voor mensen die moeilijk in slaap vallen. Mensen met allergieën moeten 's avonds douchen, omdat ze dan niet met allergenen in bed komen. In tegenstelling tot mensen met vet haar moeten mensen met droog haar en een droge huid 's avonds douchen, omdat zij 's nachts baat hebben bij de regeneratie van de beschermlaag van de huid.

Droog borstelen heeft positieve effecten op de bloedsomloop en het immuunsysteem

Tips voor onder de douche

Droog borstelen


Heb je je ooit afgevraagd waarom drogisterijen en parfumerieën houten borstels verkopen? Het heeft te maken met de 'droog borstelen trend'. Schoonheidsbewuste mensen vertrouwen op de borstelmassage om hun lymfesysteem te stimuleren, afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen en een verfijnd huidbeeld te krijgen door de verbeterde bloedcirculatie. Naast het cosmetische effect heeft de massage met een borstel van natuurlijk varkenshaar ook effecten op de bloedsomloop, het immuunsysteem en ons welzijn. Zoals de naam droog borstelen al doet vermoeden, wordt de massage uitgevoerd vóór het nemen van een douche. Begin met droog borstelen op een plaats ver van het hart, bijvoorbeeld de zool van de rechtervoet of de binnenkant van de rechterhand, en borstel met lichte druk in cirkelvormige bewegingen of streken in de richting van het hart. De tepels en de zeer behaarde lichaamsdelen moeten bij het droogborstelen buiten beschouwing worden gelaten. Sebastian Kneipp waardeerde reeds het heilzame effect van droog borstelen op het lichaam.


LET OP! In geval van stoornissen van de bloedsomloop of het metabolisme, ontsteking van de huid of spataderen, is het raadzaam een arts te raadplegen alvorens te gaan droogborstelen.

Vrouw staat in een meer en voert de Kneipp waterbehandeling uit door water te betreden. Kijk naar links.

Andere waterbehandelingen om het immuunsysteem te versterken:

Scrubben maar!

Exfoliëren onder de douche verwijdert dode huidcellen en stimuleert de celvernieuwing, waardoor jouw huid er weer stralend uitziet. Om jouw huid niet onnodig te belasten, raden wij aan niet meer dan één of twee keer per week een bodyscrub te gebruiken. Frequenter gebruik kan belastend zijn voor jouw huid.

Tips voor meer duurzaamheid onder de douche

Wist je dat we bij het douchen gemiddeld 12 tot 15 liter water per minuut verbruiken? Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar op lange termijn ook voor je portemonnee. Wij geven je onze douchetips voor een duurzamere douche-ervaring:


Tip 1: Verkort uw douchetijd. Zeven tot tien minuten onder de douche is meestal genoeg om je lichaam te reinigen.


Tip 2: Zet het water uit tijdens het inzepen.


Tip 3: Koude douches besparen het meeste geld, dus probeer een iets lagere watertemperatuur te gebruiken dan normaal. Maak je geen zorgen - je zult er snel aan wennen en het iets koelere water al snel net zo aangenaam vinden.


Tip 4: Douche niet elke dag - in het belang van uw huid. Omdat dagelijks douchen een aanslag is op de vochtbalans van je huid, kun je het beste een washandje gebruiken voor de delen van je lichaam die dagelijks gereinigd moeten worden. Zo voel je je schoon en bespaar je water.


Tip 5: Te heet douchen droogt je huid op lange termijn uit en verhoogt onnodig het energieverbruik.

Typische douchefouten

Close-up van een voet die gewassen wordt in de douche.

Voeten vergeten

Hand op het hart: buk je om je voeten in te zepen als je doucht, of is het voldoende om in het sop te staan? Er zitten meer dan 500 zweetklieren per vierkante centimeter op onze voetzolen.4 Het is dus de moeite waard om een beetje te turnen onder de douche om ze grondig schoon te maken.

Typische fout bij het douchen: Reiniging van het gezicht met lichaamsverzorgingsproducten
Eine Gesichtsreinigung mit Körperpflegeprodukten ist keine gute Idee.

Gezichtsreiniging onder de douche

Een snelle gezichtsreiniging onder de douche bespaart tijd en is praktisch. Omwille van uw huid moet u gemak opzij zetten, want onze gezichtshuid is veel dunner en gevoeliger dan de rest van onze lichaamshuid. Lichaamsverzorgingsproducten zoals conditioner, haarshampoo of douchegel zouden de gevoelige zuurmantel van de gezichtshuid aantasten. Het is beter om het gezicht voor het douchen te reinigen met een geschikte reinigingsgel. Uw gezichtshuid zal u dankbaar zijn!

Wrijf het lichaam droog

Een fout die de meesten van ons maken: Zodra we uit de douche komen, beginnen we een wilde dans met de handdoek. We wrijven ons met de harde handdoek tot we droog zijn. Onze huid is bijzonder gevoelig na het douchen en houdt niet van woelen en draaien. Het zou beter zijn de huid na het douchen zachtjes te deppen om de gevoelige huidbarrière te beschermen en zo huidirritaties te voorkomen. Breng daarna een vochtinbrengende lotion aan.

Mythe: Kan ik douchen tijdens onweer?

Je wilde net gaan douchen, maar buiten is er donder en bliksem? Als u niet zeker weet of in uw huis een bliksembeveiligingssysteem is geïnstalleerd, kunt u het douchen het beste uitstellen tot na het onweer. Vooral in oudere huizen zijn de waterleidingen vaak nog van metaal. De metalen buizen geleiden elektriciteit en dus bliksem. In moderne huizen zijn de leidingen meestal gemaakt van niet-geleidend plastic. In geval van twijfel kunt u het beste wachten tot het onweer voorbij is voordat u gaat douchen.5

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Achteraanzicht van een vrouw die een douche neemt.

Is het goed om te douchen als je verkouden bent? Helpen koude douches? Bekijk onze tips.

Een vrouw staat voor de douche, gewikkeld in een handdoek en lachend.

Feel the Kneipp moment met onze doucheproducten

Lachende blonde vrouw in de douche.

Wisseldouches zijn in de mode. Maar hoe werkt het?